Fintech-bedrijven bedenken financiële oplossingen die bankieren veiliger, sneller, gemakkelijker en toegankelijker kunnen maken. Deze technologische innovaties maken toegang tot financiële diensten in veel gevallen bijvoorbeeld laagdrempeliger. “Wereldwijd zijn er zo’n 1,4 miljard mensen die via traditionele kanalen niet voor bepaalde financiële diensten in aanmerking komen,” vertelt Maritza Cabezas Ludena, beleggingsstrateeg bij Triodos Bank. “En dan hebben we het nog niet eens over de 131 miljoen kleine en middelgrote bedrijven in opkomende landen die nauwelijks tot geen toegang hebben tot financiële diensten.”

Maritza Cabezas Ludena, beleggingsstrateeg bij Triodos Investment Management
Maritza Cabezas Ludena, beleggingsstrateeg bij Triodos Bank

Positieve sociale impact

Om die reden zijn fintech-bedrijven interessant voor Triodos Fair Share Fund, dat investeert in microfinanciering. Maritza: “Wij zien fintech als een krachtige tool voor financiële inclusie en sociale impact, zeker in opkomende economieën. Het kan financiële diensten bijvoorbeeld toegankelijk maken voor gezinnen met een laag inkomen of mensen die op afgelegen plekken wonen. Of voor kleine ondernemers, die om wat voor reden dan ook niet bij een normale bank kunnen aankloppen voor een lening. We investeren graag in fintech-bedrijven die dat soort dingen mogelijk maken.”

Voor Triodos Fair Share Fund staat financiële inclusie centraal bij investeringsbeslissingen rondom fintech. Ten eerste moeten fintech-bedrijven natuurlijk goed georganiseerd en bewezen betrouwbaar zijn. Daarnaast kijken we naar de positieve impact die ze maken. Triodos Fair Share Fund investeert momenteel in zo’n twintig fintech-bedrijven in Centraal- en Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

Snel en betaalbaar een lening

Een voorbeeld van zo’n fintech-bedrijf is het Jordaanse bedrijf Liwwa. Liwwa brengt bedrijven die een lening aan willen vragen in contact met potentiële investeerders via een online leenplatform. De bedrijven hebben zo laagdrempelig toegang tot een zakelijke lening, en de investeerders ontvangen maandelijks rendement. Het hele aanvraagproces verloopt digitaal, maar de relatiemanagers van Liwwa bezoeken de aanvrager van de lening voordat de lening wordt verstrekt.

Liwwa klant Amina Mango
Amina Mango is klant bij Liwwa.

Een ander voorbeeld is het kredietplatform van het Colombiaanse Finaktiva. Dit bedrijf is speciaal voor kleine bedrijven die positieve impact maken, maar door bijvoorbeeld hun omvang (nog) niet terecht kunnen bij traditionele banken voor een lening. De bedrijven vragen een lening aan door financiële informatie te uploaden naar het platform. Maar Finaktiva gaat verder dan het verstrekken van een lening. Na goedkeuring van de lening helpt het bedrijf de ondernemers om hun product of dienst verder te ontwikkelen aan de hand van gegevensanalyses en financiële trainingen, via het online platform en een app.

Optimaal evenwicht tussen risico, rendement en impact

Opkomende landen als Jordanië en Colombia zijn een vruchtbare bodem voor fintechs. Tegelijkertijd zijn er grote verschillen tussen verschillende werelddelen, zowel in de ontwikkeling van technologische ondernemingen en de mate waarin ze voet aan de grond krijgen. Florian Bankeman, fondsmanager van Triodos Fair Share Fund, legt uit: “Dat hangt bijvoorbeeld af van de regels in een bepaald land en van hoeveel er geïnvesteerd kan worden in de technologie. Maar ook van de mate van toegang tot internet en het niveau van financiële kennis bij de bevolking. In elke regio kijkt Triodos Fair Share Fund al in de beginfase goed naar deze factoren, voor een optimaal evenwicht tussen risico, rendement en impact.”

Bij de fintech Lendingkart waren deze factoren in orde, en daarmee kwamen ze in aanmerking voor een investering. Lendingkart verstrekt zakelijke leningen in India via een digitaal leenplatform, speciaal voor kleine en middelgrote ondernemingen in heel India. Florian: “Dit zijn zo’n 58 miljoen bedrijven die doorgaans moeite hebben om toegang te krijgen tot financiering, terwijl de groep goed is voor 45% van de industriële productie van het land. Die bedrijven zijn een belangrijke motor van regionale economieën. Lendingkart wil deze financieringskloof dichten; veel van haar klanten zijn voor het eerst klant bij een financiële dienstverlener.”

Forian Bankeman, fondsmanager Triodos Fair Share Fund
Forian Bankeman, fondsmanager Triodos Fair Share Fund

Betaalbare toegang tot hoogwaardige zorg

De mogelijkheden van fintech-technologie zijn eindeloos. Naast financiële inclusie richt Triodos Fair Share Fund zich bijvoorbeeld ook op ondernemingen die financiële technologie gebruiken voor andere vormen van impact. Om kleinschalige boerenbedrijven digitaal bij te staan met landbouwadvies op maat bijvoorbeeld, of toegang tot energie en gezondheidszorg te verbeteren.

Florian geeft als voorbeeld het Mexicaanse bedrijf Garantia. “Zij verhuren medische apparatuur aan artsen en kleine klinieken die voornamelijk mensen met lage- en middeninkomens behandelen. Door de apparatuur te verhuren voor een maandelijks bedrag, in plaats van een hoog aanschaftarief, kunnen minder vermogende medisch behandelaars deze apparatuur ook gebruiken. Hiermee pakt het bedrijf een van de meest urgente problemen in opkomende economieën aan: toegang tot hoogwaardige gezondheidszorgdiensten tegen een betaalbaar tarief.”