1. Isolatie spouwmuur
Besparing: 260 euro & 1.600 KG C02 per jaar*
Eenmalige kosten: 800 euro
Bij het verduurzamen van een woning is isolatie stap één, stelt Mark Zaal, oprichter en COO van adviesbureau en online aannemer De Energiebespaarders: “Goede isolatie houdt warmte beter en langer binnen, waardoor je een hoop energiegebruik voorkomt. Dat heeft drie keer positieve impact: je energierekening wordt lager, je CO2-footprint wordt kleiner en het comfort in huis wordt groter. Het is een no-regret maatregel, er zitten eigenlijk geen nadelen aan.”
Heb je een spouwmuur? Pak die dan als eerste aan, vervolgt Zaal: “Woningen verliezen de meeste warmte op de plek waar gestookt wordt. Bij de meeste huishoudens is dat de woonkamer op de begane grond, waar de spouwmuur zich bevindt. Als je die goed isoleert, bespaar je de meeste energie, terwijl de eenmalige investering laag is.”
2. Isolatie schuin dak
Besparing: 600 euro & 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 4.100 euro
In vergelijking met de spouwmuur, is het isoleren van een schuin dak fors duurder. “Het oppervlakte dat geïsoleerd wordt, is groter en zaken als nette afwerking maken het een arbeidsintensievere klus”, verklaart Zaal. Toch is het in veel gevallen een slimme keuze. Warme lucht stijgt, waardoor een woning veel warmte via het dak verliest. De energiebesparing die dakisolatie realiseert, is daarom vergelijkbaar met die van spouwmuurisolatie.
Daarnaast kan comfort een doorslaggevende factor zijn. Zaal: “Met een slaapkamer op zolder is goede dakisolatie absoluut aan te raden. Omdat warme lucht stijgt, hoef je een goed geïsoleerde zolderkamer nauwelijks te verwarmen om tot een prettige temperatuur te komen.”
3. Isolatie vloer (kruipruimte isolatie)
Besparing: 200 euro & 600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 1.400 euro
Heeft je woning een kruipruimte? Dan is het isoleren van je vloer óók een interessante optie. Maar dak en spouwmuur hebben voorrang, benadrukt Zaal. “Nogmaals, warme lucht stijgt. Daardoor heeft vloerisolatie beduidend minder impact op je energierekening en CO2-footprint.”
Qua comfort heeft vloerisolatie wel een belangrijk voordeel. Zaal: “Een geïsoleerde vloer is gemiddeld 3 tot 4 graden warmer. Dat is precies het verschil tussen wel of geen koude voeten in de winter.”
4. Zonnepanelen
Besparing: 550 euro & 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 4.400 euro
“Zonnepanelen zijn tegenwoordig een zeer veilige investering”, vertelt Zaal. “De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar, terwijl een gemiddeld zonnepaneel 25 tot 30 jaar meegaat. Daarnaast is het een uitstekende manier om het energielabel (en de waarde) van je woning te verhogen.”
Genoeg voordelen dus. Wel raadt Zaal aan om je goed te laten adviseren (wat overigens bij elke duurzaamheidsmaatregel verstandig is). “De prestaties van een zonnestroomsysteem hangen niet alleen van de zonnepanelen af; zaken als omvormers, daktype en de hoeveelheid schaduw zijn ook belangrijk. Door een expert in te schakelen, weet je zeker dat het zonnestroomsysteem optimaal functioneert.”
Een andere belangrijke tip: let op de garanties die afgegeven worden. Er bestaan namelijk verschillende soorten, van montagegarantie tot opbrengstgarantie. Door die garanties veilig te stellen, loop je zelf minder risico.
5. HR++ glas
Besparing: 300 euro & 800 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 3.100 euro
Tegenwoordig hebben de meeste huizen al dubbel glas. Toch kan de overstap naar HR++ glas of triple glas slim zijn. “De isolerende werking is simpelweg nog beter”, licht Zaal toe. “Bij dit type glas is de stilstaande lucht tussen de glaslagen vervangen door argon gas, dat warmte minder goed doorlaat. Daarnaast heeft het glas een onzichtbaar folie, dat warmte weerkaatst en de isolerende werking nog verder verbetert.”
Voor woningen met enkel glas, of dubbel glas van vóór 1993 (dat daardoor minder goed isoleert), is de overstap naar HR++ glas een regelrechte no-brainer. “Dan is de winst enorm, zowel financieel als milieutechnisch”, aldus Zaal.
Subsidies om je huis te verduurzamen
Verduurzaming van je woning gaat nu eenmaal gepaard met een investering. Gelukkig draag je die niet altijd in je eentje. Vanaf 2 september 2019 is er bijvoorbeeld een subsidie voor de isolatie van koopwoningen beschikbaar. De Energiesubsidiewijzer helpt je daarnaast om andere subsidies op te sporen, waar je wellicht ook voor in aanmerking komt.
Ook Triodos Bank helpt graag een handje: met de Energiebespaarlening kun je duurzame aanpassingen aan je woning tot 25.000 euro financieren.
6. Warmtepomp
Besparing: 180 euro & 1.200 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 4.000 euro
De warmtepomp is hot & happening en dat is niet zonder reden: het is een grote stap richting een aardgasvrij huishouden. “In combinatie met zonnepanelen gaat het helemaal hard, dan hou je bijna geen energierekening meer over”, stelt Zaal.
Helaas is hij niet voor iedereen weggelegd. Een woning moet namelijk aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voldoen voordat die voor een warmtepomp in aanmerking komt. Ten eerste moet de woning goed geïsoleerd zijn, vertelt Zaal: “Een warmtepomp is pas efficiënt als hij zo constant mogelijk en op lage temperatuur (35 graden, red.) draait. Bij een slecht geïsoleerde woning is dat niet zo: dan ontsnapt de warmte en moet de warmtepomp constant bijstoken.”
Ten tweede moet de woning een warmteafgiftesysteem hebben dat op lage temperatuur werkt, zoals vloerverwarming. De meeste woningen hebben echter radiatoren, die op minimaal 70 graden werken. “We stellen klanten daarom vaak teleur”, aldus Zaal. “Ze willen graag een warmtepomp, maar hun woning komt er technisch gezien niet voor in aanmerking.”
7. Zonneboiler
Besparing: 110 euro per jaar
Eenmalige kosten: 3.000 euro
De zonneboiler staat niet voor niets aan het einde van deze lijst. Volgens Zaal is het ook de laatste maatregel die je moet nemen. “De initiële investering is hoog, terwijl de jaarlijkse besparing laag is. Met andere woorden: de terugverdientijd is lang”, zegt hij. “Investeren in zonnepanelen is bijvoorbeeld veel slimmer; je bespaart er zowel meer kosten als CO2 mee. Het is dus zonde om dakoppervlakte voor een zonneboiler te gebruiken als daar ook zonnepanelen kunnen liggen.”
Wanneer kies je dan wel voor een zonneboiler? Zaal: “Stel, de zonnepanelen op je dak dekken al je elektriciteitsgebruik en er is nog steeds dakoppervlakte over. Dan is de aanschaf van een zonneboiler wellicht een goed idee. Het kan net dat laatste zetje geven naar nul-op-de-meter.”
Triodos hypotheken
Triodos Bank spoort iedereen aan om zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te wonen. Wie een hypotheek bij Triodos Bank afsluit, krijgt daarom gratis advies en hulp op het gebied van woningverduurzaming. Maar we geven ook een financiële impuls: de rentetarieven van je hypotheek zijn gekoppeld aan het energielabel van je woning. Hoe groener het label, hoe lager de rente.
* Let op: de genoemde besparingen en kosten per maatregel zijn schattingen, gebaseerd op een gemiddelde tussenwoning met 3 bewoners en de volgende uitgangssituatie: een HR-combiketel, geen isolatie en enkel glas. De werkelijke besparingen en kosten verschillen per woning.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.