Een huis bemachtigen op de woningmarkt is een flinke uitdaging. Er is weinig aanbod en wat er te koop is, is niet standaard gemaakt voor mensen die willen leven met een kleine ecologische footprint. Daarom besloten Linda en Yumi modulaire duurzame huizen te ontwerpen en te bouwen, die afgestemd zijn op je persoonlijke situatie. Van heel klein tot een fijn familiehuis. 

Linda & Yumi van ECOBLOQ
Linda & Yumi van ECOBLOQ

Een duurzaam huis

Architect Linda wist al op jonge leeftijd dat ze huizen wilde ontwerpen. Op haar elfde maakte ze in opdracht van school een ontwerp voor het huis van de toekomst, dat ook tentoongesteld werd. Een piramidevormig huis op een paal, bedekt met zonnepanelen. Haar studie aan de TU Delft rondde ze cum laude af met een speciale aantekening voor duurzaamheid. Ze werkte vervolgens voor verschillende architectenbureaus, tot ze voor zichzelf begon.

Toen ze op een dag in een Haagse co-workspace met Yumi Edo in gesprek kwam over zijn huis dat hij wilde verbouwen, besloot ze hem te helpen met ontwerpen. Linda vertelt: “Yumi ging helemaal zelf een extra verdieping op zijn huis bouwen. Dat vond ik interessant. Net als het organisatietalent, dat hij ook nog bleek te hebben.” Uiteindelijk leidde deze samenwerking tot een dakopbouw, maar – misschien nog wel veel belangrijker – tot een bedrijf dat biobased huizen ontwerpt en bouwt: ECOBLOQ.

Linda: “Toen ik als zelfstandig architect werkte, was het altijd een enorme zoektocht naar een goede bouwer. Iemand die ik kon vertrouwen en die open en transparant werkte. En bij wie duurzaamheid voorop stond. Met Yumi heb ik die bouwer gevonden.”

Klein, modulair en duurzaam

De huizen van ECOBLOQ zijn niet alleen modulair, maar ook duurzaam door de isolatiewaarde, de grootte en de materialen die ze gebruiken. Het huis is van binnen en van buiten van hout en bijna alle onderdelen – het glas en de leidingen bijvoorbeeld niet – zijn biobased. Linda: “De binnenafwerking is een plaat van kruislings gelamineerd hout. Die bevestigen we met houten spijkers. Zo zie je een piepklein ‘noestje’ maar geen schroeven in het zicht. Aan het einde van de levensduur van het huis kun je die spijkertjes er weer uitboren en heb je een prachtige plaat hout.”

Daarnaast bouwen ze met zo min mogelijk toevoegingen zoals vervuilende verf. Linda vertelt: “De houten veranda constructie behandelen we bijvoorbeeld met zwarte beits op basis van schimmels. Dat beschermt het hout net zo goed als impregneren, maar het is een stuk minder chemisch. Het onderhoud hiervan is ook heel simpel. Je kunt het gewoon bijwerken door er een laagje olie op te smeren.” Zo houden ze het huis zo puur mogelijk, want dat is niet alleen duurzaam, maar zorgt ook voor een gezond binnenklimaat.

Zelfvoorzienend en goed voor de natuur

ECOBLOQ’s zijn goed geïsoleerd en daardoor energiezuinig. Ook zijn er opties om een woning uit te breiden met systemen zodat het zelfvoorzienend wordt. Denk aan oplossingen voor energieopwekking, energieopslag, wateropslag en waterzuivering. Je kunt kiezen voor een groen dak, of (nest)voorzieningen voor bijen, vogels en vleermuizen.

Aan het werk bij ECOBLOQ
Aan het werk bij ECOBLOQ

“Natuurlijk krijgen we weleens de vraag hoe duurzaam hout is, omdat je er bomen voor moet kappen”, zegt Linda. “Hout is echt een van mijn favoriete materialen, want je kunt er heel veel mee, van constructie tot afwerking binnen én buiten tot isolatie. Maar het is ook een heel duurzaam materiaal. Een boom groeit en slaat CO2 op. Als je die boom kapt, blijft de CO2 opgeslagen in het hout. Natuurlijk worden er ook nieuwe bomen geplant, er mag namelijk niet meer worden gekapt dan wat er op natuurlijke wijze terug kan groeien. Zo put je de aarde niet uit.”

Eigen bossen aanplanten

Uiteindelijk willen de ondernemers van ECOBLOQ zelf in Nederland bossen aanplanten, zodat ze hun eigen hout kunnen gebruiken. Als een huis ooit aan het einde van zijn levensduur is, kun je alle materialen nog gebruiken om er andere producten van te maken, of je kunt de materialen uiteindelijk composteren. “Maar”, zegt Linda, “houten huizen gaan honderden jaren mee, als je ze goed ontwerpt en onderhoudt.”

De huizen bouwen in een loods

Linda en Yumi bouwen hun huizen in zijn geheel of in onderdelen in een loods. Op locatie hoeven ze het huis dan alleen nog maar af te monteren en aan te sluiten, waarna het klaar is om erin te trekken. Er zijn verschillende modellen te koop met elk een ander formaat of andere lengte. Samen met de nieuwe eigenaar onderzoeken ze welk model het beste past en passen ze indien gewenst de indeling nog iets aan.

Kavel kopen

Als je een biobased huis wil kopen, heb je eerst een kavel nodig. Dat is nog best lastig. Je moet er vroeg bij zijn en je flexibel opstellen qua locatie. Ruimte in Nederland is schaars. Toch zie je steeds meer gemeenten die meedenken en ruimte bieden aan duurzame huizen. Van klein tot groot.

De ECOBLOQ is er in verschillende formaten. Linda vertelt: “In de prijzen voor ons huizen zitten al posten opgenomen voor de vergunning, fundering en transport, sommige daarvan zijn locatie afhankelijk. Veel ondernemers geven je een prijs, maar dat is dan nog exclusief BTW, vergunningen, fundering, keuken of vervoer van je huis. Dan lijkt het misschien goedkoop, maar wordt het uiteindelijk nog wel een stuk duurder dan je verwacht. Dat willen we niet, want we willen niet dat onze kopers voor verrassingen komen te staan."

Van alle gemakken voorzien

In de loods van ECOBLOQ wordt nu gebouwd aan een van de modellen met compleet met buitenbar, zitvenster en harmonica-pui. De installatie bestaat uit een mini-leemkachel met een warmtewisselaar, die de ruimte en tegelijk het buffervat verwarmt om te kunnen douchen. In de zomer zorgen de zonnecollectoren voor warm water in het buffervat. Een systeem van zonnepanelen met een accu leveren de benodigde elektriciteit en het huis heeft een regenwateropslag van 3000 liter. Ook voor 2023 staat er een woning op de planning, hiervan is de omgevingsvergunning al binnen. Het huis heeft een aparte slaapkamer boven, waar je kunt staan en een thuiswerkplek. “Het wordt heel mooi”, zegt Linda trots.