Bekijk ook Stap voor stap je huis verduurzamen #2 over isolatie of #3 over een sedumdak met zonnepanelen.

“Maakt-ie bij jullie al zo’n herrie?” Rijn en Thea de Jonge moesten soms in de verdediging als ze aan vrienden en familie vertelden dat ze een elektrische warmtepomp hadden aangeschaft. “Er deden heel wat negatieve verhalen de ronde over de warmtepomp”, zegt Rijn. “Maar wij hebben ons er gelukkig niet door laten weerhouden.”

Toen Rijn en Thea eind vorig jaar verhuisden naar een appartement met zicht op het Merwedekanaal in Nieuwegein, wilden ze hun nieuwe onderkomen zo duurzaam mogelijk maken.

Omgekeerde koelkast

Wachten tot de gemeente Nieuwegein hun wijk gasvrij zou maken, mogelijk met een warmtenet, wilden ze niet. “We weten niet of we dat nog mee gaan maken.” Dus viel de keuze, op advies van het energiebureau (De Energiebespaarders) dat Triodos Bank met de hypotheek aanbiedt, op een warmtepomp.

Maakt-ie bij jullie al zo’n herrie?
Rijn en Thea de Jonge
Rijn en Thea de Jonge

Een lucht-water warmtepomp wel te verstaan. Die bestaat uit twee apparaten: een buitenunit die warme buitenlucht via een buis transporteert naar de binnenunit, die de verwarming en het tapwater van warmte voorziet – een systeem dat dus werkt als een omgekeerde koelkast.

Lawaai warmtepomp

Een grond-water warmtepomp die de warmte uit de aarde haalt, was geen optie voor de twee hoog wonende Rijn en Thea. Ook voor mensen met een kleine tuin overigens, want voor zo’n – efficiënter werkende – pomp moet een graafmachine tientallen meters diep boren.

De Vereniging van Eigenaren van het pand moest toestemming geven voor de plaatsing van de buitenunit. Voor het lawaai bleken de buren niet bang, en Thea en Rijn hebben tot op heden ook nog geen klachten gehoord. Dat komt overeen met de bevindingen van de Energiebespaarders. Zij stellen dat het geluid (zo’n 53 dB) niet storend is, wanneer er minimaal vijf meter zit tussen de voorkant van de buitenunit en de woning. Als dat niet lukt, adviseren ze, kun je een geluiddempende kap laten plaatsen die het geluidsniveau met 7 dB verlaagt.

De ‘buitenunit’ van een lucht-water-warmtepomp.
De ‘buitenunit’ van een lucht-water-warmtepomp.

Van het gas af met eenvoudige maatregelen

Verder viel de operatie ‘van het gas af’ behoorlijk mee, zegt Thea: “We hadden al besloten vloerverwarming te nemen. En we kookten al op inductie.” Een ingrijpende, en kostbare, operatie om het huis beter te isoleren, was niet nodig. Dat moet wel als je huis matig is geïsoleerd (geen vloer- en dakisolatie bijvoorbeeld) en als je standaardradiatoren hebt. Een warmtepomp werkt met lage temperaturen (35 à 45 graden) en het warmteafgiftesysteem moet dat aankunnen. Vloerverwarming is dan de oplossing.

Rijn: “Ons appartement is uit 1995 en heeft bijvoorbeeld dubbel glas, geen triple glas. Volgens het advies van het energiebureau is dat voldoende om er ’s winters warm bij te zitten.” De warmtepomp is nog maar vier weken in bedrijf, dus dat kunnen Rijn en Thea nog niet beamen. Het tapwater voor de douche is in elk geval warm genoeg.

Kosten

De energierekening valt lager uit dan in hun eerdere huis, maar is nog gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners. “We zijn benieuwd hoe dat straks wordt, als ons feitelijke verbruik gaat tellen.”

De aanschafprijs van een warmtepomp is dalend, en een lucht-water-warmtepomp heb je al voor rond de 5.000 euro inclusief installatie. Hij is zuiniger dan een cv-ketel en laat zich over het algemeen binnen tien jaar terugverdienen (los van de kosten voor isolatie).

Hoe financier ik een warmtepomp?

Het Klimaatakkoord geeft een stimulans aan de warmtepomp door de belasting op gas te verhogen en die op elektriciteit te verlagen. Er was al een subsidieregeling voor de aanschaf van warmtepompen die in elk geval tot 2021 loopt. Het kabinet richt nu ook een Warmtefonds op dat huiseigenaren helpt de verduurzaming van hun huis te financieren (compleet met isolatie dus) vergelijkbaar met deEnergiebespaarleningvoor Triodos-hypotheekklanten.

Jouw huis stap voor stap verduurzamen?
> Bekijk dan dit overzicht van maatregelen met daarbij horende kosten & CO2-besparing

 

Huis koelen met een warmtepomp

Voor een langjarige ervaring met de warmtepomp moet je bij Hannie Reijn zijn die samen met partner Rémi een zelfbouw-duurzaam huis in Hilversum bewoont. Ook zij hebben een lucht-water-warmtepomp. “Gecombineerd met onze grote ramen op het zuiden hebben we het ’s winters behaaglijk warm. En op hele warme dagen koelt de warmtepomp het huis.”

Hannie en Remi
Hannie en Remi

De plaatsing van de buitenunit is wel kritisch, zegt Hannie. “Je moet ‘m niet dicht bij je terras plaatsen, want hij maakt wel wat lawaai. Maar die van ons is alweer drie jaar oud, wellicht zijn de warmtepompen tegenwoordig wat stiller. Ik kan de warmtepomp aan iedereen aanraden.”

De kosten hoeven geen beletsel te zijn, zegt ze. “Ons vastrecht is hoger omdat we een warmtepomp hebben.  En doordat we zonnepanelen op ons dak hebben liggen, nemen we weinig elektriciteit van het net af, dus dat scheelt aanzienlijk. Onze energierekening is 100 euro per maand en dan krijg ik per jaar nog wat terug.”

Gecombineerd met onze grote ramen op het zuiden hebben we het ’s winters behaaglijk warm

Zonnepanelen met de VvE

Ook Thea en Rijn zouden graag zonnepanelen op het gemeenschappelijke platte dak plaatsen. De VvE lijkt al hun kant op te bewegen, en overweegt de gemeenschappelijke ruimte van het complex op zonne-energie te laten draaien. Rijn: “We hopen dat ze daar zo enthousiast van worden, dat zonnecollectoren straks ook de elektriciteit voor ons appartement kunnen leveren.”

In de onderstaande video van Energiebespaarders kom je erachter hoe een warmtepomp werkt. Wil je erachter komen of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Dat kan via deze checklist van de Energiebespaarders.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Beeld: Pieter van den Boogert