Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

nieuws

6 tips om duurzamer te barbecueën

Zodra de eerste zomerse zonnestralen verschijnen, haalt Nederland massaal de barbecue uit de schuur. Een manier van eten verwarmen die niet altijd even milieuvriendelijk is, in meerdere opzichten.

Nederland kan met recht een barbecueland genoemd worden. Barbecueën is enorm populair, blijkt uit onderzoeken van Trendbox en kieskeurig.nl. Zo’n negentig procent van de Nederlanders tussen de achttien en zeventig jaar barbecuet minimaal een keer per jaar. Vijftig procent daarvan doet dat zelfs meer dan vijf keer per jaar. En met een zesde plek staat Nederland in de top tien staat van landen waar barbecueën het meest populair is.

Met deze populariteit neemt ook de impact toe op het milieu. Wij geven je zes tips waardoor je zo duurzaam mogelijk kunt barbecueën.

1. Koop twee barbecues in plaats van één

Het is eigenlijk heel logisch. Hoe groter de barbecue, hoe meer brandstofverbruik. En dat betekent weer dat er meer broeikasgassen vrijkomen. Pas de grootte van je barbecue dus aan op de hoeveelheid mensen waarmee je barbecuet.

Hoe groter de barbecue, hoe meer brandstofverbruik

Wil je regelmatig barbecueën met je gezin, maar ook met een grotere groep vrienden? Koop twee kleinere barbecues in plaats van één grote barbecue.

2. Kies voor duurzaam materiaal

En als je ervoor kiest twee barbecues te kopen, ga dan voor kwaliteit. Een duurdere barbecue die langer meegaat, bespaart op de lange termijn geld én het milieu.

En dat geldt ook voor alle attributen voor bij de barbecue. Geen wegwerpproducten die maar een keer of een seizoen meegaan dus.

3. Gebruik duurzaam houtskool

Veruit de populairste brandstof voor de barbecue is houtskool. Maar wist je dat deze brandstof vaak een van de meest milieubelastende onderdelen van de barbecue is? En dat komt zeker niet alleen door het gebruik. Houtskool wordt vaak gewonnen uit illegale houtkap, onder slechte arbeidsomstandigheden en geproduceerd op open vuur.

Zakken ECHT houtskool van de Climate Neutral Group

Het duurzaam geproduceerde houtskool van ECHT® houtskool en briketten.

Toen het door Triodos Bank gefinancierde klimaatadviesbureau Climate Neutral Group hier achter kwam, besloten zij duurzaam houtskool te produceren. Inmiddels produceren zij barbecuehoutskool (de briketten zijn van hetzelfde houtskool, maar dan samengeperst) gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en als restproduct van houtskool voor industriële waterzuivering.

> Lees meer over het houtskool van Climate Neutral Group

4. Eet minder vlees…

Menigeen denkt bij barbecueën direct aan vlees. Veel vlees. Uit de eerder genoemde onderzoeken blijkt dat ruim negentig procent vlees op de barbecue legt.

De veehouderij, waarin dit vlees wordt geproduceerd, verbruikt veel water en stoot broeikasgassen uit. De effectiefste manier om dit tegen te gaan: geen of minder vlees eten.

Als je ervoor kiest om minder vlees te eten, kies dan voor biologisch vlees. Bij biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen en pesticiden, onderkent men het belang van biodiversiteit en worden de hoogste standaarden van dierenwelzijn doorgevoerd.

De Hondspol boer met koeien

De biologisch-dynamische zorgboerderij De Hondspol

Biologische landbouw
Bij Triodos Bank

Triodos Bank financiert ondernemers en projecten op het gebied van biologische landbouw. Gezonde voeding is een belangrijk voorwaarde voor onze levenskwaliteit. Voedsel waardoor we gezond blijven en waar we van kunnen genieten. Eten dat we waarderen om zijn smaak, geur en kleur. Waarvan we weten dat het met liefde en aandacht is geproduceerd met bescherming van en respect voor de natuur.

Ook is het mogelijk voor een vleesvervanger te kiezen. Zo maakt de Vegetarische Slager, voormalig winnaar van de Triodos Hart-Hoofdprijs, vleesvervangers met als missie om vleeseters te laten beleven dat ze niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten.

5. …en meer groente

Met de groeiende populariteit van barbecueën, stijgt ook het aantal barbecuerecepten. En steeds vaker zijn dit recepten waarbij minder of geen vlees wordt toegevoegd. Zo is er heel veel mogelijk met gegrilde of gepofte groente.

6. …maar verspil geen voedsel

Wie kent het niet. Je bent nu toch écht aan je laatste bordje eten toegekomen. Je kijkt om je heen. Overal ligt nog voedsel. Stukken vlees op een schaal bij de barbecue. Een mand vol stukken stokbrood naast je (met daaromheen bakjes saus – die nog lang niet op is). En drie bakken salade op de tafel voor je.

Jaarlijks gooien we in Nederland 0,8 miljard euro aan eten weg

Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van de enorme verspilling van voedsel. Zo wordt er jaarlijks 0,8 miljard euro aan eten weggegooid in Nederland. En bij de barbecue zijn we er een ster in om altijd te veel voedsel te kopen. Probeer op maat in te kopen en laat eten zo lang mogelijk afgedekt in de koelkast staan. Zijn er restjes over? Zet ze snel in de koelkast of bereid ze op de barbecue.

> Heb jij ook een goede tip om duurzamer barbecueën? Laat het ons weten.

Wat vind je van "6 tips om duurzamer te barbecueën"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 22 reacties

Carlien van Goedvoordewereld.nl 2 maanden geleden

Ik heb nog een goede tip: koop het vlees bij een lokale boer! Zelf kopen wij altijd vleespakketten voor het bbq-en, heerlijk en beter voor de wereld dan vlees uit de supermarkt. Ik heb een artikel hierover geschreven, inclusief tips over hoe je een boer kunt vinden: http://www.goedvoordewereld.nl/op-de-lokale-tour-vlees-direct-van-de-boer/

Augustmix 8 maanden geleden

university of south florida school of medicine stilnox kaufen ohne rezept school of chinese medicine

E. Blom 1 jaar geleden

Ik mis tip 7: barbecue op zonne-energie.

http://www.allecogroup.com/solar/producten/solar-bbq-barbecue-op-zonne-energie/
Solar BBQ: barbecue op zonne-energie
De zonnigste barbecue in Nederland
of
http://solarcooking.org/plans/barbeque

Maarten Stoffers 1 jaar geleden

Leuke tips!
Nog twee aanvullingen:
1) Maak bij de barbecue een ‘stevige’ (maaltijd-)salade, zodat je inderdaad niet zo veel vlees nodig hebt. Bijv. met geroosterde zonnebloempitjes en avocado, eventueel met stukjes kaas/feta.
2) Schat vooraf de hoeveelheid vlees ‘zuinig’ in (bereid niet te veel voor). Zorg ervoor dat je voor de veel-eters iets anders hebt dan vlees om eventuele trek op het eind nog te stillen: een stevige salade, brood met sausjes, en/of een stevig dessert. Dan hoeven ook bijv. hongerige pubers niets te kort te komen.

Joris Brouwer 1 jaar geleden

Hele goede tips! Nog een tip: een barbeque met deksel, als het eten klaar is, kan de deksel er meteen op, draai dan ook de luchtgaatjes dicht, er blijft dan houtskool over voor de volgende keer en het scheelt veel uitstoot. Het werkt.

Reactie op Joris Brouwer
Fera 1 jaar geleden

Zo barbecueën wij ook al jaren. Door de zuurstoftoevoer naar de kooltjes af te sluiten gaan ze sneller uit en kun je de gedoofde kooltjes gebruiken voor de volgende keer. Het opstarten van de houtskool- of brikettenbarbecue met een quick-starter bespaart je bovendien veel tijd en rook. Je kunt doorgaans zo’n 15 later al beginnen met grillen.

Reactie op Fera
Fera 1 jaar geleden

15 minuten*

hub cremers 1 jaar geleden

Prima, goed om over na te denken en niet onbezonnen te (ver)knoeien.
mijn tip is als je klaar bent en bij ons is dat al snel omdat wij bewust groente en vlees inkopen, dus niet teveel,
(Dat overkwam mij in het begin vaak) meteen de deksel er op en alle ventilatie sluiten.
dan dooft het vuur en hou je de helft over voor de volgende keer.
op vakantie ging dat ook perfect

Hilda 1 jaar geleden

Het verbranden van hout, houtskool e.d. geeft zeer veel luchtvervuiling op de plek zelf EN bij de buren.
Waarom zou je jezelf en je kinderen blootstellen aan de gezondheidsschadende stoffen, die vrij komen bij verbranden van hout en houtskool?
Daarnaast kunnen buren die kortademig zijn of last hebben van de reuk niet meer gezellig buiten zitten als jij houtskool verbrand. Daarnaast moeten die buren hun (mechanische) ventilatie, ramen en deuren potdicht gesloten houden. Zodat de rook en geur niet in hun huis trekt en nog urenlang na jouw barbecue benauwdheid veroorzaakt! Heel vervelend bij een hittegolf: gevangen zitten in een potdicht afgesloten huis als je buren gezellig buiten zitten te houtskool-barbecuen.
Gebruik daarom uitsluitend een barbecue op gas of electriciteit!

TRIODOS, stop met deze milieuvervuilende en ziekmakende actie! Het past absoluut niet bij de doelstellingen van Triodos.

Reactie op Hilda
De mannen van ECHT 1 jaar geleden

We hebben je reactie gelezen en willen daar graag van onze kant op reageren.

Meer dan 3,5 miljard mensen wereldwijd koken op hout en dat is duurzamer dan koken op gas. Waarom? Omdat gas een fossiele brandstof is en klimaatopwarming veroorzaakt. Bij hout is dat juist anders omdat een boom tijdens haar groei CO2 opslaat. Bij verbranding komt die CO2 vrij maar door de aangroei van nieuwe bomen, dit gebeurd door aanplanting hetgeen het FSC keurmerk waarborgt, wordt het opwarmingseffect dus te niet gedaan. Daarmee is de cyclus neutraal.

Daarnaast is er bij de productie van houtskool veel te winnen op het gebied van efficiënt produceren hetgeen weer heel veel extra houtkap scheelt. Barbecueën is niet alleen in Nederland maar over de hele wereld een populaire aangelegenheid. ECHT® probeert mensen nu juist te bewegen om als je dan toch gaat barbecueën te kiezen voor de meest duurzame optie. Door gebruik te maken van FSC-gecertificeerd hout en door onze productiewijze is er nauwelijks luchtvervuiling en hiermee heb je een zeer hoogwaardig product in handen dat vrij is van verontreinigingen, minder rookt, geen nare geuren afgeeft en duurzamer is in gebruik.

We begrijpen dat u het liefst heeft dat iedereen stopt met barbecueën maar wij zien juist een rol voor ons weggelegd om juist de mens te bewegen naar de meest duurzame optie.

Reactie op De mannen van ECHT
Hilda 1 jaar geleden

Geachte mannen van Echt,

In mijn voorgaande reactie kunt u lezen dat ik absoluut geen bezwaar maak tegen barbecuen in het algemeen. Echter, op houtskool barbecuen is zeer veel schadelijk voor de longen van jezelf, je kinderen en de buren dan barbecuen op gas of electriciteit.
Daarom is uw uitspraak “We begrijpen dat u het liefst heeft dat iedereen stopt met barbecueën” onterecht. Hierbij verzoek ik u om betreffende uitspraak in te trekken.
Bij voorbaat dank.

Reactie op De mannen van ECHT
stichting houtrookvrij 1 jaar geleden

Beste Triodos bank en Climate Neutral Group. Het verbranden van houtskool is gewoon schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Ongeacht het feit of het product FSC gecertificeerd is.
Het is jammer te constateren dat Triodosbank geen verschil ziet tussen de toepassing van dit product in een derde wereldland (waar vaak geen andere brandstoffen voorhanden zijn) en Nederland. De WHO is hier in ieder geval heel duidelijk over. Hoewel het rapport zich voornamelijk richt op het stoken van hout benadrukt de WHO dat men naar schone brandstoffen moet omschakelen wanneer dit maar enigszins mogelijk is. Daarnaast zijn er meerdere organisaties (sites) waar bijvoorbeeld in wordt gegaan op de gezondheidseffecten van de rook op etenswaren (PAK’s).
Ook gaat de Triodosbank er in zijn geheel aan voorbij dat erg veel Nederlanders hinder ondervinden van de vele fanatieke barbecuers. Triodos lijkt bijna trots te zijn dit product te mogen promoten gezien de tekst: Houtskool is big business in Nederland. “Er wordt hier jaarlijks zo’n 13 miljoen kilo aan houtskool verhandeld”, vertelt Toet. En ook uit onderzoeken van Trendbox en kieskeurig.nl blijkt de populariteit van deze kookmethode in Nederland.
Zo heeft bijna ieder Nederlands huishouden wel een barbecue en wordt deze regelmatig uit de schuur gehaald. De overgrote meerderheid gebruikt hierbij houtskool als brandstof om voedsel op te warmen.
Dan ten aanzien van het aspect duurzaam. Op de site van het Platform Duurzaamheid wordt uitgelegd wat onder duurzaamheid wordt verstaan (deel tussen de stippen hieronder).
………….. Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard. Veelal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van een theorie: de drie P’s:
• People (mensen)
• Profit (winst)
• Planet (aarde)
Naast het feit dat we geld willen verdienen en van de welvaart willen genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Immers, als we dit verzaken is de toekomst van de mensheid in het geding. Wij hebben nu een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties die zullen komen. Wanneer wij bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen verbruiken, zal de volgende generatie met een enorm probleem zitten. Dit geldt ook voor vraagstukken als opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en voedselproblematiek.
Wat houdt de term duurzaamheid precies in? De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Kortom, duurzaam kijkt naar de huidige behoefte die de mensen op de aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen ……………
Vooral de laatste zin intrigeert: …. zonder dat de mensen en/of het milieu in gevaar komen.
Hoe is het dan toch mogelijk dat het verkopen en verbranden houtskool duurzaam mag worden genoemd? Vanuit milieu en gezondheidsoogpunt zult u waarschijnlijk antwoorden dat het maar om 13 miljoen kilo houtskool gaat. Dus waar hebben we het over?
Duurzaam is een prachtig woord waar de handel graag gebruik van maakt. Vooral inzoomen op het productieproces en het CO2 neutraalaspect (is een theoretische wetenschap). De echte belangrijk aspecten (milieu en gezondheid) zijn ook in uw relaas naar de achtergrond verdwenen. In die zin ben ik benieuwd of u het bijvoorbeeld duurzaam geproduceerde tabak zou promoten? Want als mensen dan toch roken ..

Henk Jan Meilink 1 jaar geleden

En als je de bbq stookt met een vuurtje van Nederlands hout? Gewoon goed gedroogd hout! Na een half uurtje branden heb je een prachtig smeulend laagje waarop het goed bbq-en is. Wat is de CO2 voetafdruk daarvan?

Reactie op Henk Jan Meilink
De mannen van ECHT 1 jaar geleden

In goed gedroogd hout zitten nog de nodige gassen opgeslagen die vrijkomen bij het verbranden en dus de lucht in gaan. Zeker als het hout nog niet op de toptemperatuur zit. Heeft het brandhout wel een hoge temperatuur bereikt dan worden die gassen ter plekke verbrand door het vuur. Bij onze kolen van ECHT® worden de gassen die opgeslagen liggen in het hout tijdens het verkolingsproces uit het hout afgevangen en gebruikt. Die kunnen later dus niet meer in de open lucht terecht komen. Dat is dus beter dan het hout zelf laten verkolen. Die voetafdruk kunnen wij niet berekenen, dat ligt er namelijk aan hoeveel hout je nodig hebt voor de verbranding van je Nederlandse open vuur barbecue.

Tineke 1 jaar geleden

Een barbecue met een ventilatortje (lotusgrill) gebruikt weinig houtskool (ca 1,5 L), is snel aan te maken en rookt nauwelijks.

Theo 1 jaar geleden

Misschien nog een tip: koop een bbq die je goed kan afsluiten. Dan gaat het overgebleven houtskool uit en kan je dat de volgende keer weer gebruiken. Dat scheelt best wel.

Aat 1 jaar geleden

Goed dat er over nagedacht wordt, ik vind dat er een beter alternatief is voor houtskool.
Ga barbequen met KOKOSKOLEN verkrijgbaar bij Bast BBQ, ze geven een hoger loon aan hun medewerkers in Indonesië, ze sparen bomen en ze maken waarde uit iets wat voorheen als afval werd gezien.Zegt het voort.

Susan 1 jaar geleden

Er staat maar één ding ver boven de anderen als het om duurzaam, milieuvriendelijk, diervriendelijk en aarde-reddend gaat: GEEN VLEES ETEN! En daarmee is feitelijk alles gezegd.

W.Meesters 1 jaar geleden

IK mis veel in de uitleg als je gaat barbecuën doe dat elektrisch met een gril bakplaat dat kun je beter in de hand houden en het is lekkerder , als je vlees gebruikt neem dan vlees dat niet dik gesneden is. gaart sneller we hoeven niet teveel vlees.

Ronald van Harten 1 jaar geleden

Dit (http://ecozoomshop.nl/. ) is veel duurzamer en bespaart veel brandstof. Je kan koken op houtskool of hout (een paar stukjes is al genoeg) en het geeft je veel meer mogelijkheden (grillen, bakken, koken, stomen, etc)….en toch de fun van he buitenkoken!

rob 1 jaar geleden

niet bbq-en is een stuk beter, geen vlees eten ook. mocht je het toch willen gebruik dan een gas bbq dan zet je jouw buren ook niet in de rook, wij wilden toch schonere lucht, dit is natuurlijk niet bevorderlijk

Reactie op rob
Leonard M.HERCULES 1 jaar geleden

Vlees en Vis op de BBQ smaakt beter met houtskool , doe een proef ik doe het al 50 jaar door sprokkelhout te branden zand erover en je hebt de beste houtskool ,Leo


+ Toon alle 22 reacties