Duurzame kleding is een ‘hot topic’. Dat komt omdat er steeds vaker misstanden in de fabrieken aan de kaak worden gesteld en bewuste consumenten staan vaker kritischer tegenover ‘fast fashion’. Eerder interviewden we al Maaike Groen, de ondernemer achter Miss Green. Eén van de modebedrijven in Nederland die laat zien dat het anders kan. Groen richtte in 2008 haar eigen modelabel op met het streven een van de meest vervuilende industrieën van de wereld te verduurzamen.

Miss Green
Miss Green is in 2008 opgericht door Maaike Groen (rechts). Duurzaam en eerlijk ondernemen was voor haar vanzelfsprekend, maar toen (en nu) in de mode nog redelijk uniek. Groen ontwerpt veel kleding zelf. Sustainability Manager José Koopman (links) is ook al sinds de oprichting betrokken bij Miss Green. Ze houdt zich volledig bezig met de verduurzaming van de keten in de mode-industrie.

Deze maand verdiende Miss Green een eigen GOTS-certificering voor hun biologische kleding, die vooral online te koop is. Hoe zit dat precies? Is het ingewikkeld de hele keten duurzaam te maken? We vroegen dit aan José Koopman die Sustainability Manager is bij Miss Green.

Wat betekent GOTS?

“GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Een internationaal keurmerk dat de hele keten van het kledingstuk controleert. Veel labels kijken niet verder dan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken omdat daar zoveel om te doen is. Dit label kijkt naar arbeidsomstandigheden in de fabriek, maar ook naar de milieu-impact. Een GOTS-certificering betekent dat de grondstoffen biologisch zijn en het gehele productieproces wordt uitgevoerd op een maatschappelijk verantwoorde manier. Dat begint met het gebruik van biologische natuurlijke vezels zoals katoen of wol. Daarna wordt er toezicht gehouden op het gebruik van chemicaliën, het waterverbruik en waterzuivering. Tijdens het spinnen, weven, verven en in ateliers worden de arbeidsomstandigheden gecontroleerd. Deze omstandigheden moeten tot slot ook goed zijn bij alles wat er komt kijken bij de verpakking, handel en distributie van het eindproduct.”
Vergelijk GOTS met andere keurmerken op de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal>

Waarom kozen jullie voor het GOTS-certificaat?

“Ik vind dit voor ons het meest waterdichte en traceerbare systeem. Al vanaf de oprichting van Miss Green in 2008 ben ik bezig met dit certificaat. De meeste kleding van Miss Green komt uit de fabriek van Ali Polat die een kledingfabriek in het Turkse Izmir heeft. Deze fabriek was al gecertificeerd.

Het is niet onmogelijk, maar je moet er wel voor gaan
José Koopman

Het verschil nu is dat we een eigen certificaat hebben. Dat vind ik fijn omdat we nu ook zelf gecontroleerd worden en niet alleen maar met de vinger wijzen naar anderen. Wat ook goed is aan GOTS: het label is gecontroleerd door een externe partij. Dat maakt het betrouwbaar.”

Jullie zijn het eerste Nederlandse merk met een GOTS-certificering. Is het ingewikkeld om de hele keten te verduurzamen?

“Het is heel arbeidsintensief en het kost geld. Veel modemerken hebben het financieel zwaar en er is een hoge werkdruk. Je moet dan prioriteiten stellen. Het is niet onmogelijk, maar je moet er wel voor gaan. Ik ben Sustainability Manager bij Miss Green en kan me hier volledig aan wijden. Het is te veel werk om dit helemaal bij een inkoper neer te leggen. Daarnaast is het vaak een gebrek aan kennis waardoor het veel merken tegenhoudt dit certificaat te halen.”

Waar zit de grootste uitdaging?

“Mode verandert continu. Daar willen we met onze collectie op inspelen. Maar we kunnen niet zomaar nieuwe stoffen gebruiken. Wij ontwikkelen zelf onze nieuwe stoffen. Dus je moet ze eerst met biologische vezels kunnen produceren. En dan moeten ze ook nog het juiste kleur of print krijgen. Wij moeten hier rekening mee houden bij het ontwerpen van onze kleding. Dat kan een beperking zijn omdat niet alles wat we willen gebruiken biologisch te vinden of te ontwikkelen is.”

Hoe kijk je naar nieuwe materialen? Katoen verbruikt heel veel water toch?

“We gebruiken vezels die je biologisch kunt telen. Naast katoen is dat voor ons op dit moment wol. En we maken kleding van een relatief nieuwe stof; Tencel®. Dit is gemaakt van de vezels van eucalyptushout uit duurzame bosbouw en waarbij de chemicaliën bij de verwerking bijna 100% gerecycled worden. Een mooi voorbeeld van een nieuwe duurzame vezel.

Katoen verbruikt inderdaad heel veel water. Maar biologische katoen minder dan de traditionele verbouwde katoen. En we nemen zoveel mogelijk maatregelen voor de recycling van het water in het productieproces.

Lees hier meer over Tencel®>

Gebruiken jullie ook nog andere labels zoals die van de Fair Wear Foundation?

“Wij gebruiken andere labels zoals Organic 100 Content Standard. Dat is een label dat garandeert dat de stof 100% biologisch is. We zouden heel graag lid worden van de Fair Wear Foundation (FWF). Maar dit is lastig omdat we nog een relatief klein zelfstandig modelabel zijn. FWF kan alleen met de grotere merken werken. Gelukkig werkt het grootste deel van onze fabrieken wel samen met deze stichting die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden.”

Vorige week lazen we in het nieuws dat 64 Nederlandse kledingwinkelketens hun productielocaties bekend maakten. Dit resulteerde in een lijst van 3.000 naaiateliers. 
Wat vind jij van dit nieuws?

“Een hele mooie stap. Maar wel een eerste stap. Want wie gaat controleren of die 64 kledingbedrijven daadwerkelijk alleen in die fabrieken kleding produceren? Mij zegt dit nieuws namelijk niet dat die 64 bedrijven alles in de 3.000 fabrieken laten maken. Aan de andere kant is de mode-industrie een conservatieve wereld en is dit daarom een grote stap. Inhoudelijk moet er wel meer gebeuren.”

WWW.MISSGREEN.NL

Beeld: Pieter van den Boogert
Tekst: Joset van der Hoeven