Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2025, en is bijgewerkt op 15 april 2025.

Hoge importheffingen zorgen voor onrust

President Donald Trump van de Verenigde Staten kondigde nieuwe importheffingen aan op 2 april, de dag die hij ironisch genoeg 'Bevrijdingsdag' noemde. De maatregel zou vrijwel alle handelspartners van de VS raken. Volgens Trump zijn de heffingen, bedoeld om Amerikaanse bedrijven te beschermen, slechts een vergelding voor buitenlandse heffingen, maar dit is onzin. De aangekondigde heffingen behoren tot de hoogste in decennia, vergelijkbaar met de beruchte Smoot-Hawley Tariff Act uit 1930, die destijds de Grote Depressie verergerde. Ondanks het feit dat Trump sindsdien deels is teruggekrabbeld, door een pauze van 90 dagen aan te kondigen voordat de heffingen in werking treden, geldt er nog steeds een basisheffing van 10% voor de meeste handelspartners en gigantische heffing van 145% voor China. Elektronische producten zijn dan wel weer – voorlopig - uitgezonderd van de heffingen.

Joeri de Wilde, beleggingsstrateeg bij Triodos Bank
Joeri de Wilde, beleggingsstrateeg bij Triodos Bank

China heeft al teruggeslagen met eigen importheffingen en exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen. De EU is tot dusver terughoudend met tegenmaatregelen. Maar het risico op een wereldwijde handelsoorlog is nog steeds aanzienlijk.

Recessie op komst?

De hogere importheffingen kunnen de wereldeconomie flink afremmen. Goederen worden duurder, wat leidt tot hogere prijzen voor consumenten en lagere bestedingen. Ook het feit dat bedrijven en huishoudens minder duidelijkheid hebben over het handelsbeleid van de VS, werkt verlammend op investeringen en de bestedingen van huishoudens en bedrijven.

Regionale verschillen

Niet elke regio wordt even hard geraakt. In de VS zullen consumenten naar verwachting de hoogste prijsstijgingen voelen, vooral voor producten waarvoor geen Amerikaans alternatief voor handen is. Landen als het Verenigd Koninkrijk zouden eventueel kunnen profiteren mochten de aangekondigde heffingen na 90 dagen toch ingaan, aangezien voor hen een relatief lage heffing zou gaan gelden. Maar ook voor deze landen zal een afremmende wereldeconomie en algehele onzekerheid naar alle waarschijnlijkheid lagere groei betekenen.

De Europese Unie krijgt naar alle waarschijnlijkheid te maken met een combinatie van lagere economische groei en afnemende inflatie. Minder export betekent minder werk, lagere winsten en minder investeringen. Tegelijkertijd daalt de vraag, wat ook leidt tot lagere grondstofprijzen en dus minder inflatie.

China probeert op zijn beurt wellicht de export van goedkope goederen te verleggen naar andere markten, waaronder Europa. Al met al zorgen deze ontwikkelingen voor veel onzekerheid, en dat heeft meestal een negatief effect op de economie en de beurs.

Schommelingen op de beurs

De financiële markten hebben heftig gereageerd. Vooral Amerikaanse aandelen daalden scherp, met name technologiebedrijven die sterk afhankelijk zijn van Aziatische toeleveranciers. Ook aandelen in de energie-, financiële en consumentensector kregen flinke klappen, vanwege zorgen over dalende vraag en stijgende risico’s voor banken.

Meer defensieve sectoren zoals voeding, telecom en gezondheidszorg hielden zich iets beter staande, doordat beleggers op zoek gingen naar ‘veilige havens’.

Obligatierentes daalden in eerste instantie wereldwijd, omdat beleggers verwachtten dat centrale banken de rentes dit jaar sneller zouden verlagen om de economie te ondersteunen. Dat maakt lenen goedkoper en sparen minder aantrekkelijk, wat investeringen en consumptie moet aanjagen. Voor de Europese markt heeft deze daling doorgezet, maar voor de Verenigde Staten ontstond onzekerheid over Amerikaanse overheidsobligaties als ‘veilige haven’, waardoor de rentes plots flink zijn opgelopen. Het lijkt een belangrijke reden te zijn geweest voor Trump om de pauze van 90 dagen aan te kondigen, omdat de financieringskosten voor de Amerikaanse overheid te hoog dreigden te worden.

Hoe presteren de Triodos Beleggingsfondsen?

De beursgenoteerde Triodos fondsen zijn in vergelijking met de algehele marktdalingen minder getroffen. Dat komt vooral doordat deze fondsen minder blootstelling hebben aan de Amerikaanse markt en meer beleggen in kwalitatief sterke, defensieve bedrijven. Dankzij onze strenge selectiecriteria en focus op duurzaamheid zijn we minder geraakt in de meest getroffen regio’s en sectoren.

Ook de niet-beursgenoteerde Triodos fondsen zijn relatief minder gevoelig voor de schok veroorzaakt door de Amerikaanse heffingen. De fondsen hebben namelijk geen directe investeringen in de VS en bewegen over het algemeen minder mee met aandelenmarkten.

Duurzaam beleggen is nu belangrijker dan ooit

Juist in tijden van economische onzekerheid laat impact investing – beleggen met oog voor mens en milieu – zijn meerwaarde zien. Door te kiezen voor bedrijven en projecten die bijdragen aan een eerlijke, duurzame samenleving, bouwen we aan een economie die toekomstbestendig is én binnen de grenzen van onze planeet blijft.

Deze manier van beleggen biedt niet alleen een ethisch verantwoord alternatief, maar ondersteunt juist ook stabiele, duurzame financiële resultaten op de lange termijn, omdat het de verstandigste economische optie is.

Wij blijven de situatie nauwlettend volgen en passen waar nodig onze fondsen aan om beleggers ook in deze onzekere tijden zo goed mogelijk te beschermen.