Wie van plan is om in 2025 de woning onder handen te nemen, komt hoogstwaarschijnlijk al snel bij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uit. Het is de overkoepelende subsidieregeling voor woningeigenaren waar allerlei verduurzamingsmaatregelen onder vallen. Van isolatie tot de plaatsing van een zonneboiler. We zetten de belangrijkste investeringen voor je op een rijtje, inclusief de belangrijkste wijzigingen in 2025.

1. Isolatiemaatregelen

Of het nu gaat om je dak, vloer, spouwmuur of ramen: je woning isoleren is in veel gevallen een goed idee. Je bespaart ermee op je energierekening (en verdient de initiële investering op den duur dus terug), het wordt behaaglijker in huis én het stoomt je woning klaar voor een eventuele overstap op duurzame verwarming. De overheid subsidieert via de ISDE bijna elke vorm van isolatie. Er gelden wel een aantal voorwaarden, zowel algemene als per type isolatie, dus lees de informatiepagina grondig door.  Ook is het belangrijk dat het isolatiemateriaal dat je gebruikt op de Meldcodelijst staat. Dit is een lijst van merk- en productnamen die voor subsidie in aanmerking komen. Het subsidiebedrag verschilt per isolatiemaatregel en het oppervlakte dat je laat isoleren en kan enkele tientjes bedragen of duizenden euro’s.

Let op: wie meerdere isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kan dubbel zoveel subsidie krijgen. Dit voordeel geldt ook als je een isolatiemaatregelen combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Een voorbeeld: stel dat je een subsidiebedrag van 400 euro ontvangt voor dakisolatie en je laat ook een warmtepomp installeren. Dan ontvang je 800 euro subsidie voor de dakisolatie én het subsidiebedrag dat geldt voor de warmtepomp.

Verder leuk om te weten: wie de woning laat isoleren met milieuvriendelijke, biobased materialen ontvangt extra subsidie.

Belangrijke wijzigingen in 2025:

  • Goed nieuws! De subsidiebedragen voor isolatie gaan omhoog. De subsidiebedragen voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie stijgen met € 1,25 per vierkante meter. Voor tripel glas verdubbelt het bedrag bijna, van 65,50 naar 111 euro per vierkante meter. Voor HR++ glas stijgt het subsidiebedrag met 2 euro per vierkante meter, van 23 naar 25 euro.
  • Bij glasisolatie (ofwel de ramen) is het nu mogelijk om een tweede keer subsidie aan te vragen, binnen 24 maanden na de eerste aanvraag. Op deze manier kunnen woningeigenaren hun huis gefaseerd isoleren.
  • Daarnaast gaat bij glasisolatie het minimale oppervlakte omlaag dat je moet isoleren om in aanmerking te komen voor de subsidie, van 8 naar 3 vierkante meter. Op deze manier kunnen woningeigenaren met minder raamoppervlak ook gebruik maken van de subsidie.

2. Warmtepomp (ook hybride)

Wil jij in 2025 een nieuwe warmtepomp aanschaffen, voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de ISDE voor (hybride) warmtepompen. Ook hier gelden wat voorwaarden. Zo moet de warmtepomp geïnstalleerd worden door een erkend installatiebedrijf en het bouwjaar van je woning moet voor 1 januari 2019 zijn. Daarnaast moet de warmtepomp minimaal een energielabel A++ hebben en op de Meldcodelijst Warmtepompen staan.

Belangrijke wijziging in 2025:

  • Het subsidiebedrag voor warmtepompen daalt helaas flink in 2025. Het startbedrag voor lucht-waterwarmtepompen met een thermisch vermogen van 1 tot en met 70 kilowatt daalt van 2.100 naar 1.250 euro. Het subsidiebedrag per kilowatt stijgt van 150 naar 225 euro. Onder de streep betekent dit dat je gemiddeld honderden euro’s minder subsidie ontvangt voor een warmtepomp.

3. Aansluiting op een warmtenet

Op de route naar een aardgasvrije samenleving zullen steeds meer wijken overstappen op een (aardgasvrij) warmtenet. Woningeigenaren die hun huis laten aansluiten op zo’n warmtenet hebben recht op ruim 3.000 euro subsidie. Wederom gelden enkele voorwaarden, dus lees die goed door.

4. Elektrische kookplaat

In een aardgasvrije woning kan er natuurlijk ook niet meer op aardgas gekookt worden. Daarom subsidieert de overheid de aanschaf van een elektrische kookplaat. Voor het aanschaffen van een nieuwe kookplaat, de aanleg van een nieuwe groep in de meterkast en de installatie van een stroomkabel in/naar de keuken ontvang je in totaal 400 euro subsidie. Belangrijk: is jouw woning (nog) niet aangesloten op een warmtenet? Dan geldt deze subsidiemogelijkheid helaas niet voor jou.

5. Zonneboiler

De zonneboiler is misschien niet de meest aantrekkelijke verduurzamingsmaatregel uit dit lijstje. De investering is relatief hoog, terwijl de jaarlijkse besparing op je energierekening wat lager ligt. In sommige gevallen kan het toch een goed idee zijn. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen op je dak jouw elektriciteitsverbruik al dekken en je hebt nog ruimte op je dak over.

Een extra reden om de zonneboiler te overwegen, is de subsidie die je krijgt. Die is minimaal 300 euro kan oplopen tot 1.750 euro. Ook hier gelden weer wat voorwaarden en moet de zonneboiler die je wilt aanschaffen op de Meldcodelijst Zonneboilers  staan.  

6. Vergeet de regionale subsidies niet!

De Rijksoverheid is niet de enige die verduurzaming van woningen stimuleert. Ook gemeenten kunnen een steentje bijdragen. Hetzelfde geldt (soms) voor provincies en waterschappen. Zo stimuleert Gemeente Utrecht de aanleg van groendaken. En Gemeente Hilversum startte het Hilversums Isolatie Programma, om inwoners een handje te helpen bij het isoleren van hun woning.

Om er achter te komen of jouw provincie of gemeente interessante subsidies verstrekt, kan je bijvoorbeeld de website van de gemeente of provincie raadplegen. Of je gebruikt de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal. Of bekijk dit overzicht van subsidies en regelingen rondom de warmtetransitie.