1. Het gat in de ozonlaag groeit weer dicht

De inspanningen om de ozonlaag te herstellen door gevaarlijke CFK-gassen te verbieden, werpen hun vruchten af. Het in 1987 door veel landen ondertekende Montreal Protocol vormt zo een mooi voorbeeld van het succes van internationale afspraken en samenwerking.

2. Onze lucht wordt schoner

In de Verenigde Staten, Europa en zelfs in China wordt de lucht die we inademen steeds schoner. De vervuiling door fijnstof daalde in de VS sinds 1990 met 41%, wat 370.000 levens per jaar redt. Europese wetten voor schone lucht redden nu 700.000 levens per jaar (58.000 per maand). Ondertussen absorbeert China zijn smog zo snel (deels door elk jaar een bos ter grootte van België te planten) dat het dezelfde percentage vermindering heeft bereikt als de VS - maar dan een stuk sneller, namelijk in de afgelopen 10 jaar.

3. Minder kap in de Amazone

Foto: Sander Lenaerts

De ‘longen van de aarde’ haalden in 2023 opgelucht adem na jaren van ongeremde ontbossing. Amazon Conservation, een non-profitorganisatie die het regenwoud in negen landen volgt, meldde dat de ontbossingspercentages 55,8% lager liggen vergeleken met het jaar ervoor. Met name in Brazilië ligt de kap lager.

De nieuwe president Luiz Inácio Lula da Silva, die begin 2023 in functie trad, lijkt een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes direct na te komen. In de eerste maand van 2023 werd al 61 procent minder bos gekapt dan in dezelfde periode een jaar eerder.

4. Landen doorbreken barrières rond seksualiteit

Een aantal mijlpijlen voor de LHBTIQ+-gemeenschap: in november 2023 voltrok zich in Nepal het eerste homohuwelijk, als een van de eerste Aziatische landen. In Estland (een achterblijver in Europa) werd gestemd voor het legaliseren van partnerschappen van hetzelfde geslacht. En gerechtelijke uitspraken in Peru en Zuid-Korea erkenden ook voor het eerst de wettelijke status van homo-relaties.

 5. Treinreizen populairder en makkelijker

Steeds meer milieubewuste reizigers nemen de trein, en vorig jaar werden er belangrijke spoorroutes gelanceerd in Europa. In oktober vertrok een nieuwe nachttrein tussen Brussel en Berlijn, die vanaf 2024 helemaal doorrijdt naar Praag. En in december werd een nieuwe nachttrein tussen Parijs en Berlijn gelanceerd. Ook de kosten dalen; de EU liberaliseerde haar spoorwegnet om concurrentie te bevorderen, tarieven te verlagen en meer reizigers weg te lokken van de luchtvaart.

6. Bedreigde diersoorten maakten een comeback

Foto: Kartik Iyer

Hoewel de lijst van bedreigde diersoorten vorig jaar bleef groeien, herstelden sommige dieren zich van de rand van uitsterven. Een daarvan was de oryx (een woestijnachtige antilope), die tot 2023 werd vermeld als 'uitgestorven in het wild'. In Tsjaad werd de soort succesvol geherïntroduceerd met behulp van in gevangenschap levende dieren. Ook de gouden leeuwaap (alleen te vinden in de staat Rio de Janeiro) stond het uitsterven nabij door illegale stroperij. Dankzij natuurbeschermingsinspanningen slingeren er nu meer rond dan op enig ander moment in de afgelopen eeuw.

Andere comeback-sterren zijn blauwe vinvissen, de steenarend en tijgers in India en Nepal.

7.  Opkomst hernieuwbare energie niet te stoppen

Volgens het International Energy Agency (IEA) vormt hernieuwbare energie in 2030 de helft van alle opgewekte energie ter wereld. Het rapport werd voorafgaand aan de COP28 gepubliceerd, waar landen afspraken maakten om hernieuwbare energie te drievoudigen tegen 2030.

8. Internationaal verdrag dat oceanen beschermt

Na bijna 20 jaar onderhandelingen werden meer dan 190 landen het in juni 2023 eens over de bescherming van de biodiversiteit in internationale wateren. Ook staat er in het verdrag dat ‘genetische hulpbronnen’, zoals dierlijk of plantaardig materiaal ontdekt voor gebruik in farmaceutica of voedsel, beschikbaar moeten worden gemaakt over de hele wereld.

Weet jij nog meer goed nieuws?

Laat een reactie achter onder dit artikel, of deel het met ons via Instagram, Facebook of LinkedIn.