Sustainer Homes speelt in op het feit dat er zoveel mensen bereid zijn om op een andere manier te wonen. Dit architectenbureau maakt ‘modulaire woningen’. Modulair betekent dat het bedrijf bouwstenen ontwerpt waarmee je een woning kunt bouwen die aansluit op jouw situatie. Eigenlijk is het een soort blokkendoos. En je kunt zelf bepalen waar die wordt neergezet.

Willen we onze klimaatdoelen halen, dan zou dit de standaard moeten zijn

Gert van Vugt, mede-oprichter van Sustainer Homes, vindt dat het niet meer dan normaal zou moeten zijn dat iedereen invloed heeft op het ontwerp van zijn eigen huis. “We wonen bijna allemaal in huizen die voor ons bedacht zijn en dat is jammer, aangezien je zelf het beste kunt bedenken hoe je wilt wonen. Wij hebben een oplossing voor mensen die zelf willen bouwen, maar niet de tijd of het geld hebben zelf een woning te laten ontwerpen. Iemand kan zijn eigen ontwerp maken met onze blokken.”

Klimaatdoelen

De houten modules zijn helemaal circulair en gaan een leven lang mee, geeft Van Vugt aan. Hout, want het produceren en vervoeren van beton en staal is een bron van vervuiling en CO2-uitstoot. Dit hout komt uit duurzaam beheerde, Europese bossen, en is daarmee in tegenstelling tot beton en staal een opslag van CO2 in plaats van een uitstoot. De huizen worden niet alleen energieneutraal gebouwd met een warmtepomp en met zonnepanelen op het dak, maar zelfs klimaatneutraal. Dat wil zeggen dat het huis niet alleen tijdens de levensduur energie bespaart, maar ook al bij de bouw zelf. Van Vugt: “Willen we onze klimaatdoelen halen, dan zou dit de standaard moeten zijn.”

PROJECT C.V.

SUSTAINER HOMES

Sustainer Homes is opgericht om architectuur duurzamer, flexibeler en toegankelijker te maken. De woningen en werkruimtes van Sustainer Homes stoten dankzij het modulaire bouwsysteem tenminste 90% minder CO2 uit dan een regulier gebouw van staal en beton. Alle Sustainer Homes zijn minimaal energieneutraal en wekken energie op met standaard inbegrepen zonnepanelen. Daarbij specialiseert Sustainer Homes zich in het integraal ontwerpen van de klimaatsystemen.

Sustainer Homes
Het is zelfs mogelijk om een Sustainer Home ‘off grid’ te bouwen. Dit betekent dat een woning niet is aangesloten op het elektriciteitsnet en de riolering. Al benadrukt Van Vugt dat dit niet per se duurzamer is: “In principe kunnen onze woningen helemaal off-grid staan, maar met de hoogwaardige voorzieningen die we in Nederland hebben is het vaak duurzamer om wel een aansluiting te hebben en zo zelfs energie terug te kunnen geven.”

sustainer homes
Een ‘blokkenhuis’ van Sustainer Homes in aanbouw

Sociale kwestie

Waarom blijven we toch op een traditionele manier bouwen? Het is voor een deel een sociale kwestie, denkt Van Vugt. Hij heeft een achtergrond als socioloog en ziet voor Sustainer Homes een belangrijke taak weggelegd om duurzaam wonen makkelijker te maken en toegankelijker. Dat doen ze nu door je te begeleiden met alle stappen. Van het bepalen van je budget, het kopen van een kavel, het ontwerp van de woning, de aanvraag van de vergunning en de bouw. “Uiteindelijk is er maar een manier om meer duurzame woningen te bouwen”, zegt van Vugt. “Duurzaam wonen moet mooier, comfortabeler en betaalbaarder worden dan traditionele bouw.”

> Sustainer Homes krijgt een lening van Triodos Bank. Naast duurzame kredieten aan ondernemers, is er de Triodos Hypotheek die duurzaam wonen stimuleert.

> Laat je inspireren door onze verhalen over mensen die de stap al maakten een energiezuinig huis te bouwen of een woning te verbouwen.