“De maatschappij zit over het algemeen niet echt te wachten op ex-gedetineerden”, zegt Marc Groenendijk, directeur van Exodus Midden-Nederland. “En toch is het belangrijk dat ze na het uitzitten van hun straf ergens terechtkunnen. Anders is de kans groot dat ze opnieuw de fout in gaan en daarmee is uiteindelijk niet alleen de dader maar ook de samenleving slechter af.”

Het is belangrijk dat ex-gedetineerden ergens terechtkunnen. Anders is de kans groot dat ze opnieuw de fout in gaan.

Daderschap en vergeving

Exodus biedt structuur, in de eerste plaats met onderdak in meerdere opvanghuizen in de regio Utrecht. Eén van die locaties wordt door Triodos Bank gefinancierd. Er wonen ex-gedetineerden die hun leven stap voor stap weer op orde proberen te krijgen. Exodus helpt met het zoeken naar werk, met het oplossen van schulden en herstelt soms het contact met de familie.

De vrijwilligers van Exodus verzorgen allerlei activiteiten, van samen koken tot muziekles. En ze fungeren als gespreksmaatje. Er wordt veel met de deelnemers gepraat: over hun daderschap, over vergeving, over hun toekomstdromen.

Van ik naar wij

Hoe Triodos Bank zich inzet voor sociale inclusie

We leven in een wereld waar de kansenongelijkheid stijgt. Hoe kunnen we dat veranderen? Door een wereld te creëren waarin iedereen, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt, mee kan doen en zich kan ontwikkelen. Jouw geld bij Triodos Bank zet dit in beweging. Denk aan microfinanciering waarmee we al in de jaren negentig de eerste stappen zetten om ongelijkheid in de wereld te verminderen. En binnen ons eigen land richten we ons sinds onze oprichting in 1980 op een inclusieve samenleving. Door ondernemers te financieren die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven, zorgboerderijen voor mensen die begeleiding nodig hebben en broedplaatsen die de leefbaarheid van een wijk verbeteren.

> Lees alle verhalen over sociale inclusiviteit

Van vrijwilliger naar vast contract

Groenendijk: “In de gevangenis verharden mensen vaak. Hun wereldbeeld én zelfbeeld worden negatief. Dat maakt het moeilijk positief te veranderen. Daarom is het zo belangrijk ook dat aan te pakken. Menselijk contact is daarin essentieel.” Als een deelnemer toch verkeerde keuzes blijft maken, houdt het op dat moment op.

Groenendijk laat zich er niet door uit het veld slaan. “Er zijn genoeg mooie voorbeelden die laten zien dat het vaak ook wél goed gaat.” Zoals het verhaal van Samuel, die via Exodus aan de slag kon bij SV Kampong, een Utrechtse sportvereniging. Eerst als vrijwilliger, maar al snel met een vast contract omdat zijn werkgever zag dat hij van aanpakken wist. Samuel: “Ik ben positief bezig, verdien mijn eigen geld en heb fijn contact met collega’s.” Inmiddels is Samuel trainer geworden. Sporters noemen hem ‘onmisbaar’.

Marc Groenendijk was met het verhaal van Exodus te gast bij de Triodos Online Meet-up: Kom uit je bubbel. Bekijk hem hieronder. 

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring