De VN-Klimaattop wist geen routekaart op te stellen om fossiele brandstoffen wereldwijd uit te faseren. De geldstromen naar het hoofdprobleem, fossiele brandstoffen, overtreffen nog steeds de geldstromen naar oplossingen.  Overheden besteden elk jaar zo’n 7 biljoen dollar aan subsidies voor olie, gas en kolen. En de financiële sector steekt elk jaar 650 miljard euro in fossiele brandstoffen. Dit houdt de afhankelijkheid van olie, gas en kolen in stand.

Internationaal verdrag om fossiele brandstoffen af te bouwen

De tijdens COP29 gemaakte afspraken zijn onvoldoende voor een rechtvaardig klimaatbeleid en om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Pleiten voor een non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen, een verdrag dat het gebruik en de uitbreiding van fossiele brandstoffen beperkt, is cruciaal. Zo’n internationaal verdrag met bindende verplichtingen voor de uitfasering van fossiel bevordert eerlijk klimaatbeleid. Het helpt om het speelveld gelijk te trekken. Ook biedt het een stabiel perspectief aan bedrijven en investeerders.

Leiderschap gevraagd van financiële sector

Financiële instellingen moeten het voortouw nemen door aan te dringen op een wereldwijd non-proliferatieverdrag. Tegelijkertijd moeten ze investeringen in fossiele brandstoffen komende jaren versneld afbouwen en meer investeren in hernieuwbare energie.

De financiële sector moet in actie komen waar regeringen aarzelen. Financiële instellingen hebben een verantwoordelijkheid - niet alleen om af te stappen van fossiele brandstoffen, maar ook om de overgang te versnellen. Bij Triodos Bank zien we hoe dit kan: door te kiezen voor rechtvaardige en duurzame oplossingen. Zo kan de financiële sector een aanjager worden van positieve systeemverandering.

Nieuw doel voor klimaatfinanciering is nog lang niet genoeg

Tijdens COP29 werd besloten om vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard dollar beschikbaar te stellen voor een klimaatfonds. Dit klimaatfonds is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen overstappen op hernieuwbare energie en zich aan te passen aan de nieuwe klimaatrealiteit met meer weersextremen. Dit zijn de landen die het hardst worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering en die het minst hebben bijgedragen aan het veroorzaken van klimaatverandering. Er is ook een oproep gedaan om jaarlijks 1,3 biljoen dollar te verzamelen, onder andere via private investeringen. Het probleem: Dit bedrag is slechts een fractie van de triljoenen die het mondiale zuiden nodig heeft om hun bevolking te beschermen tegen klimaatverandering en om te schakelen naar schonere economieën.

Enige vooruitgang met het verlies- en schadefonds

Een positief resultaat van de vorige COP was een overeenkomst over het verlies- en schadefonds. Dit fonds ondersteunt landen die zwaar worden getroffen door klimaatrampen. Het fonds werd tijdens de COP29 officieel operationeel en kan vanaf 2025 geld gaan verdelen. Dit is een kleine stap in de goede richting. 

Koolstofmarkten: vooruitgang, maar belangrijk werk voor de boeg

COP29 kwam met nieuwe afspraken over internationale koolstofmarkten. Onder de naam Paris Agreement Crediting Mechanism (PACM) kunnen bedrijven en landen straks CO2-uitstoot compenseren door te investeren in projecten zoals bosherstel. Dit biedt een gestandaardiseerd systeem voor handel in koolstofeenheden.

Toch blijven er vragen. Het is nog onduidelijk of de gemaakte afspraken en de technische uitwerking voldoende zijn. Kan het PACM geld effectief en transparant verplaatsen naar projecten die echt bijdragen aan koolstofverwijdering en -vastlegging?

COP30 in Brazilië: er staat veel op het spel

Het feit dat de COP29 er niet in is geslaagd essentiële afspraken te maken, legt nog meer druk op de volgende COP in Brazilië. Daar zullen landen (rijk en arm) moeten onderhandelen over een strenger klimaatbeleid, aangezien het steeds moeilijker wordt om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. De financiële sector kan daar niet op wachten. Banken en investeerders moeten nu kiezen voor het financieren van klimaatoplossingen in plaats van fossiele brandstoffen. Alleen zo bouwen we aan een rechtvaardige en veerkrachtige toekomst.