1. Even een snelle opfriscursus: waarom kan beleggen ook alweer interessant zijn?

“Met beleggen zet je jouw geld aan het werk. En bij Triodos Bank maak je er positieve impact mee. Triodos Bank investeert jouw beleggingsgeld in duurzame projecten en bedrijven, waardoor die beter in staat zijn om de volgende stap te zetten.”

Kjeld Sanders, expert beleggen bij Triodos Bank
Kjeld Sanders, expert beleggen bij Triodos Bank

2. Een laagdrempelige manier om dat te doen, is door te beleggen in een fonds. Wat is dat ook alweer?

“Een beleggingsfonds is als het ware een mandje van (vaak wel tientallen) aandelen, obligaties, directe investeringen of een mix daarvan. Via een beleggingsfonds beleg je je geld automatisch gespreid, in verschillende bedrijven, overheden en/of projecten. Zo wed je niet op één paard en loop je dus minder risico om een deel van je geld te verliezen; een absolute basisregel als het om verantwoordelijk beleggen gaat.

Nog een belangrijk voordeel: het denk- en selectiewerk rondom al die verschillende beleggingsmogelijkheden besteed je uit aan een team van experts. Ons bedrijfsonderdeel Triodos Investment Management bestaat uit tientallen experts, met ontzettend veel kennis over sectoren, landen en natuurlijk dúúrzaam beleggen. Die kennis zetten zij in om jouw beleggingsgeld heel zorgvuldig te investeren in partijen die positieve impact maken én een goed rendement kunnen opleveren.”

3. Een mandje dus, bestaande uit aandelen en obligaties. Wat is ook alweer het verschil tussen die twee?

“Bij een aandeel koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Loopt het bedrijf goed? Dan profiteer je mee. Gaat het minder goed? Dan worden jouw aandelen ook minder waard. De waarde van aandelen kan op de korte termijn enorm fluctueren; een groter risico om (een deel van) je inleg te verliezen dus. Maar op lange termijn leveren ze, als het goed gaat, meestal een beter rendement op dan obligaties.

Obligaties zijn schuldpapieren. Als bedrijven of overheden geld willen lenen, kunnen ze een schuld aangaan in de vorm van een obligatie. Die lossen ze vervolgens over een vooraf bepaalde periode af en ze betalen een jaarlijks percentage aan rente (ook vooraf bepaald). Obligaties zijn over het algemeen minder risicovol en veel voorspelbaarder dan aandelen, het rendement ligt vaak wat lager. Maar ze zijn niet risicovrij.”

4. Dan heb je ook nog zoiets als beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde beleggingen. Wat betekent dat precies? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen die twee?

“De beurs is een plek waar aandelen en obligaties supersnel, -efficiënt, en -gemakkelijk verhandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de New York Stock Exchange, Euronext Amsterdam en de Tokyo Stock Exchange. Aandelen en obligaties die op deze beursvloeren verhandeld worden, noem je beursgenoteerd. Maar lang niet álle aandelen en obligaties worden daar verhandeld. Denk bijvoorbeeld aan een startup of een microfinancieringsinstelling in een opkomende economie. Of hele specifieke projecten, zoals zonne- en windparken. Die zijn meestal niet-beursgenoteerd.

Een belangrijk verschil tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde beleggingen zit hem in de liquiditeit ervan. Dat is een duur woord voor ‘verhandelbaarheid’. Op de beurs worden aandelen aan de lopende band gekocht en verkocht, door miljoenen mensen. Beursgenoteerde aandelen zijn dan ook zeer liquide, ofwel heel goed verhandelbaar. Wie ze wilt verkopen, vindt er bijna altijd wel een koper voor. En snel ook. Bij niet-beursgenoteerde aandelen is dat anders en kan het soms enige tijd duren. Soms moet bijvoorbeeld eerst de waarde ervan worden vastgesteld.”

5. Lastiger en tijdrovender dus. Toch belegt Triodos Bank ook veel in niet-beursgenoteerde beleggingen. Hoe zit dat?

“Die niet-beursgenoteerde beleggingen stellen ons in staat om te investeren in vooruitstrevende oplossingen en bedrijven, waar je via de beurs vaak niet in kan beleggen. Denk aan grote batterijprojecten, die essentieel zijn om het elektriciteitsnet van de toekomst te ondersteunen. Met niet-beursgenoteerde beleggingen maken we dus heel gericht impact op een aantal thema’s die we als Triodos Bank belangrijk vinden.”

6. Welke fondsen biedt Triodos Bank allemaal aan?

“Bij Triodos Bank beleg je in drie soorten fondsen: themafondsen, mixfondsen en/of obligatie- en aandelenfondsen. Themafondsen richten zich (zoals de naam al doet vermoeden) op een bepaald thema. Via Triodos Fair Share Fund beleg je bijvoorbeeld in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden, die kleine ondernemers verder helpen. Via Triodos Groenfonds investeer je in duurzame energie, biologische landbouw en natuurherstel."

“Mixfondsen beleggen in beursgenoteerde aandelen en obligaties, geselecteerd op impact en duurzaamheid. De mix zit hem in de samenstelling en het risicoprofiel van de verschillende fondsen. Het defensieve mixfonds belegt ongeveer 75 procent in obligaties en 25 procent in aandelen. Het offensieve mixfonds steekt juist 75 procent in aandelen en 25 procent in obligaties. Het neutrale mixfonds zit daartussenin (50/50).

Bij de categorie ‘obligatie- en aandelenfondsen’ heb je twee keuzes. Triodos Euro Bond Impact Fund belegt voor de volle honderd procent in bedrijfs- en staatsobligaties. Triodos Global Equities Impact Fund belegt uitsluitend in aandelen van beursgenoteerde bedrijven.”

7. Hoe bepaal ik welke fondsen bij mij passen?

“Een risicoprofiel (zoals defensief of offensief) bepaal je op basis van de risico’s die jij met je geld wilt nemen. En als jij specifieke thema’s belangrijk vindt, kan je onderzoeken of één van onze themafondsen daarbij aansluit. Daarna kan je in principe al beleggen via de app en hoef je er verder nog maar weinig naar om te kijken. Daar is ook niks mis mee. Maar wil je meer weten over de impact van de verschillende fondsen en wat er precies met je geld gebeurt? Dan kan dat ook.

Triodos Bank is transparant over haar beleggingen. Voor elk bedrijf en project waar we in beleggen, vertellen we waarom we dat doen en wat het verhaal is achter het bedrijf of project. Daarnaast kan je op fondsniveau zien hoeveel CO2-uitstoot het vermijdt ten opzichte van een vergelijkbaar fonds. En we organiseren regelmatig webinars en andere bijeenkomsten over wat er zich allemaal afspeelt binnen onze fondsen.”

8. Welke positieve impact maakt Triodos Bank met mijn beleggingsgeld?

“Dat verschilt per aandeel of obligatie. En dus ook per fonds. Bij beursgenoteerde bedrijven, zoals Shimano, zijn we vaak een relatief kleine aandeelhouder. Toch geven we ook daar duwtjes in de goede richting, bijvoorbeeld door tijdens aandeelhoudersvergaderingen te stemmen voor duurzaamheid of betere werkomstandigheden.

Bij niet-beursgenoteerde beleggingen maken we al snel meer impact. Dan worden we als Triodos bijvoorbeeld onderdeel van de Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen en hebben we veel meer invloed op het project of bedrijf in kwestie. Waar je in ieder geval vanuit kan gaan: waar we ook in beleggen, we laten hoe dan ook onze stem horen.”

Meer weten over de impact die jouw beleggingsgeld maakt? In de Triodos Mobiel Bankieren-app zie je precies wat jouw beleggingen mogelijk maken.

Risico 2 van 7
Triodos Fair Share Fund, Triodos Groenfonds en Triodos Euro Bond Impact Fund hebben een risicometer 2 van 7

Risico's van beleggen

We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. Beleggen kan rendement opleveren, maar beleggingen kunnen ook minder waard worden. Beleg daarom met geld dat je kunt missen. Kijk op de fondspagina's van de verschillende fondsen voor meer informatie over de risico’s en de essentiële beleggersinformatie.

Risico 2 van 7

 

 

    Risico 3 van 7
    Triodos Impact Mixed Fund - Defensive, - Neutral en - Offensive hebben een risicometer 3 van 7

    Risico 3 van 7

     

     

     

     

     

     

    risicometer 4 van 7
    Triodos Global Equities Impact Fund heeft een risicometer 4 van 7

    Risico 4 van 7