
“Ons gebouw werkt als een magneet”, zegt directeur Sandra den Hamer. “Dat helpt ons om film als kunstvorm onder de aandacht te brengen.”
Bijna vijf jaar geleden openden de deuren van EYE in Amsterdam-Noord. Dit ging met veel aandacht gepaard omdat het zo’n opvallend gebouw is. Maar ook omdat het bijzonder is in Nederland: zo’n grote ruimte voor filmvertoningen en filmexposities. Den Hamer vertelt hoe spannend dat was. Want wilde je EYE bezoeken, dan moest je wel het pontje pakken. Zou dat geen drempel zijn?
En waar de wijk nu volop in ontwikkeling is, was EYE een van de pioniers aan de IJ-oever, een voormalig industrieterrein. Voor haar voortbestaan moest EYE meer dan 200.000 bezoekers per jaar trekken. Eind 2016 kan Den Hamer daar gerust op zijn. “Op dit moment komen er 750.000 bezoekers per jaar. “Het pontje dat eerst als drempel werd gezien, hoort nu bij de beleving van een bezoek aan EYE.”
Meer dan bioscoop
Het karakteristieke gebouw speelt een grote rol in de succesformule. Bezoekers lopen zo vanaf de kade de trappen van het museum op en komen terecht in de Arena waar je, met uitzicht op het water en de stad, kunt eten en drinken. Soms is het er zo druk dat bezoekers plaats nemen op de houten trappen van deze arena. Den Hamer: “Of je nu de tentoonstelling, de filmzalen of de winkel bezoekt, je komt altijd terug in deze ruimte. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Of lekker uit het raam staren.”

Een van de grootste uitdagingen voor Den Hamer is duidelijk te maken wat je nu precies allemaal kan doen bij EYE. Bijvoorbeeld een tijdelijke tentoonstelling bezoeken van een bekende regisseur, de geschiedenis van film ontdekken, of meedoen aan een educatief programma. “We moeten blijven uitleggen wat we doen. Want ondanks de stijgende bezoekersaantallen, denken veel mensen nog dat we slechts een gewone bioscoop zijn. Al slagen we er steeds beter in om de mensen die hier komen te verleiden tot een bezoek aan het museum. In de beginjaren ging maar de helft van de bezoekers naar de film of een tentoonstelling en kwam de rest voor de horeca. Nu komt driekwart van het publiek voor onze museale activiteiten.”
Andere wereld
Wat is er allemaal te zien in EYE? Niet de grote Hollywoodproducties van nu, maar vaker de hedendaagse arthousefilms. En daarnaast draait EYE ook grote filmklassiekers uit het verleden. Zo was er van de zomer een overzicht van het werk van Steven Spielberg te zien. Den Hamer: “Juist omdat het blockbusters zijn, willen mensen wel eens vergeten dat dit geweldig goede films zijn, met prachtig vertelde verhalen, die de kijker meenemen naar een totaal andere wereld.”
EYE Collectiecentrum

Begin september werd het nieuwe EYE Collectiecentrum geopend, op een steenworp afstand van EYE. Hier worden alle films en gerelateerde collecties zoals filmposters en filmapparaten in de beste omstandigheden bewaard en, indien nodig, gerestaureerd. In de EYE Study kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen. De EYE Collectie die eerst op meerdere plekken in Noord Holland bewaard lag, wordt nu voor het eerst in het 70-jarig bestaan van het archief van EYE op één plek onder ideale omstandigheden centraal bewaard.
Meer weten over kunst- en cultuurprojecten die Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds financieren? Kijk op Mijn Geld Gaat Goed.
Tekst: Joset van der Hoeven
Fotografie: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.