Als je iets wilt weten over biologisch, lokaal en seizoensgebonden eten, dan ben je bij Wim Nijmeijer aan het goede adres. Wim is eigenaar van vijf Ekoplaza winkels, weet alles over biologisch eten en adviseert mensen ook hoe ze hun eetpatroon stap voor stap kunnen aanpassen.
1. Verander je eetpatroon geleidelijk
Wim ziet regelmatig mensen in zijn winkel die van de ene op de andere dag hun eetpatroon willen aanpassen. “Dan kun je denken aan suiker- of koolhydraatvrij, vegetarisch, vegan of biologisch eten. Ik adviseer dan altijd om de veranderingen geleidelijk door te voeren. Dan kun je bepaalde patronen echt doorbreken en heb je minder kans op een terugval.” Gezonde keuzes maken, vraagt voor de meeste mensen nu eenmaal om discipline en doorzettingsvermogen.
2. Koop lokaal geproduceerde producten
Lokale producten komen – de term zegt het al – uit de buurt. Zo zorg je ervoor dat jouw voeding niet de halve wereld over reist, voordat het op je bord belandt. Door te kiezen voor lokale producten, heb je een positief effect op het milieu. Hoe dichter in de buurt je voeding geproduceerd wordt, hoe minder CO2-uitstoot er plaatsvindt tot je het opeet of -drinkt. En mooie bijkomstigheid is dat je dan eigenlijk automatisch met de seizoenen mee eet, want je koopt wat er op dat moment groeit en bloeit.
Wim voegt hieraan toe: “Door te kiezen voor pure producten in het seizoen, het liefst ook nog lokaal verbouwd, neem je een eerste stap in een duurzaam eetpatroon. Mensen kiezen nu steeds vaker voor producten van dichtbij om zo bij te dragen aan een eerlijk voedselsysteem. En ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Zodra je je in de voedselketen verdiept, ga je ook echt andere keuzes maken.”
> Lees ook het artikel ‘6 tips en recepten voor een week of langer zonder vlees’
3. Kies voor biologisch
Dit is een hele belangrijke stap, vindt Wim. “Kies voor biologische producten, want dan weet je dat je meer voedings- en geen gifstoffen binnenkrijgt.” Bij biologische landbouw staan een aantal principes centraal. Het begint allemaal met een vruchtbare bodem. De biologische boer wisselt jaarlijks verschillende gewassen af met elkaar en gebruikt geen kunstmest. Hij of zij gebruikt alleen dierlijke mest en compost om de veerkracht van het ecosysteem te versterken en natuurlijke gewasbescherming. Houdt de biologische boer dieren, dan gelden er ook andere regels. De dieren krijgen meer ruimte dan op een niet-biologische boerderij en mogen buiten wroeten, scharrelen of grazen. Ook het gebruik van antibiotica wordt beperkt.
Doe mee aan verandering van het voedselsysteem bij Triodos Bank
Triodos Bank pleit al jaren voor een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. We financieren initiatieven die dit willen realiseren met het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten. Denk aan biologische winkels en restaurants, maar ook biologisch werkende boeren, voedselverwerkende bedrijven en groothandels. Ben jij nieuwsgierig naar duurzaam beleggen? Triodos Groenfonds is het groenste beleggingsfonds van Nederland, waarmee je onder meer investeert in biologische landbouw.
“Van biologische voeding krijg je veel meer energie,”, vertelt Wim, “want de producten bevatten meer voedingsstoffen en geen gifstoffen die zich kunnen opstapelen in je lichaam. Maar je weet ook dat de negatieve impact op het milieu kleiner is én als het om dierlijke producten gaat, dat de dieren goed behandeld worden. Verder is biologisch eten lekkerder, want het heeft veel meer smaak. En dat is ook heel belangrijk.”
4. Ga voor producten met maximaal 5 ingrediënten
Voor bewerkt eten heeft Wim ook een belangrijke stelregel. “Als er meer dan 5 ingrediënten in een product zitten, kun je het beter niet kopen. Helemaal niet als je geen idee hebt wat de ingrediënten op een verpakking betekenen. Lees daarom goed het etiket en kies dan of je iets wilt eten, of niet.” Met deze stelregel in gedachten, kun je de supermarkt door en zul je zien dat je automatisch kiest voor gezonde en verse producten.
5. Kijk niet alleen naar de prijs
Puur eten heeft veel voordelen voor jou en voor de planeet. “We hebben een cultuur waarbij we willen besparen op voeding, het moet vooral goedkoop zijn. Maar kijk bij gezonde voeding niet alleen naar de prijs. Biologisch eten is misschien duurder, maar heeft een positief effect op je gezondheid en op de wereld om ons heen.” En laten we eerlijk zijn, een gezond lichaam leidt tot een gezonde geest. En dat is beide onbetaalbaar.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.