1. Begrijp dat er verschillende niveaus van duurzaam beleggen zijn

Beleggen hoeft niet alleen gericht te zijn op financieel rendement; het kan ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu. Duurzaam beleggen is alleen geen eenduidig begrip. Er bestaan verschillende benaderingen, elk met een eigen focus en mate van duurzaamheid. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de gehanteerde criteria en de daadwerkelijke impact van een duurzaam beleggingsproduct. Zo weet je hoe ‘zuiver’ en effectief jouw investering is in het realiseren van duurzame doelen. 

2. Beleggen op basis van duurzaamheidscriteria 

ESG staat voor Environmental, Social en Governance – oftewel milieu, sociaal beleid en goed ondernemerschap. Deze drie factoren helpen bij het inschatten van het risico op bijvoorbeeld milieuvervuiling en te beoordelen hoe duurzaam een bedrijf is. ESG-scores geven aan hoe goed een bedrijf presteert op deze gebieden. Maar let op: een hoge ESG-score betekent niet per se dat een bedrijf duurzaam is. Een bedrijf in de fossiele industrie kan bijvoorbeeld de hoogste ESG-score binnen zijn sector hebben, maar blijft desondanks vervuilend. Daarnaast zijn er verschillende partijen die een ESG-score kunnen verlenen, met elk hun eigen methodiek. Daardoor kunnen de scores uiteenlopen. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de ESG-score. 

3. Schadelijke bedrijven en sectoren uitsluiten 

Een volgende stap in duurzaam beleggen is het uitsluiten van schadelijke bedrijven en sectoren. Dit betekent dat je bewust niet investeert in ondernemingen die schade toebrengen aan mens en natuur. Denk aan de wapen-, tabaks- en fossiele industrie, maar ook aan bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of milieuvervuiling. Let hierbij op hoe streng de uitsluitingen zijn. Sommige fondsen sluiten bijvoorbeeld alleen bedrijven uit die een groot deel van hun omzet uit schadelijke activiteiten halen, terwijl andere ook bedrijven uitsluiten die er slechts gedeeltelijk bij betrokken zijn. 

4. Europese regelgeving volgen 

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is een Europese regelgeving die duurzaamheidsinformatie standaardiseert voor financiële producten. Binnen deze regelgeving zijn er drie niveaus, waarvan Artikel 9 het meest duurzaam is. Toch blijkt uit onderzoek van Investico en Follow the Money uit 2022 dat sommige Artikel 9-fondsen alsnog investeren in fossiele energie en luchtvaart, ondanks de strikte regels. Dit toont aan dat het label alleen geen garantie biedt voor volledige duurzaamheid. Kritisch blijven beoordelen blijft dus essentieel. 

5. Impact als uitgangspunt 

Een mooi voorbeeld van beleggen met impact is Limbua. Dankzij dit Duits-Keniaanse bedrijf ontvangen lokale boeren een eerlijke prijs voor hun producten, trainingen in biologische landbouw én gaan hun kinderen naarn school.

Rendement en risico zijn belangrijke factoren in investeringsbeslissingen. Ook voor Triodos Bank zijn deze belangrijk, maar zijn ze niet de enige die de keuze voor een investering bepalen. Impactbeleggen is de manier van beleggen die Triodos Bank hanteert. Bij impactbeleggen kijk je eerst naar de impact die een bepaalde investering maakt op bepaalde thema’s, nog voordat je kijkt naar rendement en risico. Bij Triodos Bank zijn die thema’s voedsel, grondstoffen, energie, maatschappij en welzijn. Daarnaast stellen we een aantal minimumeisen waaraan bedrijven moeten voldoen. Na investering blijven we bedrijven volgen, stimuleren we verbetering via bijvoorbeeld aandeelhoudersvergaderingen, en stappen we uit als ze structureel niet aan de eisen voldoen.

Tot slot: Controleer altijd hoe duurzaam je beleggingen écht zijn 

Door deze vijf stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je beleggingen niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Of je nu net begint of je bestaande portefeuille wilt verduurzamen. Wil je zeker weten dat je beleggingen écht duurzaam zijn? Kijk dan verder dan alleen de marketingclaims. Bij Triodos Bank kun je bijvoorbeeld eenvoudig via de app en website te zien in welke bedrijven je geld precies wordt belegd.