“De presidentsrace tussen Trump en Harris bleek een stuk minder spannend dan gedacht. Op het moment van schrijven, staat de teller voor Trump op 295 kiesmannen. Waarschijnlijk eindigt hij zelfs op 311 kiesmannen. Dat is meer dan bij zijn vorige overwinning in 2016, toen hij 304 kiesmannen voor zich won. Trump won zelfs de zogeheten popular vote van Harris, wat betekent dat hij ook in absolute zin de meeste stemmen kreeg. Dat is zeldzaam voor een Republikeinse kandidaat.
Hier komt bij dat de Republikeinen ook de controle over het Senaat heroverden én op koers liggen om hun meerderheid in Huis van Afgevaardigden te behouden. Met andere woorden: Trump zal zijn beleidsagenda de aankomende jaren gemakkelijker kunnen doorvoeren. We moeten ons daarom schrap zetten voor een nieuwe poging van zijn kant om de fossiele economie nieuw leven in te blazen. Maar, zoals ook de vorige termijn van Trump bewees: de duurzame transitie in de wereld is en blijft onvermijdelijk.

Slecht nieuws voor natuur en klimaat
Als Trump begin volgend jaar weer aan de macht is, welke maatregelen op het gebied van klimaatverandering kunnen we dan van hem verwachten? Ten eerste kan hij er zomaar voor kiezen om de Verenigde Staten (wederom) terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Dit ondermijnt de klimaatdoelen die internationaal zijn gesteld. Ten tweede zet hij waarschijnlijk weer in op meer winning van fossiele energie. Daarnaast kan hij proberen om bestaande klimaatwetgeving in de VS af te schaffen. Een belangrijk voorbeeld daarvan is Inflation Reduction Act, een stimuleringspakket voor de verduurzaming van de Amerikaanse economie die door Joe Biden werd ingesteld. Op de korte termijn zullen aandelen in hernieuwbare energie dan ook lijden onder de winst van Trump, terwijl aandelen in fossiele brandstoffen juist in waarde kunnen toenemen.
Weinig positiefs te melden dus voor natuur en klimaat. Tegelijkertijd is het zeer onwaarschijnlijk dat de wereldwijde duurzame transitie tot stilstand komt door de winst van Trump. Sinds zijn vorige termijn is het momentum van groen beleid alleen maar versneld. Kijk bijvoorbeeld naar de Green Deal van de Europese Unie, de ambitie van China om CO2-neutraal te worden en de toenemende interesse van beleggers in ESG-criteria.
De duurzame transitie gaat door
Als de Verenigde Staten willen concurreren met de rest van de wereld, zullen die tot op zekere hoogte moeten doorgaan met verduurzamen. Ook de inspanningen van Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen op dit gebied vallen niet stil. Zij moeten immers voldoen aan de duurzaamheidseisen van klanten en investeerders, de overwinning van Trump verandert daar niets aan. Met andere woorden: de duurzame transitie zal doorgaan, ondanks deze tegenslag.
De wereld verandert en nieuwe uitvindingen zullen de fossiele brandstoffen drastisch doen afnemen De toekomst is positief ondanks Trump
Ik hoop dat het zo zal zijn en de duurzame transitie toch doorgaat. Er zijn echter nog andere effecten, economische en politieke. Misschien valt het mee.
Hoopvol, ik hoop dat het zo gaat werken.
De energie-transitie, waartegen velen te hoop lopen en waarvan ik er 1 ben, zeker zoals deze nu wordt ..beleden...door de ONGEKOZEN MACHTEN IN DE EU, crimineel tot op het bod, zie ursula v.d. leyen. De hele transitie kan doorgaan met miljarden subsidies belastinggeld. Dus follow the money. Subsidie betekent per definitie: onrendabel
Mee eens, wat je zegt. Waarom zien zo weinig mensen de criminele daden van de EU en vooral van de voorzitter aldaar?
De Levelized Cost of Energy van de combinatie wind- en zonneenergie in combinatie met batterijen is de laagste en daalt ook nog. De inflation reduction act geeft het Amerikaanse bedrijfsleven een behoorlijke duw in de goede richting in een mondiale competitie van schone technologie. Europa loopt hierin achter en krijgt nu misschien gelegenheid om hier ambitieuzer in te worden. Industriepolitiek 2.0.
Je bent hier erg blij mee. Ik hoop dat hij mijn land zal bezoeken om wat uit te rusten
Een wereldwijde duurzame transitie, die betaalbaar is voor deze generatie en niet gefinancierd wordt door geld bij te drukken en de schulden wereldwijd nog verder op te laten lopen. Een transitie, waarbij er niet primair ingezet wordt op verdienmodellen, zoals windmolens, elektrische auto's en zonnepanelen, maar wordt ingezet op een verstandige stapsgewijze aanpak met een veranderde mentaliteit. Wie wil dat nu allemaal niet?
Tegenslag? Een spaak in de wielen van de SDG doelen van het verderfelijke WEF? Een einde aan de CO2 en stikstof onzin? Zo fijn dat Trump is gekozen!
Zo te lezen heb je weinig kennis over stikstof en CO2. Het begint met kennis.
Wat ik van het artikel vind: misschien te rooskleurig. Trump wil een dictatuur vestigen en de natuur nog verder slopen. Wat ik van de reacties hier vind: Verbazend dat meerdere trumptrollen hier uithangen. Hebben ze iets met de Triodos? Of zijn het verdeeldheidzaaiende bots uit Petersburgse fabrieken? Zonder enig bewijs wordt de EU crimineel genoemd, terwijl Trump een veroordeelde crimineel is, die voor de dodelijke bestorming vh Capitool voor eeuwig uit publieke functies zou moeten worden gehouden.
Fien Stroomer