Om de klimaatdoelen te halen, moeten huizen duurzamer worden. Bijvoorbeeld door het beter te isoleren, een warmtepomp te installeren of zonnepanelen aan te leggen. De overheid neemt allerlei maatregelen om dit te stimuleren. Zo is de belasting op het gas vanaf 2020 duurder en op stroom juist goedkoper. Ook zijn er allerlei financiële regelingen waar je gebruik van kan maken om het verduurzamen van je huis betaalbaar te houden.

1. Subsidie voor een zonneboiler of warmtepomp

Om een zonneboiler of warmtepomp te plaatsen moet je huis goed geïsoleerd zijn. Niet alle huizen zijn hier geschikt voor. Maar als jouw huis wel geschikt is, kan het plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp enorm schelen in je energiekosten. Voor het plaatsen kan je gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Je woning moet dan wel voor 2018 gebouwd zijn en je moet niet al eens eerder subsidie voor deze woning hebben aangevraagd. Bekijk de voorwaarden.

Tessa en Tim hielpen hun huis in twee maanden van energielabel G naar A. De dak- en vloerisolatie in hun huis is van houtvezel.
Isolatiemateriaal

2. Regeling voor het isoleren van je huis

Als je je huis wil verduurzamen, is isoleren een belangrijke eerste stap, zeker als het om een oud huis gaat. Denk aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloer en/of bodemisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas. Ook hiervoor kan je subsidie aanvragen: de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je wel eigenaar zijn van de woning én er zelf ook daadwerkelijk wonen. Ook moet je minimaal twee isolerende maatregelen nemen. Wil je meer maatregelen nemen, dan kan je kiezen voor het Zeer Energiezuinige Pakket. Dat kan ongeveer 4.000 euro aan extra subsidie opleveren, maar daarvoor gelden wel hoge isolatiewaarden en strenge eisen.

De SEEH loopt eind 2020 af, maar het kan goed zijn dat het ‘potje’ sneller op is en je dus achter het net vist. Er is dus enige haast geboden als je gebruik wil maken van deze subsidieregeling. Vanaf 2021 is het de bedoeling dat bovengenoemde ISDE (subsidie voor zonneboiler en warmtepomp) meer energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, gaat financieren.

3. Geld lenen bij de overheid tegen gunstige voorwaarden

Val je net buiten de voorwaarden van de subsidies of heb je extra geld nodig voor het verduurzamen van je woning? Dan is er sinds 3 februari 2020 het spiksplinternieuwe warmtefonds beschikbaar. Dit fonds is één van de belangrijkste maatregelen, die aan de klimaattafel van de Gebouwde omgeving is bedacht. De overheid stopt tot 2030 jaarlijks rond de 80 miljoen euro in dit fonds om 17 verschillende soorten duurzame ingrepen te financieren. Denk daarbij aan het isoleren van je huis of het aanleggen van zonnepanelen of duurzame warmtebronnen.

Het warmtefonds financiert bijvoorbeeld het isoleren van je huis of het aanleggen van zonnepanelen of duurzame warmtebronnen

Je kan maximaal 25.000 euro lenen van het fonds, met een looptijd van 20 jaar. In principe zou je de aflossing van die lening moeten kunnen terugbetalen van de maandelijkse besparing die je op je energiekosten maakt. Het geld van de lening wordt overigens niet op je rekening gestort, maar komt in een ‘potje’ waar de aannemer uit kan putten.

Het Warmtefonds valt onder het Nationaal Energiebespaarfonds en kan je hier dus ook aanvragen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particulieren en Vereniging van Eigenaren. De mate van energiebezuiniging die je wilt realiseren, is ook van belang.

4. Subsidie voor het aardgasvrij maken van huurwoningen

Heb je een woning waar je zelf niet in woont, maar die je verhuurt? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH). Hiermee wil de overheid tussen 2020 en 2023 verhuurders stimuleren om hun huurhuizen van het gas af te halen en aan te sluiten op een warmtenet. Hiermee kan je bijvoorbeeld radiatoren vervangen en leidingen verleggen. Hoeveel subsidie je kan krijgen hangt af van de startdatum van de verduurzaming van je woning, maar het kan oplopen tot 25.000 euro.

5. Btw van zonnepanelen terugvragen

Naast het isoleren van je huis, is het aanschaffen van zonnepanelen een goed idee om energie te besparen en te verduurzamen. Hiervoor krijg je alleen geen subsidie meer. Wel kan je de btw van 21% terugvragen aan de belastingen. Als je bijvoorbeeld voor zo’n 5000 euro een setje zonnepanelen aanschaft, krijg je toch al snel zo’n 700 euro terug bij je belastingaangifte. De btw moet je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen.

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een Energiebespaarlening voor verduurzaming met hoge korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Om de btw terug te krijgen, moet je je als ondernemer aanmelden bij de belastingdienst. Dat kan met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders van de Belastingdienst. Je krijgt dan binnen 10 werkdagen een btw-nummer opgestuurd waarmee je online jouw btw-aangifte kan doen. Zorg er wel voor dat de factuur voor de aanschaf van de zonnepanelen op dezelfde naam staat als de energierekening en niet op naam van bijvoorbeeld je partner, want dan krijg je geen geld terug.

6. Geld verdienen aan je zonnepanelen met de salderingsregeling

Als je zonnepanelen hebt, wek je zelf energie op, die het energienet in gaat. Dat doe je natuurlijk niet gratis. Met de salderingsregeling verrekent de energieleverancier de door jou opgewekte stroom met de stroom die je afneemt van het energienet. Je krijgt het te veel betaalde bedrag aan energie aan het einde van het jaar terug van jouw energieleverancier. Deze regeling loopt nog tot 2023. Daarna wordt het tot 2030 langzaam afgebouwd. De terugleveringsvergoeding blijft overigens wel bestaan: dit is het bedrag dat je terugkrijgt als je meer stroom levert aan het net dan dat je afneemt. In dat geval verdien je dus daadwerkelijk geld aan je zonnepanelen.

Gemeentes verstrekken niet alleen subsidies voor groene daken en gevels, maar ook voor allerlei andere duurzame acties in en rondom je huis

7. Subsidie voor groene daken en gevels

Een groen dak vangt water op, trekt insecten aan en werkt verkoelend in de zomer. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan ventilatoren of airconditioning en valt je energierekening lager uit. De subsidies voor het aanleggen van zo’n dak worden vaak lokaal of regionaal geregeld. Check hier welke subsidieregelingen er in jouw gemeente zijn voor het aanleggen van groene daken en gevels en het verduurzamen van je huis.

Alwin en Laurien bij hun verbouwde, oude huis
Alwin en Laurien bij hun verbouwde, oude huis

8. Er zijn ook nog gemeentelijke subsidies

Gemeentes verstrekken niet alleen subsidies voor groene daken en gevels, maar ook voor allerlei andere duurzame acties in en rondom je huis. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor duurzame zelfbouw of een subsidie gebiedsgericht aardgasvrij. Om er maar een paar te noemen. Check hier wat jouw gemeente aan subsidies en regelingen heeft.

9. Gunstige lening of hypotheek

Om je huis te verduurzamen op een financieel aantrekkelijke manier, kan je kan ook terecht bij de bank. Zo is je hypotheekrente lager bij Triodos Bank als je huis een beter energielabel heeft. Dat kun je voor elkaar krijgen door het bijvoorbeeld te isoleren. Zo kochten Laurien en Alwin een 100-jaar oud huis in Den Haag, dat ze bij de verbouwing niet alleen van het gas afhaalde, maar ook een energielabel A wisten te geven. Hiervoor sloten ze een Energiebespaarlening af. Deze lening kan je samen met je hypotheek afsluiten bij Triodos Bank en geeft 50% korting op de rente.

Wil jij besparen op je energierekening? Doe dan de test van De Energiebespaarders (ook voor huurders interessant) om erachter te komen welke maatregelen je met jouw woning kan nemen en hoeveel geld je daar potentieel mee bespaart.

Fotografie: Pieter van den Boogert, Michiel Wijnbergh