Inmiddels is meer dan 90 procent van alle pinbetalingen in Nederland contactloos. Ook gebeuren steeds meer contactloze betalingen met een mobiele telefoon of digitaal horloge, zonder fysieke betaalpas. Mobiel betalen is snel, gemakkelijk en veilig: je hoeft geen betaalpas in te voeren, geen pincode in te toetsen en je hebt geen contant geld nodig.
Afgelopen jaar introduceerde Triodos Bank daarom mobiel betalen met Apple Pay voor iPhone-gebruikers. Nu volgt ook de mogelijkheid voor Android-gebruikers om mobiel te betalen, via Google Pay. In dit interview legt Christien van Meurs (verantwoordelijk voor betalen en sparen binnen Triodos Bank) uit waarom we deze dienst introduceren, en hoe dit past binnen onze digitaliseringsstrategie.
Waarom heeft Triodos Bank ervoor gekozen om Google Pay te introduceren?
“De belangrijkste reden is de grote vraag vanuit onze klanten naar meer gebruiksgemak. Eind 2024 gebeurde bijna de helft (45,4%) van alle betalingen met een telefoon of wearables, zoals digitale horloges. Niet alleen jongeren, maar klanten van alle leeftijden vragen hierom. Vorig jaar introduceerden we Apple Pay voor onze klanten. Nu introduceren we mobiel betalen met Google Pay, voor Android-gebruikers.”
Hoe past de introductie van Google Pay binnen de digitaliseringsstrategie van Triodos Bank?
“Onze focus ligt op gebruiksgemak voor onze klanten, zonder concessies te doen aan veiligheid. We willen dat klanten eenvoudig hun bankzaken kunnen regelen via de app. Mobiel betalen draagt hieraan bij en maakt het mogelijk om snel, veilig en duurzaam te betalen met een telefoon of digitaal horloge.”

Welke overwegingen waren belangrijk in het wel of niet introduceren van Google Pay?
“We hebben zorgvuldig afgewogen of we deze dienst wilden aanbieden. De behoefte onder klanten om mobiel te betalen is dusdanig groot geworden, dat we die vraag niet wilden negeren. Een breed aanbod van betaalmethoden past bij onze ambitie om niet alleen een duurzame en sociale bank te zijn, maar ook een bank waar klanten gemak ervaren. Daarom breiden we onze betaaldiensten steeds verder uit.”
Hoe zit het met veiligheid en privacy bij het betalen met Google Pay? En hoe gaat Triodos Bank daarmee om?
“Uiteraard hebben we kritisch gekeken naar privacy en datagebruik. Privacy en veiligheid staan bij ons voorop, en we zijn transparant over hoe wij met gegevens omgaan. Ook Google heeft duidelijke voorwaarden over het gebruik van gegevens. Op basis van die informatie kun je als klant zelf beslissen of je gebruik wilt maken van deze dienst. En voor iedereen die niet mobiel wil betalen, blijft de fysieke betaalpas ook gewoon bestaan.”
Welke gegevens weet Google straks van mij? En wat doen zij er vervolgens mee?
“Pas als je ervoor kiest om Google Pay te gebruiken en akkoord gaat met de voorwaarden, ontvangt Google jouw naam, telefoonnummer, adres en woonplaats. Als je vervolgens mobiel betaalt met Google Pay, deelt VISA datum, tijdstip, bedrag en de winkel waar betaald is. Google krijgt deze gegevens dus pas als je hier zelf expliciet toestemming voor geeft, door akkoord te gaan met de voorwaarden en vervolgens van de dienst gebruik maakt. Maak je geen gebruik van Google Pay dan ontvangt Google ook geen gegevens van/over jou.
In de voorwaarden van Google lees je welke betaalgegevens Google verzamelt, analyseert en gebruikt voor andere diensten. In een notendop: Google stelt dat het je transactiegeschiedenis nooit aan derden verkoopt en niet gebruikt voor gerichte advertenties.”
Waarom maken banken gebruik van betaalsystemen van big tech-bedrijven, in plaats van een eigen betaalsysteem voor mobiel betalen te ontwikkelen?
“Het ontwikkelen van een eigen betaalsysteem is extreem kostbaar en tijdrovend. Voor een bank van ons formaat is dat niet haalbaar. Meerdere grotere banken in binnen- en buitenland hebben dit in het verleden wel geprobeerd, maar zelfs voor hen was het niet haalbaar om te concurreren met techbedrijven. Google en Apple bieden mobiel betalen wereldwijd op grote schaal aan, wat hun efficiënter maakt. Daarom kiezen we ervoor om deze diensten aan te kopen, en daarmee een compleet aanbod op het gebied van mobiel betalen te hebben voor onze klanten.”
Leveren we ons op deze manier niet over aan een groot, Amerikaans techbedrijf?
“Een begrijpelijke vraag. We informeren onze klanten zo goed mogelijk over de voorwaarden, en zijn transparant over welke informatie Google kan uitlezen op het moment dat je gebruik maakt van Google Pay. Wij vinden het gebruik van data door Google proportioneel aan wat klanten hiervoor terug krijgen. Daarnaast is het aan de klanten zelf om te bepalen of ze akkoord gaan met het privacystatement van Google. Dat was voor ons een belangrijke overweging in de keuze om deze dienst aan te bieden: dat het uiteindelijk de keuze van de klanten zelf is om er wel of geen gebruik van te maken. Onze betaalpas is en blijft tenslotte een prima alternatief.”
Is Google Pay toegankelijk voor alle klanten?
“Ja, elke particuliere klant met een Android-smartphone, zoals de Fairphone, met minimaal Android 9 en Google-account kan Google Pay gebruiken. Om contactloos te betalen moet je telefoon ook een NFC-chip hebben. Het is een hele gebruiksvriendelijke manier van betalen. Aan onze kant zorgen we ervoor dat onze diensten zo toegankelijk mogelijk zijn, ook voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking, slechthorendheid of laaggeletterdheid. Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid staan voorop bij alle keuzes voor het ontwerp van onze website en app. We hebben bijvoorbeeld onlangs het contrast tussen de tekst en achtergrond vergroot zodat de tekst makkelijker te lezen is voor mensen die slechtziend zijn.”
> Lees meer informatie over hoe je Google Pay installeert op je smartphone
Komen er nog meer nieuwe app-functies aan?
“Zeker, we zijn volop bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zo gaan we mobiel betalen met Apple en Google ook beschikbaar maken voor zakelijke klanten. Garmin Pay en andere aanbieders staan voorlopig niet op de planning, omdat de vraag te klein is. Daarnaast werken we aan betaalverzoekjes via de app en gepersonaliseerde pushberichten, zodat klanten bijvoorbeeld een melding krijgen als ze rood dreigen te staan. We krijgen regelmatig leuke reacties op nieuwe functies en zien een positieve rating van onze app. Dat is een mooie bevestiging van het werk wat we achter de schermen doen.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.