1. Een open stal ontworpen voor de koe

De stal van melkveehouder Sjaak Sprangers is leeg. De zon schijnt, dus staan zijn zeventig koeien allemaal in het weiland. Ze kunnen er zelf naartoe lopen, via een paadje tussen de bomen. Een van de koeien is daar blijven staan. Ogen halfdicht, kop naar de waterige herfstzon gedraaid.

sjaak sprangers
Melkveehouder Sjaak Sprangers: “Ik ben gewoon uitgegaan van de belangrijkste gebruiker van de stal: de koe.” Foto: Pieter van den Boogert

Sprangers bouwde bij Kaatsheuvel een innovatieve stal: de Kwatrijn. De stal werd in 2016 geopend door toenmalige staatssecretaris Dijksma. “Het is eigenlijk een heel eenvoudige stal”, zegt Sprangers. “Ik ben gewoon uitgegaan van de belangrijkste gebruiker van de stal: de koe.”

Koeien willen vooral rust en ruimte, weet Sprangers. En dus heeft elke koe twaalf vierkante meter stal tot haar beschikking, ligt er op de stalvloer een dikke laag stro, en kan een koe naar buiten wanneer ze maar wil.

> Lees meer over de Kwatrijn in het artikel Melkveehouder bouwt stal van de toekomst

2. 350.000 biologische huismaaltijden

Aarstiderne bezorgt wekelijks 350.000 biologische groente-, fruit- en maaltijdboxen bij huishoudens in Denemarken en Zweden. De producten in de boxen komen zo veel mogelijk van lokale producenten.

Aarstiderne betekent ‘de seizoenen’ is het Deens. Het bedrijf geeft klanten heldere informatie over de herkomst van hun voedsel, en werkt zo aan de verbinding tussen boer en consument.

“Bij Aarstiderne helpen we mensen om het leven te leiden dat ze ook werkelijk willen”, zegt mede-oprichter Thomas Harttung. “Het leven is druk voor jonge gezinnen met werkende ouders. Het ontbreekt de ouders vaak aan tijd om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Wij helpen ze om dat wél voor elkaar te krijgen.”

Tekst loopt door onder video

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

BELEGGEN IN BIOLOGISCHE LANDBOUW EN VOEDING

VIA TRIODOS BELEGGINGSFONDSEN

Voedsel dat geproduceerd wordt met liefde en aandacht. Waarbij je weet waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Een manier van produceren die beter is voor het milieu en leidt tot een eerlijke, transparante voedselketen.

Wil jij hieraan bijdragen? Dat kan, door te beleggen in:
> Triodos Multi Impact Fund
> Triodos Groenfonds

3. Eerlijke prijs voor boeren

DO-IT in Barneveld importeert biologische producten uit de hele wereld, voor een belangrijk deel uit landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Het bedrijf zet de producten vervolgens af bij biologische groothandels in Europa. De boeren waar DO-IT mee samenwerkt krijgen een eerlijke prijs. Hun biologische werkwijze garandeert een verantwoorde omgang met de natuur en de bodem.

rijstplanters
Plantage van een boer die voor Urmatt werkt.

4. Biologische rijst en een beter inkomen

“Op een dag zag ik een van de boeren met een baby in een draagzak op zijn buik en een pesticidesproeier op zijn rug. Ik dacht: daar wil ik niet aan meedoen.” Dat zegt Arvind Narula van Urmatt, een producent van onder meer biologische jasmijnrijst in Thailand.

Het bedrijf bestaat sinds de jaren ’80, en inmiddels zijn er zo’n 1.200 kleinschalige boeren in Thailand bij aangesloten. De aangesloten boeren verdienen 20% meer aan hun rijst vanwege de biologische en fairtrade certificering.

> Lees meer over Urmatt in het artikel Boeren op de eerste plaats

5. Gesloten kringloop aan de IJssel

brandbox

Natuurderij Keizersrande is een biologisch-dynamische boerderij midden in een natuurgebied langs de IJssel bij Deventer. Ondernemer Annette Harberink pacht er 145 hectare en laat daar 80 melkkoeien het grootste gedeelte van het jaar grazen.

Keizersrande werkt volgens het principe van een gesloten kringloop. Granen uit de akkerbouw en grassen van de weidelanden zijn het voedsel voor de koeien. En de koeien zorgen weer voor de bemesting van het land.

> Lees meer over Natuurderij Keizersrande in het artikel Boer met een missie