Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Het succes van vegetarisch vlees

En hoe het een oplossing kan zijn voor voedselvraagstukken

En hoe het een oplossing kan zijn voor voedselvraagstukken

Nepvlees maken dat niet te onderscheiden is van echt vlees. Of stiekem zelfs lekkerder is. Dat is de missie van de Vegetarische Slager. Want er zijn zo weinig vegetariërs omdat vlees te lekker is, zegt Jaap Korteweg, de man achter het product. En zo is hij al weer zes jaar bezig steeds meer vegetarisch vlees op de markt te brengen zoals kip en shoarma. Met vooral sojabonen probeert hij de smaak van een stukje kip of een hamburger na te bootsen. Binnenkort wordt de eerste echte vegetarische vleesfabriek geopend.

In de meeste supermarkten duiken bij de vleesvervangers steeds vaker producten van de Vegetarische Slager op. Pakjes met een tekening van een vrouwelijke slager met een bos wortels in haar handen. De meeste namen op de pakjes zijn net even anders dan anders. Denk aan kipstuckjes, mc²Burger en visvrije tonyn. Al 7 miljoen vegetarische maaltijden per jaar worden er van deze producten verkocht.

Krijg 5% korting bij de Vegetarische Slager>
vega-slager-winkel-320

De Vegetarische Slager in Den Haag. Daar begon het allemaal. Inmiddels kun je het vegetarische vlees in veel supermarkten kopen.

Het succes is te danken aan het feit dat Korteweg er in slaagde een nieuwe smaak te ontwikkelen. De smaak mag niet onder doen voor echt vlees. Als boer kreeg hij te maken met de varkenspest en hij besloot in 1998 vegetariër te worden. Toch miste hij de smaak van vlees. Samen met wetenschappers en koks ging hij aan de slag. Op zoek naar de juiste productiemethode en ingrediënten om de smaak van vlees na te maken.

Project C.V.
Vegetarische Slager

Jaap Korteweg is biologische boer, maar vooral bekend als Vegetarische Slager. In zes jaar tijd groeide dit merk uit tot een begrip. Het begon met een conceptstore in Den Haag en nu zie je de vegetarische ‘kipstuckjes’ en in de supermarkten. Er zijn nu 2.600 verkoopplekken en in 12 andere landen wordt het product verkocht.

In zes jaar tijd werden er steeds meer producten ontwikkeld. Daarom werd het tijd voor een echte fabriek. Een nu nog lege grote hal in Breda waar 50 miljoen maaltijden per jaar geproduceerd kunnen worden. Korteweg: “We gaan een spannende tijd tegemoet. De ontwikkelingen in de markt gaan erg goed en we hebben nu de juiste ruimte om te groeien. Daarnaast hebben we in de nieuwe fabriek meer ruimte voor ontwikkeling en kunnen we op de langere termijn meer innovatieve stappen maken.”

Rookworst

Om te beginnen is er een belangrijke uitdaging waar hij al lang mee bezig is. Bijna zes jaar geleden won Korteweg met zijn bedrijf de Triodos Hart-Hoofdprijs. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de meest inspirerende en innovatieve duurzame ondernemer die gefinancierd wordt door de bank. Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro en is bedoeld om nog meer duurzame ontwikkeling binnen het bedrijf mogelijk te maken. Korteweg liet ter plekke al weten dat hij de prijs ging gebruiken om rookworst te ontwikkelen. “Want, geen boerenkool zonder rookworst.”

Zes jaar later bekent hij dat dit nog niet gelukt is. “We hebben de juiste samenstelling niet gevonden. En de smaak moet minstens even lekker zijn als de echte.” Hij is wel hoopvol. “Ik verwacht binnen een jaar de rookworst te kunnen verkopen.”

Kamervragen over vegetarisch vlees

De VVD stelde onlangs kamervragen over de misleidende naamgevingen van plantaardig vlees. Een plantaardige hamburger zou geen hamburger moeten heten. Korteweg vond het wel mooi om te zien wat er gebeurde. “Het was een defensieve actie uit de conservatieve deel van de vleeswereld. Maar consumenten vinden het prima. En iedereen weet dat ons vlees plantaardig is. Wij willen juist zo duidelijk mogelijk maken aan mensen dat ons vlees op echt vlees lijkt, we helpen ze om een bewustere keuze te maken.”

Biefstukmachine

Een andere grote uitdaging is teelt van biologische soja. Dit soja eiwt wordt nu uit de Verenigde Staten gehaald omdat het in Europa niet te koop is. Biologische soja is prima te telen in Europa maar er is nog geen bedrijf wat dit kan verwerken. We zijn bezig met een haalbaarheidsstudie om dit in Europa te realiseren. Hij vertelt dat ze nog een stap verder gaan en met andere bedrijven als Unilever en de Universiteit van Delft en Wageningen een machine ontwikkelen die met weinig energie van deze soja een biefstuk kan maken. “En die biefstukmachine kunnen we zo klein maken dat hij in een keuken kan staan. “Dat zou een oplossing zijn voor landen in bijvoorbeeld Afrika waar ze een probleem hebben met koelen, maar waar ze wel makkelijk soja kunnen verbouwen. Dit zo een mooie bijdrage kunnen leveren aan het wereldvoedselvraagstuk op termijn.

5% korting in de webshop

•    Ga naar vegetarischeslager.nl
•    Als u uw producten afrekent, vul dan in het veld ‘kortingscode’ de code DVS17TR in

Kijk op Mijn Geld Gaat Goed om te zien welke bedrijven Triodos Bank nog meer financiert op het gebied van duurzame voeding.

Beeld: de Vegetarische Slager
Tekst: Joset van der Hoeven

Wat vind je van "Het succes van vegetarisch vlees"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 70 reacties

Henri Schönbeck 9 maanden geleden

Ik wil mijn reactie wat aanscherpen: Ik denk dat vleesvervangers de overstap van vlees eten naar vegetarisme/veganisme gemakkelijker maakt. Maar de ‘ervaren’ vegetariër/veganist weet echt wel zonder vleesvervangers die uiterlijk op vlees lijken een goede smakelijke maaltijd neer te zetten.
Ook de exportplannen van die ‘biefstukmachines’ naar Afrika baren me zorgen. Ik schrok er zelfs van. Ik denk dat Afrika wel genoeg onder invloed heeft gestaan van goedbedoelende danwel berekenende westerlingen. Ik denk dat ze daar heel goed ‘hun eigen boontjes kunnen doppen’. Althans, zodra westerse bedrijven en multinationals geen land en zoetwater meer van de Afrikaanse boeren inpikken onder het mom van ‘ontwikkelingssamenwerking. Dat is trouwens ook goed tegen nieuwe vluchtelingenstromen op langere termijn.

Henri Schönbeck 9 maanden geleden

Ik denk dat dit de enige oplossing is bij het terugdringen van de bio-industrie.

Arno Kerkdijk 9 maanden geleden

Heel goed, de producten zijn gewoon erg lekker.

hilde 9 maanden geleden

Nu nog zonder soja !!!. Moet toch ook kunnen?

Jody moors 9 maanden geleden

Helemaal niets aan en draagt helemaal niet bij aan een biologisch effect niet doen het is ongezond

Jody moors 9 maanden geleden

Helemaal niets aan en draagthelemaal niet bij aan een biologisch effect niet doen het is ongezond

Coby prooij 10 maanden geleden

Ben er zo blij mee heerlijke producten ..
Een tien met een griffel voor de vegetarische SLAGER ..
Met zo veel verschillende vegetarische merken ,zie ik eindelijk door de bomen het bos weer …

D. 10 maanden geleden

Ik probeer de kortingscode te gebruiken, maar zit er ook en limiet aan je bestelling? Ik wil graag voor meer dan 100 euro bestellen Als ik de code invul doet hij het wel maar zodra ik naar de betaal pagina gaat moet ik het normale bedrag betalen. Alvast bedankt! Kookboek lijkt me heel leuk!

Reactie op D.
Triodos Bank NL 10 maanden geleden

Goedemiddag D.

Naar aanleiding van je vraag hebben contact opgenomen met de Vegetarische Slager. Er zat inderdaad een limiet op de hoogte van het te bestellen bedrag. Dit is inmiddels verholpen, mede dankzij jou! Hartelijk dank en je kunt nu naar hartelust bestellen.

Eet smakelijk alvast en een goed weekend toegewenst!

Groeten, Dominique

Pauline Arnoldus 10 maanden geleden

Heel veel jaren geleden, de veg. Slager bestond toen net(DenHasg) gedood het advies om ook in Amsterdam te starten. Ik wist dat dit een succes werd. En nu jaren later, internationaal bekend!!!!!

Reactie op Pauline Arnoldus
Pauline 10 maanden geleden

Gedood…. Leuke woordspeling, fijn zo’n sneltoets, is dus geadviseerd

Boens 10 maanden geleden

ben er heel gelukkig mee maar deel de mening van Wella (zie haar reactie)

Marion Tielkes 10 maanden geleden

Heel goed!!

Ank 10 maanden geleden

Ik vind het erg omslagtig en eenzijdig ( voornamelijk soja); heel bewerkelijk en weer de stimulatie en afhankelijkheid van machines. Wie werkelijk duurzaam of milieubewust wil zijn moet veel meer de natuur als voorbeeld nemen en weer leren om een echt zoogdier te zijn ipv vernietigende, verroverende, uitbuitende buitenaards wezen! Er is niets mis met vlees eten er is iets mis met de mens en de afhankelijkheid van geld, gemak, machines en de economie! We vernietigen deze paradijselijke Aarde uit machtswellust, hebzucht, gemakzucht, luiheid, arrogantie, angst en uit onvermogen fouten te erkennen en dus leren we er ook niet van!
Als we meer ruimte bieden aan de vrije en wilde natuur en haar in de eerste plaats eerbiedegen en leren waarderen is er meer dan genoeg voedsel voor iedereen ( dus ook voor onze medebewners en broeders en zusters: planten, insecten, vissen, etc.). Het kolonisme heeft eerst alle natuurvolkeren ontwricht (o.a. Africa) en nu denken deze “welvaart”mensen deze volkeren te kunnen helpen ,zonder eerst hun eigen fouten en zwaktes onder ogen te komen,………..en deze consumptie maatschappij nog altijd de hele wereld uitbuit/uitzuigt/uitput!?

Reactie op Ank
Jacob van der Sluis 10 maanden geleden

De natuur is onze beste vriend.

Jacob van der Sluis 10 maanden geleden

In de 17e eeuw maakten de portugese joden vegetarische worst om aan de inquisitie te ontsnappen.
In plaats van varkensvlees en bloed werd voor de chouriço, farinheira, alheira o.a. bloem, maismeel, rodebietensap, wijn, rijstkorrels (om het vet te imiteren) + kruiden gebruikt en vervolgens gerookt.
Smaakt perfect.

Marianne van Dalen 10 maanden geleden

Jammer dat er nog zoveel gluten inzitten. Kunnen die er niet uit voor alle coeliakie mensen?

Esse Heij 10 maanden geleden

Hoopgevend voor mens en aarde in deze donkere tijden!

John m Dunnebier 10 maanden geleden

simpel profijt van de marktwerking, er is steeds meer bekend over de droeve loze vleesindustrie en verwoesting van natuur en welzijn van mens en dier.

Adri van der Marel 10 maanden geleden

I het Jaap Kortweg of Jaap KortEweg ?
Zo iemand verdient zijn naam correct vermeld te krijgen.
Inzake de discussie “vegetarisch vlees” is er enige jurisprudentie.
Mijn vader heeft ooit een zaak voor zijn kiezen gekregen over “Nederlandse waspeen” van de “Amsterdamse bak”, gekweekt in Frankrijk, waarbij “Brussels lof” gekweekt in Nederland als argument genoemd werd.
Misschien kun je je er je voordeel mee doen.

Reactie op Adri van der Marel
Adri van der Marel 10 maanden geleden

Soms stotter ik zelfs, als ik schrijf.

Reactie op Adri van der Marel
Triodos Bank NL 10 maanden geleden

Goedemorgen Adri, dank je voor je oplettenheid en tips! We hebben het artikel aangepast en de naam van Jaap Korteweg is nu overal correct geschreven. Fijne dag en groeten, Dominique, namens Triodos Bank NL

Nelly 10 maanden geleden

Ik vind het erg jammer dat ik hier alleen maar lees over soja als vervanger van vlees. Ik mag hopen dat deze slager uiteindelijk meer gaat bedenken, want in supermarkten zijn vlees vervangers ook bijna alleen van soja gemaakt, of van zuivel en tarwe. Allemaal voedings middelen die ik niet kan en wil eten!

Reactie op Nelly
Radha 10 maanden geleden

Hij gebruikt ook lupine hoor!

Reactie op Nelly
Pauline 10 maanden geleden

Sommige vegetarische producten worden van Lupine gemaakt.

Anna 10 maanden geleden

Ik hoop dat mensen gaan nadenken. In allerlei groepen ben ik (45 jaar géén vlees eter) nog steeds de enige die aldoor vegetarisch eet. Door de producten met vegetarisch vlees in de supermarkt onder de aandacht te brengen, hoop ik op een echte doorbraak.
Op vele terreinen is het beter om vegetarisch te eten, o.a. gezondheid, huid en natuur. En een beetje creatief koken is leuk om te doen.

Angela 10 maanden geleden

Ik word er heel blij van als veganist

Henny Veerman 10 maanden geleden

vegetarisch vlees bestaat niet. en een dergelijke illusionaire misleiding is onzin. mensen moeten van het luie denken af.
De rijkdom van smaak en variatie van de gewone vegetarische keuken is veel interessanter om te ontdekken!

y, haarsma 10 maanden geleden

nou, ik heb er wel moeite mee dat de vega slager zo weinig moeite doet om 100% plantaardig te worden & verder verbaas ik mij over de bewering dat europese sojaproducten (nog) niet te krijgen zijn, want volgens mij wordt er wel degelijk soja verbouwd in de EU; in natuurvoedingswinkels kan men bv van Provamel tofu kopen gemaakt van soja verbouwd op dit continent !

Reactie op y, haarsma
Bernadette 9 maanden geleden

Zie wat er in het interview hier over staat: Een andere grote uitdaging is teelt van biologische soja. Dit soja eiwt wordt nu uit de Verenigde Staten gehaald omdat het in Europa niet te koop is. Biologische soja is prima te telen in Europa maar er is nog geen bedrijf wat dit kan verwerken. We zijn bezig met een haalbaarheidsstudie om dit in Europa te realiseren. Hij vertelt dat ze nog een stap verder gaan en met andere bedrijven als Unilever en de Universiteit van Delft en Wageningen een machine ontwikkelen die met weinig energie van deze soja een biefstuk kan maken. “En die biefstukmachine kunnen we zo klein maken dat hij in een keuken kan staan. “Dat zou een oplossing zijn voor landen in bijvoorbeeld Afrika waar ze een probleem hebben met koelen, maar waar ze wel makkelijk soja kunnen verbouwen. Dit zo een mooie bijdrage kunnen leveren aan het wereldvoedselvraagstuk op termijn.

Overigens was het in ieder geval tot een jaar of 15 geleden zo dat de soja van Provamel per schip uit Zuid-Amerika kwam.

Jwtuinstra 10 maanden geleden

DE Oplossing!

Judith 10 maanden geleden

Leuke en goeie actie. Ik koop de producten geregeld. Maar begrijp ik nou goed dat die 20 % korting op een product alleen geldt voor on line bestellingen waar nog 9,75 euro aan verzendkosten bij komen? Of bestaat de mogelijkheid die 20 % korting ook gewoon in de winkel te krijgen? En zo ja, hoe?

Reactie op Judith
Triodos Bank NL 10 maanden geleden

Hoi Judith, leuk om te horen dat je al bekend bent met de Vegetarische Slager! Ik licht de hoogte van de verzendkosten graag voor je toe. Deze zijn zo hoog omdat de artikelen niet met de gewone post verstuurd kunnen worden. Dit komt omdat het koelproducten zijn. Gelukkig zijn er al veel plekken waar je de producten kunt kopen, alleen geldt daar de korting niet: https://www.devegetarischeslager.nl/vind-ons/verkooppunten. Het voordeel van de webshop is dat daar meer keus is. Ik hoop dat ik je zo meer duidelijkheid heb kunnen geven en wens je veel eetplezier toe! 🙂 Fijne middag nog! Groeten, Dominique

Willa 10 maanden geleden

Jammer, dat deze producent geen stapje verder zet en veganistisch produkten gaat ontwikkelen. Juist in de melk- en eierenindustrie lijden dieren op een verschrikkelijke wijze. Vegan zijn is misschien aanvankelijk wat lastiger, maar uit eigen ervaring weet ik, dat je ook heerlijk kan eten, zonder dit dierenleed.

Ieb Rienstra 10 maanden geleden

Prima, maar ik hoef zelf geen product wat op vlees lijkt, maar het niet is. Ik eet één keer per week vlees, voor het ijzer, en één keer per week of minder vis. Verder geniet ik van peulvruchten, kaas, ei en noten.

Elly Beijen 10 maanden geleden

Geweldig. Eet het zelf al heel vask

John Verbiest 10 maanden geleden

Het succes is het beste te moeite aan de moeite die de “fossiele vlees industrie” doet om het succes weg te pesten. De bizarste poging is dat vleesvervangers niet met vlees geassocieerd mogen worden door gebruik van vleesnamen, want dat zou verwarrend werken voor de consument. Het is juist de vleesindustrie die verwarring in de hand werkt en manipuleert door onduidelijkheid over hoe men vlees produceert, namelijk dieronvriendelijk en verkwistend dus niet duurzaam en dan hebben we het nog niet over de vele vlees en vis schandalen door goedkoop als kwaliteitsvlees te verkopen of vermengen van vleessoorten. Dierenleed is niet te vreten! Duurzaamheid wel!
Ik ben sinds 7 jaar volledig vegetarier en soms zelfs veganistisch en dit bevalt prima en ik heb vleesvervangers nog nooit “verward” met dieronvriendelijk vlees dus Vegetarische Slager ga zo door en laat maar komen die vlees vervangende diervriendelijke duurzame diversiteit !!!!

Ellen Schilstra 10 maanden geleden

Mooi verhaal! Dit verdient heel veel steun.
Wil boek bestellen, maar is nergens te vinden … uiteraard naar de site vegetarischeslager.nl gegaan.

Ineke van de vondevoort 10 maanden geleden

Het is n succes , toen ik geen vlees meer nuttigde was er nog helemaal niets van dit alles, dus duimpje op

Sandra 10 maanden geleden

Geweldig gelukkig mee omdat het meewerkt tegen dierenleed!

Anita 10 maanden geleden

Wat een ontdekking, en wat een keuze! Ik heb al veel anderen enthousiast gemaakt. De kipstuckjes zijn mijn absolute favoriet!

juan 10 maanden geleden

Overtreft alle andere merken vleesvervangers. Kun je ook niet-vegetariers gerust voorzetten.

Henk van Hooijdonk 10 maanden geleden

Ik moet altijd even aan mijn vader denken. Hij was slager weet je en heeft door heel hard te werken met ons moeder het grote gezin kunnen onderhouden.

Reactie op Henk van Hooijdonk
Arthur 10 maanden geleden

Prima toch?En zo zijn er nog honderdduizenden andere vaders en moederes in allerlei andere beroepstakken die dat ook doen of deden voor hun gezin en dierbaren.Niet alleen hier maar in allerlei landen waar vaders en moeders het heel wat zwaarder hebben om hun gezin te onderhouden dan uw vader waarschijnlijk heeft gehad.Uw antwoord heeft alleen niks met dit onderwerp te maken.Of het zou moeten zijn dat u wilt dat ik uit medelijden voor u vader weer vlees ga eten?Maar die kans acht ik bijzonder klein!

Elly van HooijdonkSips 10 maanden geleden

Lijkt me wel heel goed voor de wereldbevolking !

Anke Cauwelaar 10 maanden geleden

Ik ben blij namens de dieren

marjoleine 10 maanden geleden

Een prima vervanging van vlees! Ik ben al heel lang vegetarier, nog uit de tijd dat vervangers naar gemalen kokosmatten smaakten 🙂 Voor flexitariers zijn de produkten van is de vegetarische slager vaak de eerste stap naar totale vegetarier worden. Ga vooral zo door.

Macky Deen 10 maanden geleden

Geweldig

Lia 10 maanden geleden

Ik wilde een bakje bestellen om te proberen Kipstuckjes 3,69 en dan….. 9,75 verzendkosten…….. kan volgens mij gewoon door de brievenbus, het is een klein bakje. Dus helaas ik ga het niet proberen

Reactie op Lia
Paul 10 maanden geleden

Het is bij honderden supermarkten verkrijgbaar.
De Appie;s Jumbo’s en van Plus’ sen van ons land.
Ook terug te vinden op de vegetarische slager site.
Succes.

Reactie op Lia
R.M. van Dijk 10 maanden geleden

Lia, ik heb even op de site van AH gekeken. Daar kosten die kipstukjes € 3,99 Dit is 160 gram! Omgerekend dus € 2,49 per 100 gram. Als ik in Lidl of Aldi kipfilet koop kost het 59 cent per 100 gram en scharrelkipfilet 99 cent per 100 gram. Kortom, de Vegetarische Slager is duur, als hij de markt veroveren wil, dan moet hij echt goedkoper worden.

Reactie op R.M. van Dijk
Rinus 10 maanden geleden

Goedkoop vlees ten koste van een GRUWELIJKE behandeling van de dieren in de vleesindustrie!

Reactie op R.M. van Dijk
Mevr.lautenschutz 10 maanden geleden

Hallo lieve , het Nederlandse vlees en kip wordt zwaar gesubsidieerd.Het leed wat aan het produceren van dierlijke producten hangt is met geen pen te beschrijven.Hopelijk zult u op korte termijn tot het inzicht komen dat u zonder kunt.En voor het idee of de vorm overgaan tot plantaardige vleesvervangers.Je wordt wat je eet namelijk.veel succes.

Reactie op Lia
Guido 10 maanden geleden

Kunt gewoon naar de supermarkt hiervoor

Reactie op Lia
Triodos Bank NL 10 maanden geleden

Hoi Lia, goed punt! De verzendkosten zijn zo hoog omdat de artikelen niet met de gewone post verstuurd kunnen worden. Dit komt omdat het koelproducten zijn. Gelukkig zijn er al veel plekken waar je de producten kunt kopen, alleen geldt daar de korting niet: https://www.devegetarischeslager.nl/vind-ons/verkooppunten. Het voordeel van het bestellen bij de webshop is dat daar meer keus is. Een hele mooie dag en veel eetplezier toegewenst!

Groeten, Dominique
Triodos Bank Nederland

R.M. van Dijk 10 maanden geleden

Hoewel het niet slecht smaakt, vind ik het toch niet halen bij echt vlees. Daar komt nog bij dat het zowat twee keer zo duur is.

Rinus van Zandwijk 10 maanden geleden

Als vegetariër (al 35 jaar) heb ik de producten van de Vegetarische slager een aantal malen geprobeerd, maar ik vond ze te zout. Met hoge bloeddruk kun je deze producten niet eten. Wel jammer, want ze smaakten heel goed.

Reactie op Rinus van Zandwijk
Ron 10 maanden geleden

Vegetariër en hogebloeddruk?

Reactie op Ron
Arthur 10 maanden geleden

Ja leg mij eens iit waatom dat niet zou kunnen?Of denk je dat er geen enkele vegetariër is met hoge bloeddruk..?Van wie heb je dat sprookje?

Ilse 10 maanden geleden

Ik vind het jammer dat er geen rekening wordt gehouden voor mensen met een glutenintolerantie. Bijna overal zit tarwe in.

Reactie op Ilse
Loes 10 maanden geleden

Precies, voorheen alleen Lupine. Ik heb met ze geschreven hierover, maar het zijn gewoon keiharde businessmensen. Meneer zelf is helemaal geen vegetariër. Ik koop het nooit meer.

Reactie op Loes
Arthur 10 maanden geleden

Hallo.Is dit echt waar dat jaap zelf geen vegetarier is?Kun je mij een link geven waar ik dit terug kan vinden?Dat is voor mijn productkeuze wel belangerijk.En hun eigen site is daar nogal vaag over ook wat betreft de medewerkers.Alvast bedankt!

Reactie op Loes
Loes 10 maanden geleden

Arthur, natuurlijk is daar geen link over te vinden, ik heb het van ‘inside information’ . De medewerkers zullen het ook wel weten, maar dat ga je niet naar buiten brengen, dat is anti-reclame. Dat ze zonder verdere uitleg van het gebruik van Lupine overgegaan zijn naar tarwe, waar zoveel mensen en kinderen problemen mee hebben, is voor mij genoeg een grote reden waarom ik het niet meer koop. Er is een Amerikasns bedrijf dat veel beter bezig is, maar die zijn helaas nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

Reactie op Loes
Bernadette 9 maanden geleden

Loes, Jaap eet zelf echt geen vlees hoor! Lees dit Triodos artikel, hij eet al bijna 20 jaar vegetarisch! En het zou me niet verbazen als hij grotendeels veganistisch is. De kracht van zijn producten is dat hij verstokte vleeseters over de drempel kan helpen omdat de bite en smaak identiek of zelfs beter zijn dan vlees.

Jacob van der Sluis 10 maanden geleden

Prima. Ik geef de voorkeur aan rijp vlees van een goed verzorgd dier. Daarmee kan de natuur in balans gehouden worden. Met sojavlees ligt dat ingewikkeld. Daarvoor wordt grond ontbost. Monocultuur. Lang energie traject. Geen mest. Geen dierlijke kammaraad . Erg afstandelijk.

Reactie op Jacob van der Sluis
Rinus van Zandwijk 10 maanden geleden

Albert Einstein
Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet’
(‘niets kan onze gezondheid en het voortbestaan van het leven op aarde zoveel helpen als de evolutie naar een vegetarische levenswijze’)

Reactie op Jacob van der Sluis
Guido 10 maanden geleden

U zou zich iets beter moeten informeren. Sojaproductie is grotendeels voor diervoeding. Gedeelte wat voor vegetarische vlees wordt gebruikt slechts een fractie en daarbij gebruik je de soja direct om een product te maken en niet indirect, dus vele malen minder verspillend of milieu belastend. Dit soort mythes houden onterecht een zeer vervuilende en verkwistende industrie in stand.

M.W.Ruijter- Leenhouts 10 maanden geleden

Daar ben ik dus heel blij mee.Ik probeer zoveel mogelijk mensen op de producten te attenderen.
Gelukkig zijn de producten in steeds meer winkels verkrijgbaar,dat is ook belangrijk voor mensen met niet zo’ n goed gevulde portemonnee : niet iederereen kan naar de ” groene winkel”

Len Roozen 10 maanden geleden

Heel.erg goed
Ik zou willen zeggen:EINDELIJK toch aan het lukken. Vleesconsumptie als gewoonte niet.nodig..en funest in meerdere opzichten

Reactie op Len Roozen
Judith 10 maanden geleden

Leuke en goeie actie. Ik koop de producten geregeld. Maar begrijp ik nou goed dat die 20 % korting op een product alleen geldt voor on line bestellingen waar nog 9,75 euro aan verzendkosten bij komen? Of bestaat de mogelijkheid die 20 % korting ook gewoon in de winkel te krijgen? En zo ja, hoe?


+ Toon alle 70 reacties