“Een tijdje geleden maakte ik samen met een groep vastgoedrelaties een prachtige wandeling door Utrecht. Onze gids: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland. Hij liet ons verschillende voorbeelden van natuurinclusief bouwen zien en vertelde ons over de voordelen ervan. Die liegen er niet om: natuurinclusieve bouw bevordert biodiversiteit, bestrijdt hittestress in steden én is bewezen goed voor onze mentale gezondheid. Hoe dichterbij het groen, hoe fijner dat voelt.
Ik heb er zelf ook altijd bewust voor gekozen om in een groene omgeving te wonen. Ik werkte een groot deel van mijn carrière in de Randstad en vond het dan altijd heerlijk om terug te keren in het groen. Ontprikkelen en ontstressen, daar draagt een groene leefomgeving echt aan bij.
Natuurinclusief bouwen in opkomst
Maar zoals gezegd, dat is niet het enige voordeel van natuurinclusief bouwen. Het heeft raakvlakken met allerlei zaken die we met z’n allen steeds belangrijker vinden: klimaatadaptatie, biodiversiteit, veiligheid in de wijk of hittestress tegengaan. Natuurinclusief bouwen levert aan al die thema’s een positieve bijdrage. Niet verassend dus dat het in opkomst is. Het appelleert op meerdere manieren aan de wensen en behoeften van de samenleving.
Natuurinclusief bouwen financieren
Hoe tof is het dan dat wij als Triodos Bank aan dit thema kunnen bijdragen? Dat doen we op twee manieren. Ten eerste zijn onze financieringskeuzes natuurlijk een belangrijk middel om verandering teweeg te brengen. Natuurinclusief bouwen is nog geen harde eis bij financieringsaanvragen, maar dat kan het in de toekomst zomaar worden. Het is in ieder geval al een groot pluspunt. En we vragen er altijd expliciet naar.
Ten tweede kunnen we sturing geven aan vastgoedontwikkelaars wanneer het eenmaal onze klanten zijn. Zeker wanneer we in de beginfase van een project al aan tafel zitten en er nog van alles mogelijk is. Natuurinclusieve maatregelen zijn vaak simpel, goedkoop en gemakkelijk in te passen. Nestkastjes, inheemse beplanting, groene gevels. Het klinkt misschien klein, maar bij elkaar opgeteld hebben die wel degelijk impact. Soms zijn vastgoedontwikkelaars zich daar (nog) onvoldoende van bewust. Door het gesprek aan te gaan en hen op de voordelen te wijzen (bijvoorbeeld dat natuurinclusieve bouw de verhuurbaarheid van panden bevordert), kunnen we als financier een hoop voor elkaar krijgen.
Triodos Bank kent daarnaast behoorlijk wat adviseurs op het gebied van natuurinclusief bouwen, die we aan onze klanten kunnen koppelen. Ook in de vervolgstappen kunnen we dus een rol van waarde spelen.
Cartesius en Mama One
We hebben inmiddels meerdere vastgoedprojecten gefinancierd waar dit onderwerp hoog op de agenda staat. De Utrechtse wijk Cartesius (die momenteel wordt gerealiseerd, red.) komt bijvoorbeeld vol te staan met natuurinclusieve initiatieven. Van tientallen vogel- en vleermuisverblijven tot inheemse beplanting waar egels en vogels blij van worden. Een ander voorbeeld is het appartementencomplex Mama One in Amsterdam, dat uitgevoerd wordt in hout en zal beschikken over een binnentuin, groene daken en gevelaankleding die regenwater vasthouden.
Vastgoed ten dienste van de gebruiker
Deze projecten laten zien wat er mogelijk is om flora en fauna meer te verweven en beter te laten gedijen in een stedelijke omgeving. Ik verwacht en hoop dat we dit soort projecten in de aankomende jaren steeds vaker terug zullen zien. Natuurinclusieve bouw is namelijk ontzettend goed schaalbaar. En met kleine, laagdrempelige en goedkope maatregelen maak je al veel impact.
Bij Triodos Bank blijven we er in ieder geval naar vragen bij (potentiële) klanten. Vastgoed moet ten dienste staan van de gebruiker. En wie het welzijn van de gebruiker voor ogen heeft, kan eigenlijk niet om een groene leefomgeving heen.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.