1. Bestemming – kies voor Nederland of Europa

Waar ga ik heen? Voor velen hét startpunt van de vakantieplanning. En tegelijkertijd de belangrijkste keuze als je gaat voor een duurzamere vakantie. Zo kun je bijna geen groter verschil maken door binnen Nederland of Europa te blijven.

Niet in de laatste plaats, omdat dit in grote mate jouw vervoerskeuze bepaalt. Deze combinatie zorgt gemiddeld namelijk voor de helft van onze vakantie-uitstoot. Daarover straks meer…

Gelukkig zijn er genoeg opties binnen Nederland en Europa. Bekijk bijvoorbeeld eens de onderstaande websites/artikelen, en laat je inspireren.

> Hotels van Stayokay
> Duurzame natuurhuisjes
> Fietsvakantie in Nederland
> 13 ‘Tropische’ bestemmingen binnen Europa

Stayokay Arnhem
De hostels van Stayokay bevinden zich op bijzondere plekken in Nederland. Bijvoorbeeld Stayokay Arnhem, dat dichtbij de Hoge Veluwe en het Nederlands Openluchtmuseum ligt.

2. Vervoer – vooral geen verre vliegreis

Als je kiest voor een vakantie binnen Nederland of Europa heb je de meest vervuilende combinatie vermeden: de verre vliegvakantie.

Je kunt er niet omheen. Door niet te vliegen, maak je toch écht het grootste verschil. Zo ontdekte Babette Porcelijn, auteur van het boek De Verborgen Impact, dat:

  • Je van de brandstof die nodig is voor een retourtje Bali anderhalf jaar kunt autorijden.
  • We wereldwijd dagelijks 860 miljoen kerosine verbranden met vliegtripjes.

Bus, trein of auto

De bus, trein, auto en vooral de fiets zijn een stuk minder schadelijk voor het klimaat. Vooral met de eerste drie kun je in Europa ver komen. Mits vol bezet, kun je hiermee tot zo’n 1000 a 1200 kilometer reizen met een relatief lage uitstoot per persoon.

Neem bijvoorbeeld Frankrijk. Hét vakantieland voor de Nederlander. Milieu Centraal zocht uit hoeveel kilo CO2 je uitstoot bij een reis naar Frankrijk met verschillende vervoersmiddelen.

> Bekijk het overzicht van CO2-uitstoot en tips per vervoersmiddel

Uitstoot

Op zoek naar mooie Europese bestemmingen die je gemakkelijk kunt bereiken met trein, bus, auto of fiets? Wij geven je een paar handige websites:

> De Volkskrant maakte een overzicht van treinbestemmingen in Europa
> De 12 mooiste treinreizen volgens de ANWB
> Rondreistickets door Europa (interrail)
> Fietsvakanties in Europa
> Overzicht van Europese buslijnen

3. Verblijf – kamperen of duurzame keuze

Tot slot is er nog de keuze voor jouw verblijf. Stelregel bij deze keuze is: hoe meer luxe, hoe vervuilender. Zo is kamperen nog altijd de duurzaamste keuze.

> Dit overzicht van de Consumentenbond helpt je bij de keuze voor een duurzaam verblijf

Toch zijn er steeds meer duurzame ondernemers die een vakantiehuisje, hotel of Bed & Breakfast starten. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de volgende artikelen en websites:

> Camping BuitenLand in Drenthe
> Vakantiepark Tjermelân op Terschelling
> 4x verantwoord overnachten in Amsterdam
> Bekijk hoe reisorganisaties het doen op Rank a Brand
> De groene vakantiegids (Europa)
> Zoek naar groene, duurzame hotels op Book Different

Tjermelân
Tjermelân op Terschelling

C02-uitstoot vakantie berekenen

Heb je al een leuke trip in gedachten? Milieu Centraal heeft een online tool gemaakt waarmee je snel kunt bereken wat de C02-uitstoot is van jouw vakantieplan. Door op de bovenste punten een bewuste keuze te maken, zul je zien dat je jouw vakantie flink verduurzaamt.

> Bereken de CO2-uitstoot van jouw vakantieplan