Dat hoge energielabel is gloednieuw. Twee weken geleden werden er namelijk negen zonnepanelen geïnstalleerd op de schuur van het Culemborgse gezin. En die moesten natuurlijk meegenomen worden in de berekening van het energielabel. De zonnepanelen zijn onderdeel van een reeks verduurzamingsmaatregelen die Mirjam en Santino in het afgelopen jaar troffen. Ze zijn erg blij met het resultaat. Mirjam: “We krijgen er veel comfort voor terug.”

Santino en Mirjam, met hun dochters Izzie en Wende

Een sfeervol huis

Mirjam en Santino kochten in 2006 een huis in Culemborg, waar ze (samen met hun dochters Izzie en Wende) sindsdien met veel plezier wonen. “Toen we elkaar leerden kennen, woonde ik in Utrecht en Santino in Tilburg”, vertelt Mirjam. “We pakten altijd de trein om elkaar te zien en die reed langs het pittoreske gedeelte van Culemborg. Dat sprak ons erg aan.”

Het koppel kocht een tussenwoning uit de jaren ’50, compleet met erker aan de voorkant en glas-in-lood boven voordeur. De charme en het ‘oude sfeertje’ van het huis speelden een belangrijke rol bij die keuze. “Nieuwbouwwijken spraken ons wat minder aan, omdat ze nog niet zoveel sfeer uitademen”, licht Santino toe. “We wilden graag ergens wonen waar al leven is geweest.”

Hypotheek oversluiten

Maar een sfeervol huis heeft soms ook een keerzijde. Zo waren de houten kozijnen van het huis na een aantal jaar broodnodig aan vervanging toe, wat zorgde voor veel tocht. Mirjam en Santino hadden daarnaast andere plannen. “Ik had al een tijdje een wishlist in m’n hoofd, van verschillende verduurzamingsmaatregelen die ik wilde treffen”, zegt Santino. “Maar het geld was er niet.”

Door het oversluiten van hun hypotheek veranderde dat. Mirjam en Santino wilden gebruik maken van de steeds verder dalende hypotheekrente. Er werd hen uit verschillende hoeken aangeraden om nieuwe voorwaarden af te sluiten. Daar staat weliswaar een oversluitboete tegenover, maar door de lage rente zou het alsnog voordeliger uitpakken. “Maar toen we dat aankaartten bij onze toenmalige hypotheekverstrekker, deed die daar erg moeilijk over”, aldus Mirjam. “Uiteindelijk lag er toch een aanbod op tafel, maar de boete en voorgestelde rente waren zo hoog dat we besloten om onze hypotheek over te sluiten naar een andere bank.”

Omdat verduurzaming hoog op hun verlanglijstje stond, kwamen ze al snel bij Triodos Bank terecht. Bij het eerste face-to-face gesprek kwam verduurzaming meteen ter sprake. Dankzij een beter hypotheekaanbod van Triodos Bank en de mogelijkheid tot het afsluiten van een Energiebespaarlening konden Mirjam en Santino nu wél met hun verduurzamingsplannen aan de slag.

Triodos Hypotheek

Voor duurzaam wonen

Heb je plannen om je huis duurzaam te verbouwen of woon je in een energiezuinig huis? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten naar een duurzame hypotheek van Triodos Bank. Want Triodos Bank koppelt de hypotheekrente aan het energielabel van de woning. Hoe beter het label, hoe lager de rente.

Meer over je hypotheek oversluiten

Nieuwe kozijnen, isolatie en zonnepanelen

De eerste maatregel die ze troffen was het vervangen van alle kozijnen. Dat was ook meteen de grootste kostenpost: zo’n 23.000 euro. Maar daar staat wel wat tegenover, vertelt Mirjam. “Het tocht nu veel minder in huis, we doen veel minder vaak de verwarming aan en het huis ziet er veel mooier uit. Ik word er elke keer weer blij van als ik aan kom lopen.”

Daarna volgden de spouwmuurisolatie (1100 euro) en dakisolatie (2000 euro). “Er zat al wel wat isolatiemateriaal in het dak, maar dat was oud en minimaal. We hebben het daarom laten vervangen door een isolatielaag van 10 centimeter”, zegt Santino. “De afwerking van het dak heb ik zelf voor mijn rekening genomen, zo konden we qua arbeidsuren aardig wat kosten besparen.”

Omdat de woning over een nokverhogende dakkapel beschikt, konden er geen zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Maar daar was een oplossing voor; de zonnepanelen pasten wel op de schuur. Die kostten nog eens 4300 euro. Sindsdien wekken Mirjam en Santino 90 tot vaak 100 procent van hun elektriciteitsverbruik zelf op.

Laat je niet gek maken, maar neem de tijd om rustig een afweging te maken
Santino Schardijn

Vooronderzoek doen

Bij alle maatregelen deed het koppel het nodige vooronderzoek. Toen Santino op een kortingsactie voor isolatie van Vereniging Eigen Huis stuitte, ging hij daar bijvoorbeeld niet meteen op in. Hij vergeleek die eerst met een andere offerte. Voor de aanschaf van zonnepanelen vroeg hij zelfs vijf offertes aan en er kwamen drie aanbieders bij hen over de vloer. Ook De Energiebespaarders kwamen bij hen over de vloer. Wie een hypotheek bij Triodos Bank afsluit, krijgt daar namelijk een gratis adviesrapport van De Energiebespaarders bij. Pas daarna maakte hij een weloverwogen keuze.

Dat is belangrijk, zegt hij: “Laat je niet gek maken, maar neem de tijd om rustig een afweging te maken. Ga dus niet in op de eerste offerte die je voorgeschoteld krijgt, maar snuffel lekker rond op het internet, vraag familie, vrienden en collega’s naar hun ervaringen en laat je goed adviseren.”

Warmtepomp of niet?

Mirjam en Santino overwogen ook nog even om een warmtepomp aan te schaffen, maar zagen daar toch vanaf. “We hebben er in huis geen ruimte voor”, aldus Santino. “Dan moet de warmtepomp dus in de tuin, maar daar zitten onze buren in de zomer ook van de zon te genieten. Je weet niet wanneer de warmtepomp wel of niet aanslaat, maar je weet wel dat hij herrie kan maken. Daar voelen we ons niet prettig bij. Onze cv-ketel kan nog wel een paar jaar mee, dus ik wacht betere alternatieven af.”

Wat het Culemborgse koppel wél aanschafte, waren kleine ventilatoren van het bedrijf SpeedComfort. Die monteer je aan de onderkant van je radiatoren en zorgen ervoor dat ruimtes sneller verwarmd worden. Dat kan een energiebesparing van 30 procent opleveren. “Het kostte ons 150 euro; dat is een gokje dat ik graag neem”, aldus Santino.

Van G naar A

Vier stappen van Mirjam en Santino

Mirjam en Santino tilden het energielabel van hun huis binnen één jaar van G naar A, dankzij de volgende maatregelen:

  • Vervangen van alle kozijnen (23.000 euro)
  • Spouwmuurisolatie (1.100 euro)
  • Dakisolatie (2.000 euro)
  • Installeren van negen zonnepanelen op de schuur, met een totaalvermogen van 2700 wattpiek (4300 euro)

Niet ingrijpend

De hele operatie kostte het koppel uiteindelijk iets meer dan 30.000 euro. Maar dat was het dubbel en dwars waard, stelt Mirjam: “We weten nu dat het goed zit met ons huis en dat er niks aan mankeert. Dat is een fijne en geruststellende gedachte.” Daarnaast kan het Culemborgse gezin voortaan van de voordelen een energielabel A genieten: meer comfort, lagere energiekosten én een lagere rente op hun Triodos-hypotheek.

De verbouwingen vielen haar daarnaast alleszins mee: “Ik dacht altijd dat het verduurzamen van je huis een ingrijpende operatie zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. De kozijnen werden kamer voor kamer vervangen, de isolatie in de spouwmuur en het dak kostten twee dagdelen en het plaatsen van de zonnepanelen twee keer een paar uurtjes. We hebben er heel weinig last van gehad.”

Heb je ook plannen om te verduurzamen? Of ben je benieuwd of oversluiten voor jou gunstig is?
> Dat kun je hier eenvoudig berekenen

Fotografie: Pieter van den Boogert