Wat is een slimme manier om een mooi bedrag voor later op te bouwen? Om je voor te bereiden op je pensioen, een onderneming te starten of een potje aan de volgende generatie te schenken. Je kunt gaan sparen, maar met een historisch lage spaarrente van 0% levert dat niet veel op. Als je voldoende spaargeld achter de hand hebt en daarnaast wat geld voor de lange termijn kan missen, kun je dit investeren in een fonds dat duurzame impact realiseert. Voor veel mensen blijkt het haalbaar om maandelijks een klein bedrag te beleggen.

Niet alleen voor mensen met veel geld

Dat laatste leek Charlotte Bax wel een goede manier om haar pensioen mee aan te vullen. Als zelfstandig ondernemer had ze daar nog niks voor geregeld, maar de noodzaak ervoor voelde ze wel. Geïnspireerd door andere online ondernemers ontdekte ze dat de wereld van beleggen “helemaal niet eentje was van ingewikkelde termen en enkel voor mannen in pakken met veel geld”.

“Ik volgde al een tijdje de blog van vrijemeid.nl en ik las het boek Blondjes Beleggen Beter”, vertelt Charlotte, “en ik leerde hoe je zo kunt beleggen dat je niet gelijk veel risico loopt.”

Vooral door te kiezen om een lange termijn periodiek te beleggen (lees: 30 tot 40 jaar), durfde Charlotte het aan om zelf met beleggen te beginnen. Ze had namelijk geleerd dat spreiden van je risico belangrijk is. Door in één of meerdere fondsen te beleggen. Beleggingsfondsen investeren in verschillende bedrijven, obligaties en projecten waardoor je risico altijd gespreid wordt. Daarnaast spreid je risico door maandelijks te beleggen, je investeert dan over een langere periode. Daardoor wordt je inleg minder beïnvloed door pieken en dalen in de koers. Charlotte: “Dus het leek mij slim om op die manier van start te gaan met beleggen.”

Over beleggen:

  • Kans op een hoger rendement dan bij sparen, vooral over een langere periode
  • Je kunt je inleg geheel of gedeeltelijk verliezen
  • Beleg alleen met geld dat je over 5 tot 10 jaar pas nodig hebt
  • Houd voldoende spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven
  • Bepaal op basis van een termijnplanning welk risico je wilt nemen
  • Spreid je risico, bijvoorbeeld door te beleggen in fondsen
  • Houd rekening met koersschommelingen, die horen bij beleggen
De Mobiel Bankieren app van Triodos Bank
De Mobiel Bankieren app van Triodos Bank

Klein beginnen

Voordat ze begon berekende Charlotte dat ze maandelijks een paar honderd euro moest inleggen om, tegen de tijd dat ze met pensioen zou gaan, op een voor haar ideaal bedrag uit te komen. “Maar die paar honderd euro per maand kan ik als startend ondernemer nog helemaal niet missen”, stelt Charlotte. Dus begon ze met een inleg van 25 euro per maand.

Als klant van Triodos Bank kun je al met 25 euro per maand beginnen met beleggen. Charlotte: “Het is de minimale inleg, maar voor mij nu precies goed. Het wordt automatisch afgeschreven en zo’n bedrag mis je niet snel.” In de Mobiel Bankieren app van Triodos Bank heeft Charlotte het overzicht op haar betaal-, spaar-, en belegrekening. “Elke maand als ik heb ingelegd, kijk ik even hoe groot het stukje aandeel is dat ik heb gekocht. Dat is heel leuk om te zien.”

Risico en impact spreiden

Bij Triodos Bank kan je als belegger zelf bepalen op welk gebied je impact wil maken met je geld. Je investeert bijvoorbeeld in een mix van organisaties die duurzame impact maken, of in projecten die voortkomen uit thema’s als biologische voeding of microfinanciering. Als blogger over duurzaamheid en natuurbeleving lag investeren in schone energie en milieubehoud voor Charlotte voor de hand. “Ik ben heel blij dat ik geld voor later opzij kan zetten en tegelijk duurzame projecten kan ondersteunen. Er zijn veel manieren om de wereld met geld kapot te maken, maar je kunt er de wereld ook daadwerkelijk mooier mee maken.”

Ik ben heel blij dat ik geld voor later opzij kan zetten en tegelijk duurzame projecten kan ondersteunen

De eerste keuze van Charlotte was een fonds met weliswaar een laag rendement, maar tegelijk ook met een relatief lager risico. Om daarnaast kans te maken op meer rendement, koos Charlotte er al snel voor om ook te beleggen in aandelen van innoverende bedrijven. “Investeren in een fonds dat duurzame startups ondersteunt, hier kan ik me als ondernemer goed in vinden. Het rendement is hoger, maar ik loop ook iets meer risico. Maar dat durf ik, naast mijn spaarbuffer voor onvoorziene uitgaven en mijn minder risicovolle beleggingen aan. Ik leg alleen wat in als ik het kan missen aan het einde van de maand.”

Sparen en beleggen

Wat is de juiste balans?

Je kunt sparen en beleggen prima combineren. Zorg allereerst voor een buffer op je spaarrekening voor onvoorziene uitgaven, zodat je financieel tegen een stootje kunt. Met het geld dat je over hebt en voor langere tijd kunt missen, kun je beleggen. Afhankelijk van de periode waarin je je geld kan missen kun je bepalen wat het beste bij je past.

Beleggen in duurzaamheid

Toen Charlotte in november vorig jaar begon aan haar beleggingsavontuur stond ze een paar weken in de min, maar bang werd ze daar niet gelijk van. “Ik beleg voor de lange termijn, voor over 30 of 40 jaar, dus het heeft geen zin om elke dag te kijken of het wel goed gaat met mijn geld. Ik heb me van te voren heel goed in gelezen, koersschommelingen horen erbij.” In het geval van Charlotte trokken de koersen snel bij, vanaf begin dit jaar heeft ze een positief beleggingssaldo.

Ook de coronacrisis heeft niet voor twijfel gezorgd, als het gaat om het starten met beleggen. Want, zo stelt Charlotte, duurzaamheid wordt steeds belangrijker dus er zijn ook steeds meer bedrijven die daar iets mee doen. “Beleggen in duurzaamheid lijkt mij dan ook veilige strategie.”

Maandbeleggen spannend?

Met beleggen zet je je geld aan het werk. Je investeert in bedrijven of projecten, en als tegenprestatie voor je investering verwacht je een positief rendement. Bij Triodos Bank doe je dat via een van onze fondsen. Door te investeren in een fonds beleg je altijd gespreid, je investering wordt verdeeld over een reeks aan bedrijven en projecten.

> We helpen je graag op weg

Fotografie: Pieter van den Boogert