Elke dag verwelkomt het Keniaanse M-KOPA 500 nieuwe klanten. Niet alleen in eigen land, ook in Tanzania en Oeganda timmeren ze hard aan de weg. Ze voorzien gezinnen die nog geen toegang hadden tot elektriciteit van energie die ze nodig hebben.

Het product dat M-KOPA op de markt brengt, is heel eenvoudig. Het bestaat uit een zonnepaneel van 8 watt. Hierbij levert M-KOPA twee ledlampen, een radio en een apparaat om een mobiele telefoon op te laden. De verlichting maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat kinderen ’s avonds hun huiswerk kunnen doen.

M-KOPA
Het systeem van M-KOPA.

Gebrek aan stroom

M-KOPA richt zich op de grote groep mensen die nog geen toegang heeft tot elektriciteit. Dat zijn er 1,3 miljard ter wereld. Daarnaast is er nog een groep van 1 miljard met beperkte toegang tot stroom. En dit gebrek aan stroom eist zijn tol. Het gebruik van onveilige kerosinelampen veroorzaakt elk jaar een miljoen doden door branden.

M-KOPA Solar werd in 2011 opgericht om dit probleem aan te pakken. Bijzonder is dat het bedrijf werd opgericht door de mensen achter M-PESA, wereldleider op het gebied van mobiele betalingen. Met hun kennis en kunde bedachten ze een systeem waarmee huishoudens met lage inkomsten toegang tot schone energie kunnen krijgen.

Gezond alternatief

In Kenia zijn meer dan 8 miljoen huishoudens die samen zo’n  USD 1 miljard  besteden aan kerosineverlichting. Dat kost een huishouden gemiddeld USD 200 per jaar. Een zonnesysteem van M-KOPA kost maar eenmalig USD 200. Kenianen kunnen een aanbetaling van USD 35  doen om dit product in huis te krijgen. Vervolgens betalen ze iedere dag USD 0,45 via de mobiele telefoon.

HIVOS-TRIODOS FONDS
DUURZAME ENERGIE
Hivos-Triodos Fonds werd in 1994 opgericht door Hivos en Triodos Bank om bij te dragen aan de duurzame sociale en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Omdat toegang tot financiën hierbij cruciaal is, financiert het fonds microfinancieringsinstellingen die leningen verstrekken aan mensen met lage inkomens. Het fonds financiert bij voorkeur instellingen die zich richten op het platteland waar toegang tot financiële diensten het meest beperkt is. Sinds 2011 breidt Hivos-Triodos Fonds haar activiteiten uit door hernieuwbare energie- en duurzame landbouwprojecten te financieren. M-KOPA is hier een goed voorbeeld van.

Dit dagelijkse bedrag ligt lager dan het bedrag dat zij dagelijks aan kerosine betaalden. De GSM-techniek zorgt ervoor dat het zonne-energiesysteem wordt geactiveerd wanneer de credits zijn aangevuld. Klanten hebben ongeveer een jaar nodig voor de afbetaling. Daarna zijn ze eigenaar van het zonne-energiesysteem.

Op dit moment voorziet  M-KOPA al 230.000 huishoudens in Kenia van een zonne-energiesysteem.  Per week komen daar ongeveer 3.000 huishoudens bij. Daarnaast zijn ze aan het uitbreiden naar andere Oost-Afrikaanse landen: in Oeganda zijn al 40.000 mensen in het bezit van een M-KOPA zonne-energiesysteem en in Tanzania zijn dat er nu 7.000.

Huiswerk maken

Hivos-Triodos Fonds investeert in M-KOPA om ervoor te zorgen dat de onderneming een grotere impact realiseert. Fondsmanager Karel Nierop geeft aan dat het fonds zich heel graag verbindt aan M-KOPA om de transitie naar duurzame energie in ontwikkelingslanden te stimuleren.

M-KOPA gezin
Een Afrikaans gezin krijgt nu licht door de aankoop van een systeem van M-KOPA.

“We willen deze jonge innovatieve onderneming graag zien groeien. In Nederland is toegang tot energie vanzelfsprekend. Maar dat is het niet overal; in veel landen reikt het nationale elektriciteitsnetwerk niet tot buiten de steden en is het bovendien onbetrouwbaar.

Toegang tot stroom heeft een directe impact op de ontwikkeling van een regio of land, zowel sociaal als economisch maar ook vanuit een milieu-perspectief. Het verbetert direct de levenskwaliteit van mensen. De klanten van M-KOPA kunnen nu radio luisteren, internetten en straks ook televisie kijken.

Zo komen ze beter in contact met de rest van de wereld. Daarnaast hoeven kinderen niet langer gehaast hun huiswerk te doen omdat er beperkt licht beschikbaar is en er kan voortaan ook gekookt worden als de zon onder is gegaan.”

Het is de ambitie van Hivos-Triodos Fonds om de komende jaren veel meer duurzame energieprojecten te financieren. “Deze lening aan M-KOPA is een mijlpaal voor ons fonds. Het is de eerste financiering in de sector duurzame energie aan een niet-financiële instelling. We hopen dat deze investering een katalyserende rol speelt voor nieuwe financieringen in deze belangrijke sector.”

> Lees meer op de website van M-KOPA

Foto’s: M-KOPA Solar