Ilham wist vooral niet waar hij moest beginnen toen hij ruim drie jaar geleden in Nederland terecht kwam. Samen met zijn vrouw vluchtte hij Turkije uit, waar veel minderheden na de mislukte couppoging in 2016 risico liepen vervolgd te worden en geen rechten meer hadden. Ze werden politieke vluchtelingen.
Netwerken of Nederlands leren?
Dat hun leven in Nederland veilig is, is volgens Ilham het belangrijkste. Maar ondanks dat was er meteen ook veel stress over de toekomst. “De eerste 14 maanden in Nederland voelden als verspilde tijd. Ik zat samen met mijn vrouw in een AZC. De internetverbinding was slecht, er was geen toegang om een cursus Nederlands te doen en we kregen pas na negen maanden een BSN-nummer om te mogen werken. En zelfs dan mag het alleen maar parttime. Volgens mij wil de Nederlandse regering mensen in een AZC niet te veel hoop geven. Ik wil ook niet klagen, want veel mensen moeten veel langer wachten, maar ik maakte me zorgen over mijn toekomst.”
En waar begin je dan?
“In Turkije werkte ik als diplomaat”, vertelt Ilham. “In mijn werk deed ik heel veel verschillende dingen en heb ik me niet als specialist ergens in ontwikkeld. Daarom was het lastig solliciteren in Nederland, want als je de taal niet goed spreekt heb je in ieder geval een specialisme nodig.”
Omdat Ilham een grote interesse heeft in duurzaamheid ging hij een Engelse master Global Business and Sustainability volgen. “Ik wilde ook graag snel Nederlands leren, maar ik had geen toegang tot lessen, en we moesten vaak van AZC wisselen. Je bent tegelijkertijd ook werkloos en je spaargeld raakt op. Dat werkt psychisch op je in: je weet simpelweg niet waar te beginnen. Ik koos er toen voor om mijn tijd te besteden aan netwerken. Ik heb wat Nederlandse vrienden en via LinkedIn breidde ik snel mijn netwerk uit. Ik ging naar events toe en ik deed mee aan meerdere mentorshipprogramma’s. Het baatte allemaal niet want uiteindelijk kwam ik nooit door de eerste selectie van een vacature. Was het netwerken tijdverlies? Had ik me niet beter op de taal kunnen richten in plaats van werk te zoeken?”
Kijk verder dan een cv
Sabine de Frémery is partnership manager bij Refugee Talent Hub en ziet soortgelijke belemmeringen bij de ruim 6000 vluchtelingen die bij hen zijn aangesloten. In haar rol kijkt ze samen met werkgevers naar manieren om mensen met een vluchtelingenachtergrond aan werk te helpen wat past bij hun ervaring, talent en ambitie. “Werk is immers de snelste weg naar integratie en professionals met een vluchtelingenachtergrond voegen waarde toe aan je organisatie. Samen met werkgevers creëren we meer draagvlak in de organisatie zodat iedereen weet wat hij of zij kan doen om hieraan een bijdrage te leveren. Hoe kun je als werkgever openstaan voor mensen die misschien qua cv niet één op één matchen of die onbekend zijn met hoe bepaalde dingen in Nederland werken? Ben je bereid daar tijd in te steken? Alles begint met een ontmoeting. Het organiseren van die ontmoeting is waar Refugee Talent Hub mee start. Zie het als de eerste bouwsteen.”
“Naast de taal zijn er meer obstakels”, geeft Sabine aan. “Opleidingen worden hier niet altijd erkend of op waarde geschat, mensen met een vluchtelingachtergrond ontbreekt het aan een relevant netwerk en daarnaast zijn deze mensen niet bekend met het recruitmentproces hier. Er moet bereidheid zijn vanuit werkgevers om mensen met talent en een vluchtelingenachtergrond in de organisatie te verwelkomen. In het dagelijks leven ontmoeten deze twee groepen elkaar te weinig en daar helpen wij bij. Het is onze droom dat werkgevers het talent van vluchtelingen zien, op waarde schatten en het in te zetten”, legt Sabine uit.
Verbinding en ontmoeting
Daarvoor moet je volgens haar verder kijken dan alleen een cv. Iets waar Geja Eleveld van Triodos Bank helemaal achter staat. Als HR-manager was ze betrokken met de ontstane samenwerking van Triodos met Refugee Talent Hub. Ze is opgelucht dat het nu wel lijkt te werken om iets te veranderen aan het beeld dat het lastig is om iemand met een vluchtachtergrond een plek bij Triodos te bieden. Eerder al deelde ze cv’s van mensen met een vluchtelingenachtergrond met managers, maar nu weet ze inmiddels dat er meer nodig is. “Refugee Talent Hub pakt het compleet anders aan. In plaats van cv’s, gaat het om verbinding en ontmoeting. Een zaadje moet altijd eerst geplant worden. Vooroordelen gaan pas weg als je elkaar ontmoet. Dan zie je zelf pas dat de taal misschien een minder groot probleem is, als er veel andere kwaliteiten aanwezig zijn bij een kandidaat."
In juni 2022 startte Ilham als interne relatiemanager bij zakelijke relaties. Dit houdt in dat hij contacten onderhoudt met de duurzame ondernemers en ze beoordeelt of ze op duurzaam en financieel gebied voldoen aan onze eisen. “Ik voel me bij Triodos op mijn plek omdat het hele team me helpt. Ik kan iets doen waarbij ik mijn passie kan inzetten en het sluit aan bij mijn interesse voor een duurzame wereld waar de financiële sector een hoofdrol in speelt. Het is hard werken, want ik schrijf een mail soms eerst in het Engels en vertaal dan naar Nederlands. Onze vergaderingen zijn in het Nederlands en die volg ik behoorlijk goed. Omdat ik nog niet alles volg, kan ik mezelf nog niet 100% laten zien. Maar dat zijn de regels van het spel.”
Geen goed doel
“De Refugee Talent Hub was de eerste organisatie die er geen issue van maakte dat mijn Nederlands nog niet goed was. Via hen kwam ik in gesprek met Triodos Bank. Ik was enthousiast, maar dacht wel dat het weer een gewoon netwerkgesprek zou zijn. Toen bleek ik een van de acht sollicitatiekandidaten waaruit ik geselecteerd ben. Niet omdat ik een vluchteling ben, maar omdat ik in het team pas en de juiste vaardigheden heb.”
Geja benadrukt ook dat de samenwerking die Triodos nu start met de Refugee Talent Hub geen goed doel is. “Er zit een heel duidelijk win-win aan deze samenwerking. Ons netwerk wordt groter en het is belangrijk voor Triodos dat we een diverse groep medewerkers hebben. Pas dan kunnen we er ook voor zorgen dat onze duurzame beweging inclusiever wordt en we wel die ondernemers met vluchtelingenachtergrond kunnen bereiken. Want zo werkt het wel. We hebben hier meer vrouwelijke dan mannelijke relatiemanagers en lenen meer geld uit aan vrouwelijke dan aan mannelijke ondernemers.”
Triodos Bank is nog maar net begonnen met de samenwerking met de Refugee Talent Hub. De volgende stappen, zoals een samenwerking met de ICT-afdeling, een programma waar medewerkers van Triodos mentor worden van een werkzoekende met vluchtelingenachtergrond en vooral meer ontmoetingen staan op de planning. Sabine: “Daarbij gaat het er vooral om dat je mensen welkom heet zonder dat je de uitkomst weet. Uiteindelijk word je als werkgever geconfronteerd met andere invalshoeken. Daar helpt jou een betere organisatie te worden die open staat voor anderen.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.