Handel in certificaten van aandelen opgeschort

Triodos Bank heeft per 5 januari 2021 om 9.00 uur de mogelijkheid om certificaten van aandelen te kopen en te verkopen opgeschort. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.

Alle banken hebben de missie om goed om te gaan met het spaargeld van hun klanten. Hiernaast streeft Triodos Bank ook nog naar een duurzaam doel: namelijk geld inzetten om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen. Al bijna veertig jaar lang verstrekt Triodos Bank leningen aan duurzame ondernemers en bedrijven, en financierde van grote windmolenprojecten tot bescheiden vega-restaurants - en alles daartussen.

Dat financieren kan niet zonder eigen vermogen. Waar andere financiële partijen daarvoor aandelen uitgeven, koos Triodos Bank voor een andere constructie. Om de maatschappelijke missie te waarborgen én te voorkomen dat het een speelbal zou kunnen worden van grote aandeelhouders, geeft de bank Certificaten van aandelen uit. Net als gewone aandelen geven die certificaten recht op inspraak en een deel van de eventuele winst van de bank. Maar het certificaat kan ook minder waard worden. Anders dan bij de meeste gewone aandelen is een certificaat niet op de beurs te vinden en beperkt verhandelbaar. 

In dit artikel lees je hoe Triodos Bank onafhankelijk blijft

Van vakantiewerk naar dividend

Dat door deze constructie de duurzame strategie niet ter discussie staat, is voor veel certificaathouders een belangrijke reden om hun geld ín Triodos Bank te steken. Certificaathouders zoals Reinout Wissenburg, die aan zijn vakantiebaantje na het behalen van zijn vwo-diploma zijn eerste certificaat overhield.

Reinout Wissenburg
Reinout Wissenburg

“Dat was in 2002. Ik had een paar maanden om geld te verdienen voor een grote treinreis, naar Rusland, China en verder. Ik kon bij het Triodos-kantoor in Zeist aan de slag, op de afdeling klantcontact. Daar hoorde ik voor het eerst van de certificaten - hoe ze werkten, en dat ze wezenlijk anders zijn dan een gewoon aandeel op de beurs. In die tijd was men druk bezig om middels de uitgifte van certificaten kapitaal op te halen om de totstandkoming van Triodos Bank in Spanje te realiseren. Er hing een grote meter op de afdeling die de dagelijkse stand bijhield. Ik vond de achterliggende gedachte een goed idee. Aan het eind van de vakantie was ik dus overgestapt van mijn oude bank naar mijn nieuwe, én had daarbij een certificaat op zak.

Het bleef heel lang bij dat ene exemplaar. Tijdens mijn studie bedrijfskunde, met als master maatschappelijk verantwoord ondernemen, werd er niets bijgekocht - want welke student heeft nu geld over voor certificaten? Maar daarna, toen ik ging werken en er salaris binnenkwam, kocht ik er twee bij. Hoeveel ik er inmiddels heb? Dat kan ik even checken in de app. Aha, ruim driehonderd! Ik ben niet de hele tijd in de weer met aankopen, hoor. Integendeel. Het merendeel ging vanzelf. Het dividend dat ik ontvang, wordt namelijk automatisch omgezet in nieuwe certificaten. Dat heb ik zo ingesteld.”

Verantwoorde keuze

“In zeventien jaar tijd heb ik nog geen enkel certificaat verkocht. Een mogelijk moment zou kunnen zijn als we een nieuwe woning kopen. En anders komt het goed van pas als ik met pensioen ga, hoe ver weg dat nu ook nog is en lijkt. Voor nu beschouw ik het als een handige manier om geld dat ik niet nodig heb ergens te parkeren, én er worden goede dingen mee gedaan. Ik werk al mijn hele werkende leven in de duurzame sector, nu als manager duurzaamheid bij ProRail, om er voor te zorgen dat meer mensen de trein pakken.

Het is dus een bewuste keuze om in de bank zelf te beleggen
Reinout Wissenburg

Duurzaam geluid

Bankieren en beleggen bij Triodos vind ik een manier om mijn eigen idealen en wereldbeeld na te leven. Het is dus een bewuste keuze om in de bank zelf te beleggen. Ik wil dat het geluid van duurzaam bankieren meer wordt gehoord. Want het is in het belang van de samenleving om op een andere manier naar geld te gaan kijken. Ik heb het gevoel dat ik, met mijn geld, dingen mogelijk kan maken. Ik lees de verhalen over sociale ondernemers die zelf verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat en ik voel me daar betrokken bij als certificaathouder. De keuze voor mijn bank is onderdeel van de keuzes die ik maak in mijn leven. Je bent als mens verantwoordelijk voor de wereld.”