1. Voor het eerst meer groene dan grijze stroom
Een primeur in de energietransitie! Dit jaar werd er in Nederland voor het eerst meer groene dan grijze stroom (uit fossiele bronnen) opgewekt. Ongeveer 54 procent van alle elektriciteit kwam dit jaar uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. De absolute uitschieter was april. Toen was maar liefst 68 procent van alle stroom afkomstig uit duurzame bronnen.
2. Triodos steekt 500 miljoen euro in Nature-based solutions
Samenwerken met de natuur om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Dat is in een notendop waar Nature-based Solutions (NbS) om draaien. Triodos Bank maakt er tot en met 2030 ten minste 500 miljoen euro voor vrij, in de vorm van leningen en investeringen. Lees meer over onze ambities op dit gebied in het whitepaper ‘Financing the Nature-based Solutions-sector’.
3. EU maakt ‘ecocide’ strafbaar
Het Europees Parlement keurde in februari van vorig jaar een nieuwe richtlijn goed, die meerdere milieudelicten strafbaar stelt en/of zwaarder bestraft. Denk daarbij aan illegale houthandel, uitputting van watervoorraden en verontreiniging door schepen. CEO’s of andere bedrijfsvertegenwoordigers kunnen nu een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen bij ernstige milieudelicten. De nieuwe richtlijn werd met een overweldigende meerderheid goedgekeurd: 499 stemmen voor, 100 tegen.
4. De Iberische Lynx is niet langer bedreigd (en nog 4 voorbeelden van dieren die het goed doen)
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in de wereld. Maar gelukkig zijn er ook diersoorten die wél floreren, of het in ieder geval beter doen. Zo werd de status van de Iberische Lynx vorig jaar veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’, door onder andere betere bescherming en het op peil brengen van de zogeheten ‘prooidierstand’.
Nog meer goed nieuws: door zwarte neushoorns te verhuizen naar nieuwe, rustigere gebieden, stijgt de populatie van deze diersoort nu gestaag. Het aantal berggorilla’s in Virunga-gebergte (Democratische Republiek Congo) is sinds 2000 bijna verdubbeld. En de regering van Bhutan nam maatregelen om de sneeuwluipaard beter te beschermen, waardoor de populatie van deze bedreigde diersoort sinds 2016 met 40 procent steeg.
Dan nog een leuk nieuwtje uit eigen land: in augustus 2024 werden 250 jonge steuren uitgezet in de Waal. Hierdoor zwemmen deze vissen (na een afwezigheid van zeventig jaar) weer rond in de Nederlandse wateren.
5. HAK stapt over op biologisch
Biologische landbouw won ook in 2024 weer terrein. Een mooie mijlpaal op dat gebied was een ambitieus besluit van HAK. De groente- en peulvruchtenverwerker wil volledig overstappen op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Dit doel moet in 2027 al bereikt zijn.
6. 15 procent van Deense landbouwgrond wordt bos
De Deense overheid sloot vorig jaar een groot landbouwakkoord met boeren en natuurorganisaties. Daar stond een opvallende en hoopgevende ambitie in: 15 procent van de huidige landbouwgrond wordt omgetoverd tot natuur. Daarnaast moeten boeren hun stikstofuitstoot flink terugdringen en gaan ze belasting betalen over hun CO2-uitstoot.
7. Vegaburger is ook een burger
Raar maar waar: de Franse overheid besloot dat plantaardige burgers geen burgers mogen heten. En plantaardige worstjes geen worstjes. Het zou verwarrend zijn voor de consument. Het Europees Hof oordeelde dat vleesvervangers die naam wél mogen dragen. En dat oordeel geldt voor alle lidstaten. Met andere woorden: een vegaburger is wel degelijk een burger.
8. Klimaatoma’s winnen rechtszaak
Zo’n 2.500 Zwitserse seniorenvrouwen, beter bekend als de klimaatoma’s, spanden jaren geleden al een rechtszaak aan tegen de Zwitserse overheid. De strekking: omdat de Zwitserse overheid geen ambitieus klimaatbeleid voert, worden hun mensenrechten geschonden. Het Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gaf de klimaatoma’s vorig jaar gelijk. Een mooie overwinning voor klimaatrechtszaken wereldwijd.
9. Natuurherstelwet komt er toch
Het was een behoorlijke soap, met veel twists & turns. En even leek het alsof de natuurherstelwet op de valreep toch nog in de prullenbak zou belanden. Maar in juni kwam het verlossende woord: de Europese natuurherstelwet komt er toch. In de wet staat onder andere dat er vanaf 2030 maatregelen moeten komen om natuurgebieden in slechte staat te herstellen. In 2050 moet er voor 90 procent van de Europese natuurgebieden een herstelplan op tafel liggen.
10. Den Haag verbiedt reclame over fossiel
Den Haag had vorig jaar een wereldprimeur. Het is de eerste gemeente ter wereld (!) die reclame voor fossiele energie in de openbare ruimte verbiedt. Het verbod is sinds 1 januari van dit jaar van kracht. In het Den Haagse straatbeeld zal je bijvoorbeeld geen reclame voor vliegreizen, benzineauto’s of energiecontracten op basis van fossiele energie meer tegenkomen.
Het besluit om deze reclames voortaan te verbieden, is onderdeel van een bredere ambitie van de gemeente. In 2030 wil Den Haag een klimaatneutrale gemeente zijn.
11. Treinen door Europa wordt gemakkelijker
De Europese Unie presenteerde vorig jaar verschillende plannen om het Europese spoorwegsysteem te transformeren. Het doel: treinen door Europa moet gemakkelijker én duurzamer worden. In 2030 moet het hogesnelheidsspoorvervoer binnen de EU al verdubbeld zijn. In 2050 zelfs verdrievoudigd.
Een eerste stap in die richting werd eind vorig jaar al gezet. Sinds december is het dagelijks mogelijk om zonder overstappen van Amsterdam naar München te reizen.
12. UK sluit laatste kolencentrale
De eerste kolencentrale ter wereld werd 142 jaar geleden in gebruik genomen in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar werd het land ook de eerste grote economie ter wereld die géén operationele kolencentrales meer heeft. De afbouw van kolen in de Britse energiemix ging snel: in 2012 zorgden kolencentrales nog voor 39 procent van de benodigde elektriciteit in het land. Nu zijn ze niet langer nodig. Dat is goed nieuws, want kolen zijn een van de meest vervuilende energiebronnen ter wereld.
13. Free Fashion-winkel opende deuren
Een winkel waar je gratis kleding kan ‘kopen’, lijkt op het eerste gezicht misschien niet heel duurzaam. Maar dat is het wel degelijk. Bij de pop-up store Free Fashion wordt namelijk tweedehands kleding weggegeven, dat anders waarschijnlijk bij het grof vuil was beland. Hiermee wilden de initiatiefnemers laten zien dat er momenteel genoeg kleding op aarde is om de volgende zes generaties te kleden en dat het helemaal niet nodig is om zoveel nieuwe kleding te produceren. De winkel opende in september van vorig jaar haar deuren en bleek een groot succes.
14. Ocean Cleanup haalt 20 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren
The Ocean Cleanup, het innovatieve bedrijf van Nederlander Boyan Slat, behaalde eind vorig jaar een prachtige mijlpaal. Met verschillende technieken heeft het bedrijf nu meer dan 20 miljoen kilo plastic afval uit oceanen en rivieren verwijderd. Op naar de volgende 20 miljoen!
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.