Je eigen huis bouwen is voor veel mensen een droom, maar voor een architect is het helemaal bijzonder. Vooral als al je kennis, ervaring en ideeën samenkomen in een ontwerp waar je zelf in gaat wonen. Architect Joris Verhoeven deed het. Hij ontwierp en bouwde een duurzaam huis van hout op een hele bijzondere plek in Tilburg.
“Het Tilburgse bos bestaat uit 26 verschillende natuurgebieden. Het stuk grond waar ons huis van hout op staat, ligt rechtstreeks aan heidegebied de Drijflanen en stond al lang te koop. Het was aan de dure kant en er mocht maar een huis van beperkte afmeting op komen. Als je veel geld voor grond betaalt, willen de meeste mensen er ook een ruim huis op bouwen. Voor ons was het formaat van de woning niet zo’n belemmering.”
Een huis van hout
“We zochten vooral een plek met een mooi uitzicht en een goede ligging. Toen de prijs van de grond zakte, kwamen we meteen in actie. Dit was een kans die we niet wilden laten lopen. Het was een droom om ons eigen huis van hout te kunnen bouwen. Het lijkt nu alsof we midden in de natuur wonen, maar we zitten een paar minuten van verschillende winkelcentra, het station en een kwartier van het centrum.”
Energieneutraal en betaalbaar
“Het huis moest energieneutraal zijn, maar het moest wel betaalbaar blijven. En we wilden met hout bouwen. Dat was minder zwaar voor de fundering, wat geld zou schelen, maar houtbouw is ook beter voor het milieu. In mijn eerste ontwerp wilde ik het huis geheel gelijkvloers met alle ruimtes achter elkaar, maar dat werd te duur. Alles op één bouwlaag betekent dat het dak twee keer zo lang moest zijn. Net als de fundering. Daarom heb ik het huis in tweeën geknipt en bovenop elkaar geplaatst. Trap erin en klaar.”
Duurzame, biobased materialen
“Ik bedacht dat ik het huis helemaal van geprefabriceerde houten dakplaten wilde bouwen. Dat was toen nog nooit gebeurd, maar ik vond een bedrijf dat dit wel wilde proberen. De dakplaten bestaan uit een binnen- en buitenplaat met vlas ertussen. De gebruikte vlas is een restproduct van de linnenindustrie en dus duurzaam. Het wordt als het ware gesandwiched tussen de twee platen en isoleert heel goed.”
“Over de sandwich dakplaten bevestigden we planken. We vonden eerst een partij van accoyahout, maar die kregen we niet mooi op kleur. Mijn vrouw wilde de planken graag zwart maken, zodat het huis van hout in balans was met de omgeving maar dat kon hiermee dus niet goed. Daarom kozen we voor grenen. Door daar een schimmelcoating op te smeren, werden de planken zwart. En als je ziet dat de kleur op den duur minder wordt, moet je de schimmel voeden door lijnzaadolie op de planken te smeren.”
Een heel gepuzzel
“Het hele proces was een gepuzzel tussen het ontwerp, de duurzame materialen en het financiële deel. We hadden maar twee maanden om de financiering rond te krijgen, dus hebben we hele efficiënte keuzes gemaakt. We hadden geen tijd om overal heel lang over na te denken. Bij Triodos Bank kregen we een hypotheek met rentekorting, omdat het door de goede isolatie, duurzame materialen, zonnepanelen, warmtepanelen en warmtepomp een 0-op-de-meter-woning is. We zijn dus helemaal zelfvoorzienend en daardoor is die korting ook logisch, want het risico voor de bank is kleiner omdat we minder vaste lasten hebben.”
“Vroeger stonden er verschillende boerderijen en kippenschuren op het stuk grond. Die zijn gesloopt en daarna nam de natuur het over. Het is dus een behoorlijke wildernis. Na het bouwen van het huis van hout hadden we geen geld meer over om een nette tuin aan te leggen, maar waarom zouden we dat ook doen? Dit is veel beter, want het huis lijkt nu echt in de natuur te staan.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.