Janneke: “Ons huis ziet er bijzonder uit; de schil ligt als het ware als een deken over het (volledig houten) skelet heen. Geen onnodige hoeken of uitbouwen dus, zoals een erker of dakkapel, want daar kan warmte ontsnappen.”
Jasper: “We zijn dol op eenvoudige oplossingen die veel comfort en duurzame impact opleveren. Daarom wilden we zo min mogelijk apparaten in huis. Die gaan uiteindelijk toch stuk. Daarnaast zijn ze vaak niet nodig, want met een slim ontwerp kun je al heel veel energie besparen. In ecowijk De Kiem konden we daarmee aan de slag.
2012
Eerste groene hypotheek
In 2012 start Triodos met het verstrekken van hypotheken. Deze hypotheken helpen je met energiezuiniger wonen. Dat betekent dat je minder rente gaat betalen wanneer je energielabel verbetert. Daarnaast ontvang je een gratis energiebespaaradvies en kun je een Energiebespaarlening afsluiten. In 2012 waren we de eerste bank die het energielabel van de woning aan de rente koppelt die je betaalt. Dit jaar maakten we een nieuwe stap om de energietransitie te versnellen. Wanneer je een huis koopt met een energielabel C of lager en niet van plan bent te verduurzamen, kun je minder lenen.
Een huis dat ademt, maar niet tocht
Janneke: “Ons huis is damp-open en luchtdicht. Dat betekent dat het huis wel ademt, maar niet tocht. Er gaat daarom nauwelijks warmte verloren. De warmte die onze vaatwasser afgeeft tijdens een spoelbeurt is al genoeg om de benedenverdieping te verwarmen. Als we die tijdens een koude winternacht aanzetten, is het ’s ochtends lekker warm.”
Jasper: “De zon is onze belangrijkste warmtebron. Dankzij grote en strategisch geplaatste ramen op het zuiden maken we daar optimaal gebruik van. Een ander duurzaam aspect waar ik trots op ben: bijna alle onderdelen van ons huis, van het dak tot de kozijnen, zijn gebouwd van hout uit de regio. De houtsoorten Accoya, Tricoya en Platowood worden allemaal in Arnhem geproduceerd.”
Janneke: “Waar ik vooral blij mee ben, is de natuurlijke airconditioning. Na een warme dag zetten we een zomernachtluik in de buitenmuur en een dakraam in de hal open. Zo ontstaat een luchtstroom van beneden naar boven, waardoor warmte via het dak kan ontsnappen en koele lucht onze betonnen vloer koelt. Dergelijke oplossingen zouden de norm moeten worden. Steeds meer mensen kopen energieslurpende airco’s, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kunt het ook op een goedkopere en milieuvriendelijke manier oplossen.”
Als een kleine olievlek
Jasper: “Zo hebben we elk onderdeel van ons huis benaderd. We hebben bijvoorbeeld gebruikgemaakt van vlasisolatie, een materiaal dat ontzettend goed isoleert maar niet chemisch is. Toen het in de muren geplaatst werd, kon onze dochter er letterlijk in spelen. Soms kunnen dingen ook niet. We wilden bijvoorbeeld een vloer van gerecycled beton, maar dat bleek véél duurder. Dat geld staken we liever in extra zonnepanelen op het dak.”
Janneke: “Het was soms een lastige puzzel. De bouwwereld is erg behoudend. Als je nieuwe, duurzame ideeën oppert, stuit je vaak op weerstand. Maar wij hadden geluk met onze aannemer; die was enthousiast en wilde juist leren. Na de oplevering van ons huis besloot hij om zich alleen maar op duurzame, ecologische bouw te storten. Dat vinden we hartstikke leuk. Zo verspreiden de ideeën achter ons huis zich als een kleine olievlek.”
40 JAAR TRIODOS BANK
40 JAAR VERANDERKRACHT
Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten.
Fotografie: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.