Ooit was het de eerste katholieke kerk van de stad. Toen het gebouw uit 1859 als geloofsinstituut haar deuren sloot, werd het een metaalfabriek. Sinds kort vervult het gebouw een nieuwe rol: theatermaakster Maureen Baas kocht samen met haar partner Abel Tattje de neogotische oude kerk en doopte die om tot het culturele mekka in de Meern. Een plek die volop in beweging is. “Ik zie het als een kleine vrijstaat in Leidsche Rijn. Kunstenaars hebben er een werkplek, maar het is ook een buurthuis. En we willen hier voorstellingen voor jong en oud gaan maken,” vertelt ze.

De ruigheid willen we behouden, maar het moet wel een comfortabele werkplek zijn.
Maureen Baas, eigenaar Metaal Kathedraal

Dat zij het monument een toegankelijke uitstraling wil geven, blijkt wel op de zonnige zaterdagmiddag wanneer we haar spreken. Mensen lopen in en uit. Beneden vindt het ‘repair café’ plaats, waar iedereen met een kapot item, van fiets tot senseo, langs kan komen voor een gratis reparatie. Er staan zelfs rijen voor de technische vrijwilligers die hard aan het werk zijn. Boven in het ‘Hemelryck’ vindt een fotoshoot plaats voor designmeubels en ondertussen is een jong stel de kerk aan het bewonderen om te bepalen of het een geschikte trouwlocatie zou zijn.

Maureen Baas reisde de wereld over als straattheatermaakster en settelde zich pas een aantal jaren geleden in Nederland. Al snel startte ze haar zoektocht naar een geschikte locatie voor een autonome broedplaats. “Ik fietste regelmatig door Leidsche Rijn, op zoek naar een leegstaande oude boerderij of schuur. Toen hoorde ik dat de metaalfabriek misschien zou gaan sluiten.” Ze laat op de eerste verdieping de deur met een loket zien. “Hier klopte ik iedere week volhardend aan bij de directeur om te vragen of het al te huur was.”

Begin 2010 was het zover: toen betrok Baas met 13 andere kunstenaars de plek zodat ze de huur kon delen. Vorig jaar lukte het haar om onder andere met een lening van Triodos Cultuurfonds de kerk aan te kopen.

PROJECT CV
METHAAL KATHEDRAAL
De Metaal Kathedraal is een cultureel podium, buurthuis en broedplaats. Maureen Baas en haar partner Abel Tattje zijn de initiatiefnemers van dit project. Baas is verantwoordelijk voor het programma: zo vinden er maandelijks filmavonden plaats op een groot scherm. Tattje is verantwoordelijk voor de commerciële verhuur van het pand.

Nu staat er een verbouwing op de planning. De zijbeuken van de kerk worden ingericht als werkplekken. Deze zijn dan als ateliers te huur, terwijl de grote ruimtes beneden en boven voor andere zaken te huur zijn. In de toekomst heeft de onderneemster grootse plannen met het opwekken van energie en die teruggeven aan de cultuur. In de verwilderde tuin zijn kunstwerken in de maak, hebben bijenstallen een thuis en worden vergeten groenten verbouwd.

Baas voegt daaraan toe dat ze het pand ook een horecafunctie gaat geven waar bezoekers altijd lekkere en betaalbare koffie kunnen drinken, en de tuin wordt als stadspark geopend. Maar om te beginnen, gaan ze het pand isoleren en de gaten in het dak dichten. “De ruigheid willen we behouden, maar het moet wel een comfortabele werkplek zijn.”

Triodos Bank financiert de Metaal Kathedraal en andere duurzame ondernemers op het gebied van kunst en cultuur. Wilt u weten welke ondernemers dat zijn? Kijk dan hier.

Tekst: Joset van der Hoeven
Fotografie: Pieter van den Boogert