Eerst even dit. We zijn ons ervan bewust dat er nog veel meer mogelijk is dan deze vier stappen. Heb jij waardevolle inspiratie? Deel je tips in een reactie onder het artikel. Zo helpen we elkaar om in actie te komen voor het klimaat. Alvast heel erg bedankt.

1. Blijf kennis delen en maak jezelf en anderen bewust(er)

Je denkt misschien het belangrijkste wel te weten over het klimaat. En waarschijnlijk heb je al vaak genoeg verteld tegen vrienden of familie waarom het zo urgent is. Toch blijft het goed om af en toe stil te staan bij deze crisis, en de boodschap goed te laten doordringen. Bij jezelf en bij anderen.

Zo publiceerde NOS op 3 afgelopen weekend onderstaande explainer  (uitlegvideo) over klimaatverandering. En we weten zeker dat je na het kijken van deze video een nog grotere drang krijgt om in actie te komen. Het delen van zo'n video met je netwerk is dan een eerste simpele stap.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring >

2. Laat je stem horen tijdens de klimaatmars

Je voelt je misschien machteloos als je alle wereldleiders en politici vooral met elkáár ziet praten op zo'n klimaattop. Toch is het mogelijk om het momentum hiervan te gebruiken en één krachtige stem te laten horen als burger. Door te demonstreren. Hoe groter de groep, hoe krachtiger deze stem.

6 november,
13.00 uur,
de Dam in Amsterdam.
Klimaatmars2021

Zet het in je agenda, en nodig vrienden en familie uit om de Nederlandse politiek op te roepen ambitieuze en eerlijke klimaatplannen te maken.

3. Krijg inzicht in jouw CO2-voetafdruk

Waarschijnlijk doe je al veel om jouw voetafdruk laag te houden. Maar wat is nu echt effectief? Brengt het vermijden van de plastic verpakking van een stuk vlees echt zoden aan de dijk? 

Een goede leidraad voor een duurzamer leven biedt Babette Porcelijn met haar boek en website De Verborgen Impact. Zij berekende zorgvuldig wat de milieu-impact is van ons dagelijks gedrag en liet dit toetsen door onderzoeksbureaus Delft CE en Ecofys.

Voordat Babette met haar boek begon, dacht ze dat we voor het verkleinen van onze milieu-impact afhankelijk zijn van overheden en bedrijven. “Ik dacht: wat kan ik als eenvoudige burger eigenlijk betekenen? Wat ik doe is toch een druppel op een gloeiende plaat? Maar dat is gewoon niet waar. We kunnen heel veel zélf doen. Door ons koopgedrag en onze manier van leven aan te passen, maken we écht verschil."⁠

Verpakkingsvrij en minder vlees

Maar als het gaat om duurzaamheid kiezen we vaak op basis van intuïtie. “Maar het blijkt dat ons gevoel regelmatig een slechte raadgever is: het leidt zelden tot de meest effectieve duurzame maatregelen.”⁠

“We denken vaak dat we werkelijk iets bijdragen wanneer we het aantal verpakkingen terugdringen door bijvoorbeeld verpakkingsvrij te winkelen. Maar dat valt tegen. Als je bijvoorbeeld een verpakt stukje vlees in de supermarkt koopt, komt maar 1% van de impact van de verpakking en 99% van het vlees zelf. Het is dus een misvatting wanneer je denkt dat je je impact verkleint door bij de slager vlees in een papieren zak te kopen.”⁠

Om je te helpen heeft Porcelijn een tool gemaakt waarmee je kunt zien hoe groot jouw impact op de planeet is. Een uitstekend startpunt om te zien waar jij kunt verbeteren.

Bereken jouw voetafdruk

 

4. Zet jouw euro in voor een beter klimaat

En, wat was jouw resultaat? Grote kans dat je meer dan een planeet verbruikt. Met jouw (koop)gedrag kun je een groot verschil maken. Vooral door minder spullen te kopen - en dan voornamelijk elektronica. Gelukkig zijn er genoeg aankopen die je kunt doen waarbij je jouw voetafdruk beperkt houdt.

Je kunt met jouw geld op vele manieren bijdragen aan een beter klimaat. Veel ondernemers bieden innovatieve producten of diensten. Die zijn alleen niet altijd even gemakkelijk te vinden. Daarom zijn we gestart met een platform: Ondernemers Made for Change. Hier vind je producten en diensten van ondernemers uit de Triodos-community die bijdragen aan een beter klimaat.

Ondernemers Made for Change

Platform voor klimaatactie

Maar liefst 350 innovatieve ondernemers uit de Triodos-community presenteren hier hun activiteiten. Stuk voor stuk dragen ze bij aan een beter klimaat. Check ook hun tijdelijke aanbiedingen speciaal voor jou als onderdeel van onze beweging voor positieve verandering.

Bekijk het overzicht en de (kortings)acties