Laurien en Alwin bij hun oude, verbouwde huis.
Laurien en Alwin bij hun oude, verbouwde huis.

Laurien en Alwin wisten bij de aankoop van hun nieuwe huis dat de vloer en wanden door vocht aangetast waren en vernieuwd moesten worden. Alwin: “Hierdoor was isoleren een logische stap. En omdat de vloer toch open moest, konden we ook meteen vloerverwarming leggen.” Met die eerste stappen raakten ze in een stroomversnelling die binnen twee maanden eindigde met een A-label en een afgesloten gasleiding.

1. Leer van Google en YouTube

Als starters op de woningmarkt zetten ze de eerste stappen in de wereld van duurzaam verbouwen. Laurien zegt over hun eigen keuzes: “Je moet veel zelf uitzoeken. Het aanbod duurzame materialen is divers en dat betekent steeds opnieuw afwegingen maken. Hiervoor hebben we veel gegoogeld en naar YouTube filmpjes gekeken.”

Ik vond het prettig om alle stappen zelf online te onderzoeken en bewuste keuzes te maken
Laurien Persoon

Bijvoorbeeld tijdens het keuzetraject voor vloerverwarming en de houten vloer die daarbij past. “Ik vond het prettig om alle stappen zelf online te onderzoeken en bewuste keuzes te maken. Via YouTube krijg je letterlijk een beeld van de verschillen en hoe je dingen het slimst kunt aanpakken.”

De elektrische verwarming, een van de 'all electric' installaties.
De elektrische verwarming, een van de 'all electric' installaties.

Laurien en Alwin keken naar instructiefilmpjes met zoektermen zoals ‘vloerverwarming droogsysteem’. Bij de keuze voor isolatiemateriaal gebruikten ze onder andere de praktische video’s van Tonzon.

2. Ga op zoek naar praktijkvoorbeelden

De zoektocht van Laurien en Alwin betrof niet alleen bouwmateriaal. Ook de selectie van de installaties voor verwarming en warm water was een uitdaging. Alwin: “Om een goed beeld van de werking en de voor- en nadelen van deze systemen te krijgen, zijn we gaan kijken in een huis waar ze al draaiden. Zo kregen we antwoord op basale vragen, zoals: Hoe ziet het eruit? Hoeveel geluid maakt het? Werkt het goed? Deze ervaringen gaven ons het vertrouwen om de definitieve keuze te maken.”

3. Vraag je af of gas nog nodig is

Volgens het energieverbeterplan voor hun huis zouden ze met een hybride warmtepomp een belangrijke stap richting het A-label zetten. Na onderzoek en overleg met een installateur bleek dat een warmtepomp en een ventilatiewarmtepompboiler ook voldoende warm water konden leveren. Alwin: “Hierdoor hadden we alleen nog gas nodig om te koken. Daarom besloten we om helemaal van het gas af te gaan. Koken kan prima op inductie en dat is nog goedkoper ook. Zodra alles geïnstalleerd was, hebben we de gasaansluiting via internet opgezegd. En die is inmiddels ook echt afgesloten.”

Wil je weten of ook jouw huis van het gas af kan? Check het via Milieu Centraal.

De meeste meubels in het huis van Laurien en Alwin zijn tweedehands.
De meeste meubels in het huis van Laurien en Alwin zijn tweedehands.

4. Kan het duurzaam?

Vraag je bij elke stap in de verbouwing af of het ook duurzaam kan. Dat geldt niet alleen voor technische installaties, maar bijvoorbeeld ook voor muurverf. “Onze verf is op waterbasis gemaakt en gewoon met water schoon te maken. Hierdoor hoef je uiteindelijk minder vaak te schilderen.” Volgens Laurien geldt dit ook voor hun inrichting. “Behalve de keuken zijn al onze meubels tweedehands. Omdat we geen auto hebben, zoeken we spullen het liefst in de buurt. Dat is bovendien een leuke manier om je buurt en buurtgenoten te leren kennen.”

5. Benut alle financieringsmogelijkheden

Verduurzamen kost geld. Zeker voor starters kan dat een probleem zijn. Alwin: “Onze keuzes betekenden soms dat we meer moesten investeren. Zo waren onze ‘all electric installaties’ aanzienlijk duurder dan een hybride systeem met behoud van cv. Met de combinatie van eigen geld, een hypotheek die duurzaamheidsmaatregelen beloont, de Triodos Energiebespaarlening met lage rente en subsidie is het toch gelukt. Houd daarbij ook vooral de lange termijn in de gaten.”

6. Maak investeringen tastbaar

Als je investeert in een beter energielabel is het belangrijk om de duurzame maatregelen ook terug te zien in de waardebepaling van het huis. Laurien: “We merkten dat niet elke taxateur onze investeringen in verduurzaming kon vertalen naar de concrete waarde van ons huis. De verschillen in de waarde na verbouwing scheelden soms wel 30.000 euro. Daar mag, en moet, je best kritisch op zijn. Hoewel we zeker nog niet willen verhuizen, maakt het A-label ons huis toch aantrekkelijker.”

Zodra alles geïnstalleerd was, hebben we de gasaansluiting via internet opgezegd
Alwin Veldboom

Laurien en Alwin hebben makelaars in Den Haag gevraagd welke taxateurs zij aanraadden. “Ik heb ze gebeld en naar hun ervaring met duurzaamheid gevraagd. Uiteindelijk zijn wij in zee gegaan met iemand die bekend was met duurzaamheidsmaatregelen en betaalbaar was.

7. Houd het leuk!

Als je middenin een verbouwing zit, is het soms lastig om het overzicht te houden. Zeker als je, zoals Laurien en Alwin, tijdens de verbouwing al in het huis woont. Alwin: “Natuurlijk is het een pittig proces. En juist daarom is het belangrijk om het leuk te houden. Focus je onderweg op deelprojecten en rondt die af. Door steeds bewust kleine stappen binnen het grote project te zetten, hebben we het maximale eruit gehaald: ons eigen comfortabele en energiezuinige huis, met A-label en zonder gas.”

Wil je meer lezen over het verduurzamen van je huis?
> Lees ook het uitgebreide verhaal van Laurien en Alwin.

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger je huis, hoe lager de rente

Laurien en Alwin hebben hun woning gefinancierd met de Triodos Hypotheek. Daarom kregen ze korting op de rente toen hun huis duurzamer werd. Om de verbouwing te betalen, sloten ze een Triodos Energiebespaarlening af bij hun Triodos Hypotheek. Met deze lening kun je tot 25.000 euro duurzame aanpassingen aan je huis financieren. Het mooie is dat je een hoge korting op de rente krijgt. Zo is het energiezuinig maken van uw woning nóg aantrekkelijker.

Beeld: Pieter van den Boogert