Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

achtergrond

4x groen boek: minder plastic, klimaatverandering en verbinding met ons eten

Tips van de redactie

Tips van de redactie

De kortste dag nadert. Tijd voor een goed boek? De redactie van De Kleur van Geld tipt een paar bijzondere boeken. Over stoppen met plastic, meer verbinding met de natuur én hoe we iets aan klimaatverandering kunnen doen.

Ga meteen naar:

#1 Hoe je stopt met plastic – Will McCallum

Een vuilniswagen per minuut. Dat is de hoeveelheid plastic die per minuut in onze oceanen belandt. En slechts veertien procent van al het plastic dat ooit is geproduceerd is verzameld voor recycling, waarvan vijf procent daadwerkelijk gerecycled. Het zijn slechts twee van de vele duizelingwekkende (en vaak schokkende) cijfers over ons plasticprobleem uit dit boek.

Will McCallum is Head of Oceans voor Greenpeace UK en leidt de wereldwijd campagne van Greenpeace om plastic tegen te gaan. Uit zijn boek blijkt klip-en-klaar: deze man heeft een missie. En nee, die missie is niet om ons met allerlei schokkende cijfers over onze plastic voetafdruk lam te slaan. Hij gebruikt ze vooral in de eerste hoofdstukken om ons plastic probleem in kaart te brengen.

Actie!

Helaas gebruikt McCallum deze eerste paar hoofdstukken vooral om de acties van Greenpeace in de afgelopen jaren uitgebreid te benoemen. Er is natuurlijk niks op tegen om zo nu en dan te laten zien wat Greenpeace doet, maar als je dit boek openslaat wil je vooral snel aan de slag.

“Vanaf het vijfde tot en met het een-na-laatste hoofdstuk krijg je tips om jouw plastic voetafdruk omlaag te brengen”

Want met een titel als ‘Hoe je stopt met plastic’ verwacht je actie. Gelukkig is het grootste gedeelte van het boek daarvoor gereserveerd. Vanaf het vijfde hoofdstuk tot en met het een-na-laatste hoofdstuk krijg je tips om jouw plastic voetafdruk omlaag te brengen. Voor in de badkamer, slaapkamer, keuken, onderweg, in de kinderkamer, op het werk of met plastic in je leefomgeving.

Wasbare luiers & plastic rapen

De tips zijn heel praktisch en kun je vaak direct toepassen. En, om je een extra duwtje in de rug te geven, is aan het einde van elk hoofdstuk een tabelletje opgenomen voor een plasticvrij plan.

Rene Laterali met Hoe je stopt met plastic

Rene met het boek Hoe je stopt met plastic

In het boek las ik veel dingen terug die ik gelukkig al goed doe. Dat voelt natuurlijk erg fijn. Een paar voorbeelden van dingen die ik al doe:

  • Ik gebruik wasbare luiers voor mijn zoontje.
  • Ik neem zo vaak mogelijk een katoenen zak mee naar de bakker.
  • Voor bruiswater heb ik een paar jaar geleden een sodamachine gekocht.
  • Ik probeer zo min mogelijk (wegwerp)spullen te kopen van plastic. Af en toe breng ik daarom een bezoekje aan de kringloopwinkel.
  • In onze buurt en in de buurt van kantoor, ruim ik regelmatig plastic op.

En dit is wat ik meer wil doen na het lezen van dit boek:

  • De cosmetica die ik gebruik is vrijwel altijd verpakt in plastic. In dit boek vind je veel informatie over alternatieven. Onder andere de ‘naked’-collectie van Lush komt vaker voorbij.
  • Voor mijn avondeten koop ik nog vaak in plastic verpakte producten. Dit komt omdat ik deze vaak bij de supermarkt koop. Ik heb besloten vaker de tijd te nemen (vooral in het weekend) om langs te gaan bij speciaalzaken in de buurt waar geen of minder plastic om producten heen zit.
  • En tot slot: ik ga vaker winkeliers en producenten aanspreken op onnodig plasticgebruik. Dat kan bijvoorbeeld in winkels zelf, maar ook via social media. Hoe vaker de consument dit doet, hoe groter de kans dat er iets verandert.

    Brechje Bel met Hoe gaan we dit uitleggen

    Brechje met Hoe gaan we dit uitleggen. Ze luisterde het boek via een luisterboekenapp.

#2 ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ – Jelmer Mommers

“Klimaatverandering is een van de grootste problemen van deze tijd. De omvang en complexiteit van het probleem kunnen er voor zorgen dat je je soms behoorlijk machteloos voelt. Zelf koop ik de laatste tijd bijvoorbeeld bijna al mijn kleding tweedehands, maar welk verschil maak ik daar nou mee?

In ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ zet Jelmer Mommers (van de Correspondent) helder en eerlijk uiteen hoe het verhaal in elkaar steekt. Inderdaad, het probleem is niet eerder zo groot en zo urgent geweest.

Maar hij laat ook zien hoe het wél kan; hoe erg het wordt, bepalen we namelijk op dit moment nog zelf. Mommers maakt twee toekomstscenario’s. Eentje laat de wereld zien in 2050 als we niks doen. De ander toont de wereld als we alles op alles zetten.

Ik vond het interessant omdat het contrast aantoont dat we nog zoveel invloed hebben de komende jaren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een écht groene energieleverancier, die lokaal investeert in groene stroom. Zo stop je eigenlijk met het financieren van de klimaatcrisis, en draag je met jouw geld bij aan de transitie naar duurzame energie.”

“Mommers maakt twee toekomstscenario’s: eentje laat de wereld zien in 2050 als we niks doen. De ander toont de wereld als we alles op alles zetten”

Brechje Bel

#3 Terug naar de natuur – Lidewey van Noord

Wil je meer lezen over het verhaal achter het eten op je bord? Dan raad ik je dit boek zeker aan. Niet voor de hapklare antwoorden over wat je nu het beste kunt eten. Wel om je blik te verruimen en meer kennis over de banden die we (niet) hebben met ons eten.

Joset van der Hoeven met Terug naar de natuur

Joset met het boek Terug naar de natuur

Van Noord ging zelf op ontdekkingstocht. Ze werkte onder andere op een boerderij in Nieuw-Zeeland en op een biologische-dynamische wijngaard in Italië. Ze spreekt tal van hoofdrolspelers uit de landbouwindustrie die een verschil maken, maar ook met individuen die zelf het roer omgooiden en bijvoorbeeld een hobbyboerderij begonnen.

Geromantiseerde Alpenkoe

Ondertussen haalt ze veel interessante onderzoeken aan over wat onze varkens eten (niet zo slecht als je denkt kan ik verklappen) en waarom veel koeien in Nederland het beter hebben dan de gemiddelde geromantiseerde koe op Alpenwei.

Tijdens het lezen maak je ook nog een duik in de geschiedenis omdat je meer te weten komt over hoe de oermens met eten omging en wat er sinds die tijd veranderde. Tot het Europese landbouwbeleid aan toe. Het leven met de natuur veranderde in een leven waar de natuur soms ver te zoeken is. Hoe is het zover gekomen dat we zelfs niet meer willen weten welk leven er achter dat stukje vlees zit op ons bord?

Dilemma’s

Het leuke aan dit boek is dat Van Noord haar eigen dilemma’s deelt. Zo kwam ze er bijvoorbeeld achter dat ze wél een dier kan doden: “De enige angst die ik had, die mijn hard deed bonken en die de enige aarzeling veroorzaakte, was dat het geen clean shot zou zijn en dat het dier zou lijden. Ik had verwacht dat ik me schuldig zou voelen, of verdrietig, maar dat was niet zo”, schrijft ze. En ze schrijft ook uitvoerig over hoe het lammetje op de cover van het boek tot haar einde kwam.

“Hoe is het zover gekomen dat we zelfs niet meer willen weten welk leven er achter dat stukje vlees zit op ons bord?”

Joset van der Hoeven

Zelf ben ik voor Triodos Bank bezig met verhalen over ondernemers die voor een duurzamer voedselsysteem zijn. Van biologische boeren tot makers van veganistische kaas. Ik denk bewuster na over mijn eten door hun verhalen, maar soms is het nog steeds lastig je gedrag te veranderen. Vaak koop ik biologisch, maar dan wel van de supermarkt om de hoek. Dit boek laat je daar niet slechter over voelen, maar het zet je wel aan tot nadenken over het leven in de stad, ver weg van de natuur. Ver weg van waar mijn eten verbouwd wordt.

Eten met nijntje

Eten met nijntje

#4 Bonustip: Eten met nijntje – Samuel Levie

Het makkelijkste boek om te lezen, hebben we alle drie nog niet kunnen lezen, maar willen we je niet onthouden. Dit kookboek van een van de mannen achter de worsten van Brandt & Levie is geschreven in de geest van Bruna’s nijntje. Er staan verhalen en kindvriendelijke recepten in. Een redacteur las het boek wel en interviewde Levie. Het leverde dit artikel op mét een paar recepten.

Heb jij een goed boek gelezen met tips voor een groenere wereld? Of met een goed verhaal over het klimaatthema? Tips ons via de commentfunctie hieronder.

Wat vind je van "4x groen boek: minder plastic, klimaatverandering en verbinding met ons eten"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 5 reacties

L. Heil 7 dagen geleden

Het boek terug naar de natuur lijkt me een weinig “groen” boek als de schrijfster er niet voor terugschrikt zelf dieren hun leven te ontnemen. Het houden van dieren, om hun lichaam te kunnen eten, om de vrouwelijke dieren non stop zwanger te houden om ze hun kinderen en moedermelk te ontnemen waardoor hun leven zowel geestelijk als lichamelijk een grote slijtageslag is, dat lijkt me op geen enkele manier “groen”. Een “biologische” dood of martelgang is niet mooier dan een “gewone”. Bovendien is bewezen dat veeteelt een van de grootste vervuilers van onze planeet is.
Waarom mensen het normaal vinden om dieren te eten, dat is pas interessant.
Hierbij een link van Dr. Melany Joy die daar onderzoek naar deed.
https://www.youtube.com/watch?v=ao2GL3NAWQU
Hiervan gaan de schellen van de ogen. Dat is noodzakelijk voor ons aller voortbestaan.
Want wie houdt wie nu voor de gek? Gezellig met het gezin naar de kinderboerderij. “Lief hè schat, dat kalfje. Wil je een roomijsje? Of een Fristi?” Dat dit gemaakt wordt door marteling van die lieve koeienmoeders, dat de stierkalfjes gelijk gedood worden na geboorte omdat ze ons geen nut dienen en de vrouwelijke kalfjes bij hun moeder weggehaald worden in hartverscheurend verdriet om als mens over koemelk te kunnen beschikken, daar wordt geen seconde aan gedacht. Dat een familielid van het kalfje ‘s avonds in afgeslachte vorm op het bordje ligt, is ook de normaalste zaak van de wereld. Vergeet vooral ook het toetje van die o zo heerlijke moedermelk niet. Dit is een alledaags gezellig horrorscenario waar maar weinigen moeite mee lijken te hebben.
We hebben geen tijd meer over voor dit soort “groene” boeken.
“Our house is in fire” , zoals Greta Thunberg dat zo treffend benoemd. We hebben actie nodig die leidt tot grote impact. Geen boek over “groen” vlees eten. Want dier- en milieuvriendelijk vlees bestaat niet!

Marjan Zevenbergen 2 weken geleden

Het zerowaste project van Jessie enNicky Kroon heel praktisch boek en veel dingen van dat boek kan je via dille&kamille kopen, zoals shampoo zeep zonder verpakking, goedkoper dan lush, ook zie ik dat op meer plekken verschijnen. stalen rietjes heeft de Hema inmiddels ook. als we wat minder hard zouden werken is er meer tijd om zelf ons eten goed in te kopen en te maken. Ontstressen van onszelf en daarmee het grotere geheel!

theo heijden 2 weken geleden

Heel goed. Met veel minder plastic is een mooi begin aan een verandering voor dier en natuur. Nu alleen nog minder gaan eten.

Reactie op theo heijden
Marjan Zevenbergen 2 weken geleden

Het zerowaste project van Jessie enNicky Kroon heel praktisch boek en veel dingen van dat boek kan je via dille&kamille kopen, zoals shampoo zeep zonder verpakking, goedkoper dan lush, ook zie ik dat op meer plekken verschijnen. stalen rietjes heeft de Hema inmiddels ook. als we wat minder hard zouden werken is er meer tijd om zelf ons eten goed in te kopen en te maken. Ontstressen van onszelf en daarmee het grotere geheel!

H. Hupkens 2 weken geleden

PrimA. Alles om de kringloop vd natuur zo gezond mogelijk te houden en te behouden ook.


+ Toon alle 5 reacties