“Eigenlijk ben ik zelf te gast hier in huis. Ouderen hebben hier niet alleen een kamer, maar een heel huis met een grote tuin”, zegt Marianne te Velde, een van de oprichters en bestuursleden van Het Groen Gasthuis in Warffum. In de met groen omringde villa in het Groningse plattelandsdorp bieden ze een woonplek voor zestien ouderen met dementie en vergeetachtigheid.

Sfeer en identiteit

In een van de gezamenlijke woonkamers staat meubilair van de bewoners zelf en hangen hun eigen schilderijen aan de muur. Een bewoner staat was te vouwen in de woonkamer. In de gang loopt een verdwaald hondje en een andere bewoner nam twee katten mee. “Zo nemen ze de sfeer en identiteit van hun eigen huis mee.”

Inspelen op emoties

Mede-oprichter Rommie Hoopman vult Marianne aan: “Bij dementie valt je bovenbrein weg, maar de emoties zitten er nog. Daar spelen we op in. We kennen iedere bewoner goed en zoeken wat hij of zij altijd leuk vond om te doen. Van samen koken tot muziek maken. Het is belangrijk dat er zingeving in de dag zit, ook als je last hebt van dementie."

Betaalbare en goede zorg voor iedereen

Marianne en Rommie maakten het zelf mee: een van de ouders kampte met dementie en in de buurt was geen goede zorg te vinden. Te Velde nam daarom haar vader in huis toen hij niet meer thuis kon wonen. Maar omdat dit niet voor iedereen mogelijk is, wilden ze een plek in Warffum creëren. Geen dure zorgvilla, maar betaalbare en goede zorg voor iedereen. Dat kan doordat ze hier geen geld kwijt zijn aan managementlagen.

Hoopman: “We zijn pas sinds het najaar van 2020 open, maar al echt onderdeel van het dorp. Jonge mensen komen hier vrijwilligerswerk doen. Dat is ook heel belangrijk: dat oud met jong om blijft gaan. Want als je oud wordt moet je niet weggestopt worden.”

We leven in een wereld waar de kansenongelijkheid stijgt. Hoe kunnen we dat veranderen?

Van ik naar wij