Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

Column

Geld heeft veranderkracht

door Isabel Rupschus

door Isabel Rupschus

Isabel Rupschus was net afgestudeerd en begonnen met een goedbetaalde baan. Toen besloot ze het roer om te gooien en ging een experiment aan. Ze leefde een half jaar zonder geld. Wat betekent rijkdom voor haar?

De bron van het kwaad. Zo had ik geld leren zien in de tijd waarin ik werkte in de financiële sector. Om geld te verdienen en winst te maken doen bedrijven en financiële instellingen op grote schaal ronduit slechte dingen. Ze bedriegen hun klanten en verkopen producten die helemaal niet nodig zijn of die heel anders werken dan ze hun klanten voorspiegelen. Zoals woekerpolissen.
En ze maken spullen die het milieu vervuilen en trekken vervolgens hun schouders op over die negatieve effecten. Ik vond het steeds moeilijker om in dat systeem mee te draaien. Daarom besloot ik – na lang wikken en wegen- om eruit te stappen. Niet een beetje, maar radicaal. Ik wilde niets meer met de bron van het kwaad te maken hebben en besloot om te leven zonder geld. Zo zou ik niet langer bijdragen aan het voortbestaan van een economie die draaide om geld verdienen en winst maken.

“Geld is níet de bron van het kwaad. Geld is juist energie. Consumenten en bedrijven kunnen zelf bepalen waar ze die energie op richten.”

Isabel Rupschus

Isabel Rupschus

ISABEL RUPSCHUS

Ik begon mijn experiment in het voorjaar van 2014 en hield het vijf maanden vol. Het waren hectische maanden, waarin ik mijn woonplaats Rotterdam bijna niet uit kwam. Want hoe had ik dat moeten betalen? Ik sliep en at bij vrienden en bij mensen die mijn ervaringen volgden via mijn blog. Geld speelde geen rol. Letterlijk. Het enige geld dat ik wél gebruikte was de Dam: de Rotterdamse lokale munt die door een groeiende groep Rotterdamse ondernemers als betaalmiddel wordt geaccepteerd. Ik verdiende mijn Dammen in het koffietentje dat ik tijdens mijn geldloze maanden opende.

Het waren verrijkende maanden. Ik ontmoette mensen die ik nooit zou hebben leren kennen als ik ‘gewoon’ met geld had geleefd. Want er waren veel mensen die me wilden helpen door me bijvoorbeeld voor een paar dagen een bed aan te bieden.

CV
Isabel Rupschus

Isabel Rupschus is ondernemer in Rotterdam. www.happy2share.nl is haar online winkel voor duurzame verzorging en schoonheidsproducten. Ze geeft 33% van de winst aan maatschappelijke en duurzame initiatieven en wil laten zien dat je met geld positieve verandering kunt stimuleren.

Die steun was prachtig. Maar drukte me ook met de neus op de feiten: zonder geld leven maakt afhankelijk. Langzamerhand realiseerde ik me dat geld veranderkracht heeft. Als je geld hebt, heb je invloed. Ook als consument. Je kunt duurzaam geproduceerde spullen kopen, en op die manier bedrijven aanzetten om verantwoord met de aarde om te springen. Zweer je het geld af, dan geef je ook je veranderkracht uit handen. Dat was de belangrijkste les van mijn vijf maanden zonder geld. Geld is níet de bron van het kwaad. Geld is juist energie. Consumenten en bedrijven kunnen zelf bepalen waar ze die energie op richten. Op consumeren en produceren zonder oog voor de negatieve gevolgen? Of op positieve verandering? De keus is aan ons.

Voor de campagne ‘Hoe word je schathemeltjerijk?’ vroeg Triodos Bank nog meer mensen over de wereld wat rijkdom voor he betekent. Bekijk alle films hier.

Tekst: Isabel Rupschus
Fotografie: Sara Lee

Benieuwd naar onze andere verhalen met het thema rijkdom? Kijk hier voor een overzicht van alle artikelen met dit thema.

Wat vind je van "Geld heeft veranderkracht"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

Liduine de Valk 4 jaar geleden

Geld heeft ZEKER veranderkracht. Geld maakt ook HEEL gelukkig, want je kunt van alles doen.
Opleidingen, andere mensen helpen, zodat zij weer zelfstandig verder kunnen. En er HEEL creatief
mee om gaan, daar word je gelukkig van. Van geld kan je geld maken!

niels bosman 4 jaar geleden

Absoluut, daarom voeren we in Groningen ook de Grulden in; https://grulden.gr/