Wat alarmerende feitjes op een rij: naar schatting gaat er jaarlijks zo’n 10 miljoen hectare bos verloren in de wereld. Ter vergelijking: heel Nederland beslaat zo’n 4,2 miljoen hectare (inclusief binnen- en buitenwater). Sinds 1970 is de populatiegrootte van zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën gemiddeld met 73 procent afgenomen (bron: Living Planet Report 2024). En ongeveer één miljoen plant- en diersoorten wordt momenteel met uitsterven bedreigd.
De achteruit hollende biodiversiteit is volgens het IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) een grotere bedreiging voor mensen dan klimaatverandering. De mensheid is immers enorm afhankelijk van de natuur, bijvoorbeeld voor schoon drinkwater, voldoende voedsel en schone lucht.
Biodiversiteitsconferentie in Colombia
Hoewel er wereldwijd nog lang niet genoeg gebeurt om het tij te keren, wordt het biodiversiteitsprobleem inmiddels wel erkend. Tijdens de Biodiversiteitsconferentie 2024 van de Verenigde Naties (kortweg COP16) komen afgezanten uit meer dan 190 landen bijeen om het probleem te tackelen. Die conferentie vindt plaats van 21 oktober tot 1 november in Colombia en moet leiden tot meer investeringen in en actie op zaken als droogtebestendigheid, natuurherstel en natuurbehoud.
Een belangrijke oplossingsroute om bovenstaande problemen op te lossen, zijn Nature-based solutions. Triodos Bank financiert dit soort oplossingen, in verschillende landen. We zetten 7 inspirerende voorbeelden op een rij.
1. Treevive: hulp van experts bij duurzaam bosbeheer
Duurzaam bosbeheer is erg belangrijk, maar verre van gemakkelijk. Want hoe beheer je een bosgebied eigenlijk op een duurzame manier? Hoe zorg je voor een gezond verdienmodel, om succes op de lange termijn te garanderen? Daarnaast moeten bosbeheerders kennis hebben over de CO2-opslag van hun project en hoe ze daar een vergoeding voor kunnen krijgen (bijvoorbeeld door CO2-certificaten te verhandelen). Bij al deze aspecten van duurzaam bosbeheer biedt het team van Treevive hulp.
Enerzijds financiert Treevive bosprojecten zelf. Anderzijds koppelt het tropische boslandschapsprojecten aan andere financiële oplossingen en investeerders die op zoek zijn naar financierbare projecten. Daarnaast ondersteunt het projecteigenaren met kennis en technische ondersteuning, om het verdienmodel van hun project op poten te zetten. De winst die Treevive boekt, wordt ingezet om nieuwe bosprojecten te financieren en helpen.
De ambitie van het bedrijf liegt er niet om. In 2030 wil Treevive (onder andere) meegeholpen hebben aan het herstellen van 2 miljoen hectare tropisch bos, de opslag van 30 miljoen ton CO2 in bosgebied en het creëren van 7.500 nieuwe banen. Het Triodos Regenerative Money Centre gaf een lening van 2,5 miljoen euro uit aan Treevive om deze ambities waar te maken en positieve impact te maken op het gebied van biodiversiteit en andere essentiële thema’s.
2. Oxygen Conservation: ecosystemen beschermen in de Schotse Hooglanden
Oxygen Conservation beschermt, herstelt en transformeert landschappen in verschillende delen van de UK. Van Cornwall tot de Schotse Hooglanden. Van (beschadigde) bos- en veengebieden tot landbouwgebieden en oude landgoederen. Vervolgens zet het bedrijf zich in om deze gebieden te beschermen, herstellen en transformeren. Bijvoorbeeld door verdwenen plant- en diersoorten te herintroduceren. Om dit te bekostigen, biedt Oxygen Conservation allerlei natuurlijke producten en diensten aan, zoals voedsel, biobased bouwmateriaal, ecotoerisme en CO2-certificaten. Met altijd de gedachte in het achterhoofd dat duurzaamheid nooit ten koste mag gaan van financieel rendement op de korte termijn.
Triodos Bank UK gaf in 2023 een lening van 20.55 miljoen Britse pond uit aan Oxygen Conservation. Toentertijd de grootste lening voor een natuurbeschermingsproject in de UK ooit.
3. Anse Foundation: natuurbescherming op alle mogelijke manieren
De Anse Foundation in Spanje zet zich in voor natuurbescherming en grijpt elke mogelijke route aan om daar vorm te geven. De stichting koopt bijvoorbeeld zelf stukken natuurgebied op die bescherming nodig hebben en gaat samenwerkingen aan met andere bedrijven en overheden om natuurbescherming te garanderen. Daarnaast maakt het educatieve campagnes om bewustzijn over (het belang van) natuurbescherming te vergroten. En de Anse Foundation promoot milieuonderzoek en andere initiatieven die kunnen zorgen voor duurzamer gebruik van natuurlijke grondstoffen. Triodos Bank Spanje financiert de Anse Foundation.
4. Wilderland: thee die biodiversiteit bevordert
Boeren maaien hun berm vaak, terwijl dat nu juist plekken zijn die de biodiversiteit ten goede komen. Wat nu als boeren het ‘onkruid’ in de berm laten staan en groeien, om een deel ervan vervolgens te verkopen als thee? Dat is de gedachte achter Wilderland. Het theebedrijf maakt theeblends met namen als ‘Opkicker’ en ‘F***cking Fris’, bestaande uit duizendblad, cichorei en salie. Wilderland ontving een lening van Triodos Regenerative Money Centre.
5. Avon Needs Trees: land kopen, bomen planten
De regio Avon in zuidwest-Engeland bestaat voor slechts 8 procent uit bosgebied, voornamelijk door ontbossingsactiviteiten. Dat moet anders, dachten de initiatiefnemers van Avon Needs Trees. Zij richtten het goede doel op in 2019 en sindsdien zijn er meer dan 35.000 inheemse bomen geplant in de regio. De opzet is simpel: Avon Needs Trees koopt land op (inmiddels staat de teller op ruim 500 hectare), om er vervolgens bosgebied van te maken. Triodos Bank verstrekte een lening van 3,85 miljoen Britse pond aan Avon Needs Trees voor het aanplanten van een nieuw bos, bestaande uit 100.000 bomen en struiken en de aanleg van aanvullende habitats, zoals moeras- en grasland.
6. Wijndomein Oude Waalstroom: wijngaarde waar de natuur haar gang gaat
Traditionele landbouwactiviteiten draaien vaak om controle: de natuur vooral in bedwang houden en naar je hand zetten. Bij biologische en biodynamische landbouw gaat dat anders. Zo ook op de wijngaarde van Huib en Lotte, medegefinancierd door Triodos Bank. Daar mag de natuur juist haar gang gaan. Huib: “We streven in onze wijngaard naar een natuurlijk evenwicht. Bloemen, kruiden, insecten en micro-organismen zorgen er samen voor de juiste balans.”
Huib en Lotte gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De afgelopen jaren heeft Huib zijn wijnranken verhoogd van de gangbare 80 centimeter naar 2 meter. De planten en bloemen die onder de wijnranken groeien, vormen een heerlijke plek voor insecten.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.