"Het zegt genoeg dat WWB, net als Triodos Bank, na veertig jaar nog steeds aanwezig is. We worden steeds relevanter. We tonen het vermogen om over al die jaren te veranderen en verbeteren, zonder onze oorspronkelijke missie uit het oog te verliezen: toegang verlenen tot financiële middelen aan vrouwen met lage inkomens over de hele wereld. Inmiddels werken we samen met grote banken, verzekeraars en digitale bedrijven, maar ons doel blijft hetzelfde.

Het geld en de macht liggen bij de banken, dus wil je impact hebben, dan moet je die veranderen. Vrouwen zijn exceptioneel goede klanten, blijkt uit ons onderzoek; ze zijn loyaler, verzekeren zich beter, betalen leningen terug en sparen meer. Desondanks weigeren de meeste banken naar gender te kijken. Daarom doet WWB veel data-onderzoek om hen de ogen te openen, zodat ze daarna hopelijk zelf de juiste conclusie kunnen trekken."

1988

Triodos Bank hielp Women’s World Banking met financiële trainingen. Dit inspireerde ons om na te denken hoe we als bank een rol kunnen spelen in de aanpak van armoede.

"De conclusie is simpel: vrouwen zijn verantwoordelijke leners. Wanneer ze de mogelijkheid krijgen om geld te sparen, doen ze dat ook. De manier waarop ze geleend geld gebruiken, is gericht op zorg, onderwijs en voeding. Onze positieve impact is dus niet alleen te zien in het inkomen van de vrouwen zelf: er zijn betere sanitaire voorzieningen, families eten gezonder en kinderen gaan langer naar school.”

Genderbril

“Wat ik mijzelf kwalijk neem, is dat ik in mijn eerdere leven in de financiële sector nooit heb gevraagd hoeveel vrouwen bedrijven in dienst hebben of hoeveel vrouwelijke ondernemers ze steunen. Ik keek nooit met zo’n genderbril naar die zaken. Toen ik de vrouwen in het netwerk van microfinancieringen leerde kennen, begreep ik hoe cruciaal het is om die bril juist wel op te zetten."

Met het geld dat Joyce verdiende, opende ze een volledige winkel, nam ze tientallen mensen in dienst én betaalde ze de school van haar kinderen

"Zo’n ‘aha-moment’ had ik toen ik Joyce Wafuko ontmoette in Kenia. Zij runt een succesvolle hardwarewinkel. Maar ooit begon ze met een kleine kiosk langs de weg. Ze kon geen lening krijgen, tot ze kennismaakte met een organisatie in ons netwerk. Met het geld dat ze daarna verdiende, opende ze een volledige winkel, nam ze tientallen mensen in dienst én betaalde ze de school van haar kinderen. Zij is een van de vele voorbeelden die aantonen dat microfinanciering werkt.

Ik ben gemotiveerd om meer vrouwen als Joyce te helpen bij het ontvangen en beheren van geld, omdat ik zelf ook al mijn kansen in het leven heb gekregen doordat ik financiële middelen tot mijn beschikking had. Zorgen voor die zelfvoorziening, het creëren van gelijkere kansen over de hele wereld en vrouwen aansporen om voor zichzelf op te komen zoals ik dat ook heb gedaan, dat is de verandering waar ik voor sta.”

2002

Oprichting Triodos Fair Share Fund. Voor het eerst kunnen particuliere klanten beleggen in microfinanciering.

40 JAAR TRIODOS BANK

40 JAAR VERANDERKRACHT

Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten.

> Bekijk alle veranderaars