1. Samen hier: Wijs worden uit de wereld - Oliver Jeffers

Vanaf: 0 jaar

Samen hier kan je het beste zien als een kleine welkomsttour over onze planeet en staat boordevol belangrijke adviezen. Zoals deze: ‘Zorg goed voor haar (de aarde), want we hebben er maar eentje’. Auteur Jeffers schreef het prentenboek in de twee maanden na de geboorte van zijn zoon. Het boek is dan ook bedoeld om de wereld om ons heen beter te leren begrijpen.

Kinderboek Greta en de reuzen

2. Greta en de reuzen – Zoë Tucker

Vanaf: 4 jaar

Welke Greta de hoofdrol speelt in dit prentenboek kan je waarschijnlijk wel raden. Het verhaal is natuurlijk geïnspireerd op de missie van klimaatactiviste Greta Thunberg. De Greta in Greta en de reuzen woont in een prachtig bos, maar grote reuzen willen de bomen omkappen, zodat ze huizen kunnen bouwen. De dieren in het bos zijn bang dat zij daardoor hún huis verliezen, maar gelukkig heeft Greta een plan.

3. Scheten uit de schoorsteen – Marc ter Horst

Vanaf: 5 jaar

Klimaatverandering uitleggen aan een kleuter? Het klinkt misschien lastig, maar met Scheten uit de schoorsteen is het een fluitje van een cent. Auteur Ter Horst laat op een toegankelijke en humoristische manier zien hoe de vork in de steel zit én vertelt over de mogelijke oplossingen, zoals minder vlees eten en het bouwen van miljoenen windmolens. Hij schakelde tijdens het schrijven de hulp in van een meteoroloog (Peter Kuipers Munneke), dus je kan ervanuit gaan dat de informatie over klimaatverandering in het boek helemaal correct is.

4. Gedachten denken – Annelies Beck

Vanaf: 6 jaar

Heb je altijd al willen filosoferen met je kind over een betere wereld, maar weet je niet hoe? Het boek Gedachten denken helpt je op weg. Hoe werken gedachten eigenlijk? En wat moeten we ermee? Kunnen we ze sturen, laten verdwijnen of juist bij ons houden? Deze en andere filosofische vragen beantwoordt dit toegankelijke boek. ‘Gedachten denken’ werd vorig jaar benoemd tot Beste Filosofische Kinderboek van 2022.

De organisatie van de Week van de Kinderfilosofie ontwikkelde lesmateriaal waarmee je een filosofisch gesprek met je kind kan hebben, aan de hand van ‘Gedachten denken’. Download het lesmateriaal als pdf.

5. Koos zoekt een huis - Liselot Jansen & Yonndi Schmidt

Vanaf: 2 jaar

O jee! Koos de Koala woont in een prachtige boom, maar een groot, geel monster (lees: een bulldozer) komt zijn thuis omhakken. Wat nu? Koos de Koala is een reeks van prentenboeken, dat op een toegankelijke manier over verschillende milieuthema’s vertelt. Het eerste boek in de reeks, Koos zoekt een huis, gaat (zoals je misschien al vermoedde) over ontbossing.

6. De Klimaatjes – Judith Koppens & Andy Engel

Vanaf: 5 jaar

De Klimaatjes is een serie kinderboeken over een groep dierenvrienden, die allerlei avonturen met een duurzaam tintje meemaken. De boeken leren kinderen op speelse wijze hoe ze hun leefomgeving mooi en fijn kunnen houden. Denk hierbij aan thema’s als (het opruimen van) afval, voedselverspilling, lichtvervuiling en plastic soep. Bekijk de volledige boekenreeks van de Klimaatjes.

7. Dit is een goed gidsje - Marieke Eyskoot

Vanaf: 8 jaar

‘Het klimaat, de mensen en de dieren kunnen wel wat hulp gebruiken’, zo redeneert auteur Marieke Eyskoot. Ze schreef daarom eerder al een boek voor volwassenen, ‘Dit is een goede gids’, dat mensen helpt om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Later volgde deze jeugdeditie van het boek, Dit is een goed gidsje.

Het boek staat boordevol tips en activiteiten voor kinderen die de wereld nét een beetje duurzamer, mooier en eerlijker willen maken. Van concrete tips zoals duurzame recepten tot wat abstractere adviezen, zoals iedereen gelijk behandelen. Dit boek geeft kinderen meer dan genoeg inspiratie om bewust(er) te leven.

8. Het dikke boek van onze bijzondere natuur - Ben Hoare

Vanaf: 9 jaar

Wist je dat waterlelies kevers naar zich toe lokken met hun ananasgeur? En dat wombats hun tunnels met hun kont blokkeren als er gevaar is? Voor kinderen die alles (maar dan ook alles) willen weten over de wonderlijke natuur om ons heen, schreef Hoare Het dikke boek van onze bijzondere natuur. Het uitgebreide naslagwerk, compleet met prachtige foto’s en illustraties, leert kinderen van alles over planten, bomen, dieren en het microscopische leven onder onze voeten. Een bijzonder toegankelijk boek over de natuur, dat ook voor volwassenen interessant is. Het mag in ieder geval niet ontbreken in de boekenkast van natuurliefhebbers in de dop.

9. Janouk zoekt een duurzame wereld – Janouk Kelderman

Vanaf: 9 jaar

Janouk Kelderman is presentatrice bij Zapp, de kinderzender van de NPO, dus waarschijnlijk al bekend bij veel kinderen. Samen met het Wereld Natuur Fonds schreef ze Janouk zoekt een duurzame wereld, waarin ze helder aan kinderen uitlegt wat klimaatverandering is en wat de gevolgen ervan zijn. Maar belangrijker nog: ze vertelt ook wat we aan het klimaatprobleem kunnen doen en hoe kinderen daaraan kunnen bijdragen.

Kinderboek Samen Sterk

10. Samen sterk voor onze aarde - Nicola Davies

Vanaf: 4 jaar

Hoe meer waardering we hebben voor de natuur om ons heen, hoe zorgvuldiger we ermee omgaan. Dat moet Nicola Davies gedacht hebben toen ze dit boek schreef. Samen sterk voor onze aarde laat aan kinderen zien hoe mooi de verschillende ecosystemen op aarde zijn, hoe wij daar als mensen onderdeel van uitmaken en dat we er dus zuinig mee moeten omgaan.

11. Tuinieren is leuk! – Diverse auteurs

Vanaf: 6 jaar

Groene vingers kan je niet vroeg genoeg ontwikkelen. Dit boek bevat 30 ideeën voor kinderen om met tuinieren aan de slag te gaan (zowel binnen als buiten). Het kweken van groente en fruit, bijenhotels en egelhuisjes bouwen, oude flessen omtoveren tot bloempotjes... Tuinieren is leuk! is een leuk doe-boek en bevat voor ieder wat wils.

12. De Aarde heeft jou nodig – Philip Bunting

Vanaf: 5 jaar

Hoe ontstaat afval? Waar gaat het vervolgens naartoe? En hoe kunnen we de hoeveelheid afval om ons heen terugdringen? De aarde heeft jou nodig leert kinderen met humor over afval en (het belang van) recycling. En natuurlijk hoe zij daar zelf een bijdrage aan kunnen leveren, want: de aarde heeft ons nodig!