Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op Nederland, zo ook op ondernemers. Velen van hen zien hun inkomen teruglopen of zelfs verdampen. Hoewel de overheid tientallen miljarden uittrekt om ondernemers te ondersteunen, blijven het voor velen onzekere tijden.

Bij de pakken neer zitten, blijkt echter geen optie. In no-time worden talloze initiatieven uit de grond gestampt door creatieve ondernemers, om toch inkomsten te genereren of anderen juist te helpen. Wil je deze ondernemers (blijven) steunen? Zoek dan uit wat er bij jou in de buurt gebeurt. Wij geven je vast een aantal tips.

Cadeaubon van De Klub
Cadeaubon van De Klub

1. Laat maaltijden bezorgen (of haal ze af)

Veel restaurants die hun deuren moesten sluiten, aarzelden niet om direct over te stappen op maaltijdbezorging. Zoals De Klub in Utrecht. Anderen zetten in allerijl een afhaalloket op poten, zodat hun inkomsten niet volledig opdroogden. Maak de aankomende weken vooral een paar keer gebruik van deze diensten. Op Steundekeukens.nl kun je onderzoeken welke restaurants in Groningen, Leiden, Utrecht, Delft, Amsterdam en Maastricht nog open zijn voor afhaal of bezorgen.

2. Shop online

Nieuwe zomerjas, -jurk of -broek nodig? Het feit dat de winkels tijdelijk dicht zijn, betekent gelukkig niet dat we onze favoriete kledingmerken niet langer kunnen ondersteunen. Duurzame merken als Brandmission, Mud Jeans, Kuyichi, Miss Green en Vega Life bieden hun kleding bijvoorbeeld ook online aan.

3. Blijf van diensten gebruik maken (ook al is het in een andere vorm)

Veel ondernemers die hun deuren moesten sluiten, blijven hun diensten gewoon aanbieden, zij het in een andere vorm. Door daar gebruik van te maken, blijf jij ze gewoon steunen. Of het nu gaat om online (en duurzaam!) stylingadvies, het streamen van een live-concert, bordspellenverhuur of bezichtigingen via een livestream; steeds meer ondernemers vinden slimme manieren om met de coronamaatregelen om te gaan.

Maaltijdbox van Ekomenu
Maaltijdbox van Ekomenu

4. Koop een box vol lokale producten

Je besteedt je tijd deze dagen anders dan anders en je zit veel binnen. Voor degenen die daarom eens uitgebreid willen koken: doe dat vooral met lokale producten. Bij Ekomenu kun je bijvoorbeeld een maaltijdbox bestellen, die zoveel mogelijk wordt samengesteld met lokale (en biologische!) producten. Dat kan overigens ook bij Support Your Locals, een gloednieuw initiatief voor inwoners binnen de ring van Amsterdam en Utrecht. Via dit ondernemerscollectief kunnen consumenten een boodschappenpakket bestellen, gevuld met uitsluitend lokale voedselproducten.

5. Investeer in waardebonnen

De gedachte is simpel: door nu een waardebon te kopen (die je later dit jaar verzilvert), zorg je ervoor dat ondernemers ook nu nog inkomsten genereren. Het initiatief Help de Horeca werd speciaal om deze reden in het leven geroepen. Op deze website kun je jouw favoriete horecazaak opspeuren en een waardebon kopen.

6. Maak een donatie

Doneren kan natuurlijk ook. Onder het motto ‘Wees geen krent en red jouw favoriete eettent’ werd ook hier een speciale website voor opgericht. Staat jouw favoriete restaurant of café er niet tussen? Geen probleem, die kun je namelijk zelf toevoegen.

Zo help je anderen in nood

Niet alleen ondernemers kunnen hulp momenteel goed gebruiken. Het was dan ook hartverwarmend om te zien hoeveel nieuwe hulpinitiatieven er de afgelopen weken in het leven werden geroepen. In verschillende Facebook-groepen, zoals Corona durf te vragen helpen, wordt bijvoorbeeld veel hulp gevraagd en aangeboden. Hetzelfde geldt voor de website Gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl. Ook financiële hulp is meer dan welkom. Op het Griekse Lesbos bijvoorbeeld, waar een sterk immuunsysteem voor tienduizenden vluchtelingen van levensbelang is. Je kunt hen steunen via de crowdfunding-actie Sinaasappels voor Lesbos.

Because We Carry aan het werk op Lesbos
Because We Carry aan het werk op Lesbos

7. Help ondernemers met het helpen van anderen

We hebben met z’n allen ineens veel meer tijd om handen. Veel ondernemers kiezen ervoor om die tijd nuttig te besteden en anderen te helpen. De Tilburgse chef-kok Frank Smeets besloot soep te maken voor ouderen en hulpbehoevenden. Het Utrechtse ACU deelt gratis maaltijden uit aan daklozen en ongedocumenteerden. Stichting RecruitersForGood zet zich op zijn beurt in om werkgevers en -nemers in deze onzekere tijden met elkaar te verbinden. Het loont om ook in jouw regio te onderzoeken wat ondernemers doen om anderen te helpen; wellicht kunnen ze je hulp goed gebruiken.

8. Geniet (als het kan) extra veel van de zomer

Het is natuurlijk van levensbelang dat we de richtlijnen van het RIVM in de aankomende tijd gedegen blijven volgen: zoveel mogelijk thuiswerken, sociale afspraken beperken, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij griepverschijnselen. Maar er is ongetwijfeld licht aan het einde van de tunnel. Laten we de lokale ondernemer ook dan niet vergeten. Dus als we weer naar buiten mogen... vier dat dan vooral met een drankje op het lokale terras, een dinertje bij het lokale restaurant, een duurzame (of tweedehandse) zomerjas of een uitgebreide picknick met verse producten van de ondernemer om de hoek.

Fotografie: Txell Alarcon, Ekomenu, De Klub