"Ik werd drukker van beroep om mijn creativiteit te uiten en tegelijkertijd mijn handelsgeest te gebruiken. Het vak was in de jaren ’70 en ’80 nog een echt ambacht waar ik mijn gevoel in kwijt kon. Als je een boek kon afdrukken was je een held. Bijna niemand wist hoe dit werkte. Nu kan bij wijze van spreken iedereen het en noem je het geen ambacht meer. De magie is wel een beetje weg."

fd
Frans Boon (midden) en zijn collega’s van drukkerij Pascal

"Maar ik kon er toen mijn idealen in kwijt. Mijn drukkerij zat in de binnenstad van Utrecht en ik stond daarmee midden in de maatschappij. Zo werkte ik veel met goede doelen en culturele instellingen die voor een lagere prijs bij mij konden laten drukken. Ik zette me hiermee ook af omdat veel andere drukkerijen te commercieel waren naar mijn idee.

Daarom kwam ik uiteindelijk ook bij Triodos Bank terecht. Ik kon er niet tegen dat ik alleen maar naar de bank ging voor het geld en nooit contact had met mensen. Bij Triodos Bank werkte nog maar een paar mensen. Een afspraak maakte ik nooit, ik liep gewoon binnen. Toen ik wilde professionaliseren leende ik 80.000 gulden voor een nieuwe drukpers. Ik werd daarmee de eerste door Triodos Bank gefinancierde ondernemer. Voor de lening moesten toen wel 50 klanten maar ook vrienden en kennissen borg staan. En Triodos vroeg me wat er maatschappelijk vernieuwend was aan mijn bedrijf. Dat heeft me altijd gestimuleerd een stap extra te zetten. Ik was er als de kippen bij als er een nieuwe techniek op de markt kwam waarmee je water kon besparen of inkt kon hergebruiken.

Voor de lening moesten toen wel 50 klanten maar ook vrienden en kennissen borg staan

Als een van de eerste drukkerijen had ik een manier om offsetplaten te maken waarbij het water circuleerde en je maar heel weinig water nodig had. In tegenstelling tot de normale persmachines die liters water per druk verbruikten. Ik was er trots op en koppelde wat ik deed terug aan de bank. Met mijn nieuwe drukpers kon ik grotere klussen aannemen. Zo werd ik huisdrukker van Triodos Bank. Het begon met enveloppen en briefpapier leveren, maar op een gegeven moment drukte ik alles voor Triodos. Ook de visitekaartjes en De Kleur van Geld."

Frans Boon aan het werk als kunstenaar
Frans Boon: "Kijk bijvoorbeeld naar deze ijzeren plaat. Gewoon gevonden tijdens een wandeling in de Dolomieten. En het lijkt net een gezichtje toch?"

"Toen ik met pensioen ging verkocht ik de drukkerij en werd ik kunstenaar. Ik doe aan Object Trouvé. Dat betekent dat je dingen opraapt van de straat en daar kunst van maakt. Kijk bijvoorbeeld naar deze ijzeren plaat. Gewoon gevonden tijdens een wandeling in de Dolomieten. En het lijkt net een gezichtje toch? Als je dit in een goede context tentoonstelt kun je er een punt mee maken.”

Frans verkocht zijn bedrijf aan drukkerij Libertas die verder ging als Libertas Pascal. Zij zijn nog steeds de huisdrukker van Triodos Bank en drukken ons magazine De Kleur van Geld. Op 100% gerecycled papier, met natuurlijke inkt en de wikkel is gemaakt van reststroompapier.

40 JAAR TRIODOS BANK

40 JAAR VERANDERKRACHT

Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het leidde tot de eerste investeringen in veranderaars. In de initiatieven van idealisten, denkers en durvers die ineens bij een bank terecht konden. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Veertig jaar lang laten zien dat het anders kan. Veertig jaar lang optimisme, veertig jaar creativiteit, veertig jaar vol successen en tegenslagen.

> Bekijk alle veranderaars