Shimano heeft een uitgesproken sociale en duurzame bedrijfsethiek. Hun producten worden zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd en er wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologieën die het productieproces en de distributie zo energiezuinig mogelijk maken. Ook moedigen ze hun leveranciers aan producten te ontwikkelen met zo min mogelijk milieubelasting en doen ze geen zaken met partijen die tegen hun principes indruisen.

De fiets is veel schoner dan vervuilende auto’s en een veilig alternatief voor overvol openbaar vervoer

Beloning voor goede ideeën

Voor Triodos Pioneer Impact Fund (TPIF), dat investeert in kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven die actief bijdragen aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de toekomst, is die bedrijfsethiek een belangrijke reden om in Shimano te investeren. Dirk Hoozemans, fondsmanager van TPIF: “De aandelen van duurzame bedrijven doen het goed op de markt. Je ziet dat bedrijven met goede ideeën, die zich verantwoordelijk gedragen, beloond worden.”

Dat geldt ook voor Shimano die hun aandelenkoers in het tweede kwartaal sterk zagen stijgen. “In deze snel veranderende wereld zijn steeds meer mensen op zoek naar een gezonde en duurzame levensstijl. Het is onze missie mensen dichter bij de natuur te brengen,” aldus Yozo Shimano, de CEO van Shimano. “Als antwoord op de roep naar mondiaal milieubehoud trekt de fiets nu de aandacht als het meest milieuvriendelijke vervoermiddel.”

Derailleur van Shimano
Derailleur van Shimano op een racefiets

Fietsrevolutie

De groei van Shimano heeft ook te maken met het feit dat overheden in heel Europa sinds de coronapandemie de fiets als vervoersmiddel steeds meer zijn gaan promoten. Er worden nieuwe fietspaden en fietsparkeerplaatsen aangelegd en de een na de andere provincie ontvouwt plannen voor fietssnelwegen. In Parijs is een heuse fietsrevolutie gaande, met een plan om 170 kilometer aan nieuwe fietspaden aan te leggen. Ook in onder andere Milaan, Brussel en Berlijn wordt meer ruimte gemaakt voor de fietser. Logisch ook:de fiets is veel schoner dan vervuilende auto’s en een veilig alternatief voor overvol openbaar vervoer.

Shimano

Bij Shimano vieren ze volgend jaar hun honderdjarig bestaan. In februari 1921 werd de eerste fabriek geopend in de stad Sakai, door Shozaburo Shimano. Het familiebedrijf produceert onderdelen voor de roei- en vissport maar hun passie ligt bij de fiets. Ze organiseren jaarlijks een grote fietswedstrijd en hebben zelfs een fietsmuseum opgericht.

Afgelopen voorjaar rapporteerden fietsenwinkels een sterke omzetstijging van 20% tot 50% op jaarbasis. De verkoop van elektrische fietsen neemt steeds meer toe. De verwachting is dat door alle stimulerende ontwikkelingen de vraag naar fietsen en e-bikes ook op de lange termijn zal blijven toenemen.

Dirk Hoozemans, fondsmanager Triodos Pioneer Impact Fund
Dirk Hoozemans, fondsmanager Triodos Pioneer Impact Fund

Economische reset

Hoozemans merkt dat de huidige pandemie een enorme economische impact heeft maar ziet ook de kansen voor zijn fonds. “Waar je níét in investeert is net zo belangrijk als waar je wel in investeert.” Als voorbeeld geeft hij de olieprijs, die is gekelderd sinds de uitbraak van COVID-19. Dat had een grote impact op het bankwezen. Maar omdat TPIF niet investeert in fossiele brandstoffen werd het fonds hierdoor niet geraakt. Dankzij een duurzaam portfolio, met bedrijven als Shimano, heeft TPIF de gestelde doelen voor de eerste helft van het jaar ruimschoots gehaald.

Het besef dat we anders naar de wereld moeten kijken, en dat we de wereld anders moeten financieren is ingedaald
Dirk Hoozemans

Volgens Hoozemans beginnen inmiddels ook overheden in te zien dat het nodig is een groenere en meer duurzame economie te bouwen. “Het besef dat we anders naar de wereld moeten kijken, en dat we de wereld anders moeten financieren is ingedaald. TPIF is in de positie om bij te dragen aan die economische reset. Het fonds fietst inmiddels de meer traditionele fondsen voorbij.

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn door de Verenigte Naties opgesteld als mondiale, duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030. Met haar werkwijze draagt Shimano bij aan verschillende Sustainable Development Goals: goede gezondheid en welzijn (doel 3), industrie, innovatie en infrastructuur (doel 9), duurzame steden en gemeenschappen (doel 11).

SDG 3, 9 en 11

Fotografie: Shimano