Ondernemers
Hannie en Eddy Berkhof

“Veel kinderen die bij ons terechtkomen, wijzen alles af: hulp, liefde en structuur, maar ook regels en gezag. Zij worden dan voor de keuze gesteld: naar een speciale (gesloten) instelling, of naar de familie Berkhof,” vertelt zorgondernemer en gezinshuisouder Eddy Berkhof. Het gaat om getraumatiseerde kinderen of kinderen met ernstige gedragsproblemen die uit huis geplaatst zijn. Ouders kunnen niet meer voor hen zorgen of de kinderen zijn letterlijk moederziel alleen. De familie Berkhof geeft hen weer een thuis. En niet zomaar een thuis.

Gezinshuis Noah is in 2011 gestart als franchise van koepelorganisatie Gezinshuis.com. Eddy en Hannie Berkhof werkten beiden in de zorg, hij als psychiatrisch verpleegkundige en zij als pedagogisch medewerker. Ze hadden het idee dat ze meer zouden kunnen betekenen als ze kinderen in hun eigen huis op konden vangen. “In een instelling zit je al snel vast aan een protocol,” licht Eddy toe. “Terwijl de kinderen individuen zijn. Daar passen wij onze verwachtingen op aan. Je wilt dat ze hun eigenheid ontdekken. En dat kan alleen als je als hulpverlener ook jezelf kunt zijn.”

Verbindingen

Die eigenzinnigheid is meteen terug te zien in het excentrieke interieur van de oude boerderij. Hannie: “Het lijkt misschien onpraktisch, een wit leren bank met zo veel kinderen. Door onze liefde voor spullen gaan kinderen echter ook de waarde van dingen opnieuw inzien. Er moeten nieuwe verbindingen in hun hoofd en hart gemaakt worden. Dat gaat niet altijd met woorden. We willen ze iets meegeven: jullie zijn het waard om in ons mooie huis te wonen.”

In een instelling zit je al snel vast aan een protocol. Terwijl de kinderen individuen zijn. Daar passen wij onze verwachtingen op aan.
Eddy Berkhof

Het bestaande gezinshuis is nu uitgebreid met een nieuwe begeleid wonen locatie voor kinderen tussen de 15 en 18 jaar. Wanneer kinderen 18 worden, dan stopt de ondersteuning vanuit de Wet op de jeugdzorg. Judith Bastiaans, relatiemanager Zorg en Welzijn bij Triodos Bank, constateert dat deze overgang voor jongeren vaak problemen oplevert: “Het zijn jongeren die in hun ontwikkeling of door hun achtergrond vaak niet in staat zijn zelfstandig te functioneren. Door het ontbreken van een sociaal netwerk én een adequaat hulpaanbod raken deze jongeren vaak tussen wal en schip. Een deel van de jongeren redt het niet en komt later met zwaardere problematiek of als zwerfjongere weer in zicht. Begeleid wonen initiatieven anticiperen hierop door de jongeren te begeleiden naar zelfstandigheid. Een locatie voor begeleid wonen vergt een investering en zij hebben in de transitiefase waar Jeugdzorg nu in zit, toch contracten van af weten te sluiten met verschillende instellingen.”

PROJECT CV
GEZINSHUIS NOAH
Gezinshuis Noah vangt in totaal twaalf kinderen op. Op de nieuwe locatie speciaal voor kinderen van 15 tot 18 jaar worden vier jongeren opgevangen. In een gezinshuis worden kinderen zonder thuis in een gezinssituatie opgevangen.

Kracht

Gezinshuis Noah zoekt binnen de begrensde mogelijkheden naar manieren om kinderen voor te bereiden op zelfstandigheid. Ze leren hun zorgvraag uit te stellen en zelf verantwoordelijkheid te nemen. Ook doen ze veel vrijwilligerswerk. Hannie gaat deze zomer 120 kilometer mountainbiken om geld in te zamelen voor The A21 Campaign, een organisatie die mensenhandel en slavernij de wereld uit wil helpen. Alle kinderen helpen dan mee. Er worden tuinbingo’s georganiseerd en sponsors gezocht. Hannie: “Voor sommige kinderen is deze problematiek confronterend: zij waren bijvoorbeeld zelf het slachtoffer van loverboys. Maar dat is tegelijkertijd de kracht: ze zijn nu niet alleen maar slachtoffer. Ze kunnen ook wat doen voor een ander.”

WWW.GEZINSHUIS.COM

Tekst: Daphne Rieken
Fotografie: Pieter van den Boogert