Een tikkie ouderwets misschien, die grote voorjaarsschoonmaak, maar het is wél een mooie gelegenheid om eens kritisch naar al je spullen te kijken.
Steeds meer mensen zouden best met minder willen leven. Opruimgoeroe Marie Kondo heeft niet voor niets zoveel succes: een opgeruimd huis, minder rommel, meer aandacht voor wat écht belangrijk is – dat wil iedereen wel.
Bovendien heeft het kopen van nieuwe spullen, zoals meubels, papier en speelgoed veruit de grootste impact op het milieu, berekende Babette Porcelijn, auteur van het boek De verborgen impact. Ontspullen, hoe pak je dat aan?
1. Voorkomen is beter dan genezen
Het beste is natuurlijk om de noodzaak tot ontspullen vóór te zijn. Wie weinig koopt hoeft ook minder weg te gooien. Zo simpel is het.
Verminder je impulsaankopen door met jezelf af te spreken er eerst nog een nachtje (of weekje, of maandje) over na te denken. Grote kans dat je die chocoladefondueset eigenlijk helemaal niet per se wil hebben.
Vraag jezelf in elk geval voor elke aankoop af: heb ik dit écht nodig? Het zal je verbazen hoe vaak het antwoord ‘nee’ is.
2. Koop beter
Als je dan tóch iets nieuws wil kopen, doe het dan bewust. Geen goedkope rommel waarmee je eigenlijk niet echt blij bent, maar degelijke spullen die lang mooi blijven en met oog voor mens en milieu gemaakt zijn.
Liever één keer wat meer besteden aan een duurzaam spijkerjack dat jaren mee gaat, dan tien keer een goedkoop shirtje scoren dat je na twee keer dragen weggooit omdat het al verwassen is.
3. Ga voor de ervaring
Uit onderzoek blijkt dat je niet gelukkiger wordt van het kopen van veel spullen. Je kunt je geld beter besteden aan een ervaring. Naar een mooi concert gaan, een cursus volgen of een reis maken maakt je blijer dan iets nieuws kopen. De voorpret en mooie herinneringen achteraf krijg je er gratis bij.
4. Lenen, huren, repareren
Waarom zou je zelf een schuurmachine aanschaffen als je buurman er eentje heeft die je best even kunt lenen? Een nieuwe smoking kopen voor dat ene feestje? Je kunt er ook een huren. Schoenzool door? Niet weggooien maar laten repareren. Door niet klakkeloos nieuwe spullen te kopen bespaar je ontzettend veel grondstoffen. En geld. Kun je weer aan een mooie ervaring besteden.
5. Spark Joy in het nu
Maar wat te doen met de spullen die je nou eenmaal al hébt? Even terug naar Marie Kondo.
Zij stelt zich bij elk ding de vraag: does it spark joy? Oftewel: geeft die trui/vaas/grillpan je tintelingen van vreugde? Niet? Dan kan het weg. Bewaar ook geen dingen omdat ze je vroeger plezier deden, het gaat om het nu.
6. Weg met voor-je-weet-maar-nooit
Dat foute glimmende trainingspak voor een eventueel jaren ’90 verkleedfeestje? Dat tasje in de vorm van een schoen omdat je maar nooit weet of dat nog hip wordt? Die oude tijdschriften die je misschien toch nog een keer wil doorbladeren? Zo kun je alles wel bewaren. Weg ermee!
7. Steun de kringloop
Jaarlijks wordt er zo’n 135 miljoen kilo aan goederen naar de kringloopwinkel gebracht. Dat is een enorme besparing op grondstoffen, want er zijn genoeg mensen die liever tweedehands en dus voordeliger (en duurzamer!) spullen kopen.
Bovendien is de kringloopwinkel vaak een sociale plek, waar verschillende soorten mensen werken en betrokken worden bij de maatschappij.
Triodos Bank
En de kringloop
Kringloopcentra dragen bij aan het terugdringen van afval, geven kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bieden betaalbare spullen voor iedereen. Daarom financieren wij verschillende kringloopwinkels in Nederland. Zo stimuleer je, door bij Triodos Bank te bankieren, de kringloopwinkel en andere positieve veranderingen.
8. Is er iemand blijer mee?
Vindt jouw neef die oude platenspeler niet helemaal geweldig? Die glitterjurk, zou die jouw buurmeisje niet veel beter staan? Heb je geen collega die oude theepotten verzamelt? Geef je spullen weg aan mensen die er meer aan hebben dan jij. Zij blij, jij er vanaf. Win-win.
9. Verkopen
Je kunt je spullen natuurlijk ook verkopen via Marktplaats, of, nog leuker: huur een kraam op een rommelmarkt, trommel wat vrienden op, thermoskan koffie mee en maak er een gezellig dagje van. En vergeet de vrijmarkt op Koningsdag niet.
10. Maak er een spelletje van
Speel The Minimalism Game, waarbij je een maand lang elke dag spullen wegdoet. Eén voorwerp op dag 1, twee op dag 2 enzovoort. Na dertig dagen ben je dan van vierhonderdvijfenzestig dingen af.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.