Er moest veel gebeuren aan de boerderij. Van vloer tot dak; alles aan de boerderij en schuur moest onder handen worden genomen. Maar de koppels wisten waar ze aan begonnen en hadden goede moed. Ze begonnen met de kas, want die was volledig overwoekerd door braamstruiken. Bij de bezichtiging noemde de makelaar zelfs de prijs voor het weghalen van de kas, maar daar wilden de koppels niets van weten. Zorgvuldig snoeiden ze alles weg, zodat de fruitbomen weer ruimte hadden om te groeien. En dat deden ze, want het barst inmiddels van de vruchten. Ook de tuin namen ze flink onder handen. Er kwam bijvoorbeeld een moestuin bij, die op korte termijn al veel verse groenten opleverde.

Denken in mogelijkheden

Er is dus al veel werk verzet. Maar... er is ook nog veel werk aan de winkel, vertelt Fedde: “Vooral in en om het huis. Maar het gaat om je instelling: denk je in mogelijkheden of in beperkingen? Toen wij voor de eerste keer binnenliepen, dachten we alleen maar: ‘Wow!’. Niet alleen omdat we het huis op een natuurlijke manier in tweeën konden delen, maar juist ook door de tuin en kas. Dat geeft zoveel extra ruimte. Als de zon schijnt en het buiten koud is, heb je in de kas voldoende aan een t-shirt en je zit aangenaam in het licht. Dankzij de houtkachel kunnen we er het hele jaar gebruik van maken.”

De voorkant van de kas gebruiken ze nu als schuur. Er staat een camper en het is de ideale plek om bouwmaterialen op te slaan. De achterkant van de kas dient als extra woonruimte. In een vrijgemaakt deel staat een lange tafel met genoeg stoelen voor henzelf en vrienden die spontaan langskomen. Een tuktuk en een beeld, opgestuurd door een vriend uit India, staan als decoratie in een hoek.

Gedeelde boerderij

De woning hebben ze verdeeld. De voorkant wordt de woning van Sjoerd en Chayah, de oude schuur van Fedde en Pramoda. Beide stellen zijn momenteel druk aan het verbouwen. Alleen de keuken aan de voorkant en de wc laten ze voorlopig ongemoeid, want die zijn handig tijdens het werk. Voor de rest halen ze alles eruit.

Het verdelen van de woning ging heel natuurlijk. Chayah vertelt: “Eigenlijk zijn we nog niet eens zo lang vrienden. We woonden bij elkaar in de buurt en onze kinderen zitten bij elkaar op school. Toen we elkaar leerden kennen, klikte het gewoon, waardoor onze vriendschap heel ontspannen is.” Pramoda: “Op een dag ontstond dit idee. In de basis dan. We zagen een woning in de stad die we alle vier heel mooi vonden. Het leek ons haalbaar om die samen te kopen.”

Snel schakelen

De woning in de stad ging uiteindelijk niet door, maar het zaadje was geplant en de wensen van iedereen werden op tafel gelegd. Pramoda: “Ik wilde het liefst de stad uit in ruil voor meer ruimte, maar Fedde wilde juist liever in de buurt van de stad blijven.” Sjoerd vult aan: “Chayah en ik wilden in elk geval veel buitenruimte. En we wilden alle vier iets dat we zelf konden verbouwen. Toen we deze boerderij op Funda zagen, waren we dan ook direct enthousiast. Het is vlakbij de stad, midden in het groen, er is buitenruimte én het moest volledig verbouwd worden.”

Toen de koppels het huis kwamen bezichtigen, was er al tien jaar niets meer aan gedaan. De vorige eigenaar was oud en woonde alleen. “Voor iemand op leeftijd is zo’n groot huis met tuin gewoon te veel werk om te onderhouden”, zegt Chayah. “Toch zagen wij veel mogelijkheden, maar we waren niet de enigen. Er waren veel meer geïnteresseerden. Gelukkig waren we er snel bij.” Pramoda vult aan: “We moesten snel schakelen en meteen bieden. Ondertussen moest het huis van Sjoerd en Chayah verkocht worden, maar dat was nog helemaal niet klaar voor verkoop. Het was echt een race tegen de klok. Maar we hebben gas gegeven en het binnen een week verkocht.”

Haalbare financiering

Vervolgens moesten de koppels een hypotheek regelen. Triodos Bank is momenteel de enige bank van Nederland die hypotheken voor (bepaalde vormen van) cohousing aanbiedt. Chayah: “Onze adviseur Edwin heeft ons goed geholpen. Toen we vertelden wat we van plan waren, vond hij dat heel haalbaar klinken. Alles viel eigenlijk op zijn plaats.” Pramoda vult lachend aan: “Het was gewoon meant to be.”

Op dit moment zijn de stellen bezig om de boerderij juridisch te splitsen. Dat betekent dat de boerderij en de schuur twee zelfstandige woningen worden. Op termijn kunnen deze dan ook los van elkaar verhuurd of verkocht worden. Om te mogen splitsen is een vergunning van de gemeente nodig. Fedde vertelt: “Ik hoop dat het gaat lukken. Het ziet er in elk geval goed uit en kan in de toekomst handig zijn.”

“Maar zoals het nu is gefinancierd, werkt het ook al”, vervolgt hij. “We hebben in een contract vastgelegd hoe we alles verdelen. Op papier hebben we straks allebei een eigen huis, een eigen stukje tuin en een eigen schuur. De rest delen we. Zo simpel is het eigenlijk. We hadden gedacht dat we daar uren mee bezig zouden zijn, maar het was vrij snel geregeld.

Iedereen pakt zijn eigen rol

Naast de juridische verdeling, kan ook de rolverdeling een heikel punt zijn bij cohousing. Maar voor Sjoerd, Chayah, Fedde en Pramoda bleek dat geen probleem. Ze zijn allemaal op hun eigen manier handig. Iedereen pakt de rol die bij hem/haar past. Sjoerd: “Ik ben al jaren timmerman, doe veel interieurwerk en heb een bouwopleiding gedaan. In de bouw mis ik de creativiteit soms een beetje, maar dat kan ik nu helemaal kwijt in dit huis. Ik ga ook veel doen met tweedehandsbouwmaterialen, die ik overal vandaan haal. We willen het huis zo duurzaam mogelijk verbouwen, heel goed isoleren en zo veel mogelijk energieneutraal maken. We gaan ook helemaal van het gas af.”

Fedde: “Ik kom weliswaar uit een bouwfamilie, maar werk zelf niet in de bouw. Gelukkig heb ik geen twee linkerhanden, maar ik doe niet zo veel zelf als Sjoerd. Onze aannemer is drie weken geleden begonnen, ik ben meer een meewerkende opzichter.”

Droom gerealiseerd

Wanneer het huis precies klaar is, weten de koppels nog niet. Maar dat is niet erg, zegt Sjoerd: “Het is een behoorlijke klus, maar het schrikt me niet af. Ik zie het meer als onze nieuwe manier van leven de komende tijd. De plek is goed en het huis heeft alle potentie. We doen het stapje voor stapje.”

Voorlopig kunnen de koppels in een caravan of klein huisje op het terrein wonen. “Eigenlijk leven we hier nu al”, zegt Chayah. “Dat zien anderen ook, want iedereen komt aanwaaien.” Sjoerd: “Veel mensen in onze omgeving blijven vragen of het al af is. Dat is goed bedoeld, maar voor ons niet echt het doel. We zijn geen mensen die wachten tot alle plinten eraan zitten. We hebben onze droom nu al gerealiseerd.