Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Hoe Gys biologisch uit eten betaalbaar maakt

Ondernemen met een ecologische en sociale missie

Ondernemen met een ecologische en sociale missie

Waarom kun je bijna nergens snel en goedkoop maar ook biologisch en gezond eten? Dat vroeg restauranthouder Gijs Werschkull zich af. Hij richtte een duurzaam restaurant op waar dat wél kan: Gys – met vestigingen in Utrecht en Rotterdam.

Kwart voor tien ’s ochtends. Vlak voordat biologisch restaurant Gys open gaat wordt er sla bezorgd. Fris en groen, eigenlijk net zoals deze nieuwe vestiging in Rotterdam, die vorig jaar geopend werd. Boven de bar en aan de muren hangen planten, door een paar houten tafels groeien boompjes. Het ochtendlicht stroomt door de grote ramen van het hoekpand naar binnen.

Helemaal anders

Oprichter Gijs Werschkull (1981) woont vlakbij. Voor de oprichting van het restaurant is hij naar Rotterdam verhuisd. Jarenlang woonde hij in Utrecht, waar hij als chef-kok werkte, tot hij er twee jaar geleden de eerste vestiging van Gys opende. “Ik wilde het – net als elke ondernemer die voor zichzelf begint – ‘helemaal anders’ doen.”

“Het is iets waar iederéén voor zou moeten kunnen kiezen, niet alleen de bewuste happy few die het kunnen betalen”

Gijs Werschkull

En dat lukte. Gys is een restaurant waar je snel en goedkoop maar ook gezond en biologisch kan eten. Een combinatie die je niet vaak tegenkomt in de Nederlandse horeca maar die een gat in de markt blijkt te zijn. Vanaf dag één zat de zaak in Utrecht vol en al na een half jaar opende Werschkull er nog een tweede zaak.

restaurant gys

Interieur van restaurant Gys Rotterdam

Voor iedereen

“Mijn missie is verantwoord eten voor ons allemaal beschikbaar te maken. Het is iets waar iederéén voor zou moeten kunnen kiezen, niet alleen de bewuste happy few die het kunnen betalen.” Om de prijzen laag te houden en de kwaliteit hoog moet er streng geselecteerd worden. Te dure producten vallen af. Alles wat niet biologisch is ook. Vlees en vis wordt met mate gebruikt. “Als er zoveel niet kan wordt je heel creatief met de producten die we wel willen gebruiken. Alleen maar leuk. Zijn we dagen aan het experimenteren met recepten voor een lékkere glutenvrije pannenkoek.”

Ecologisch en sociaal

Maar Werschkulls ambitie gaat verder dan dat. “Dankzij mijn studies biogeologie en geschiedenis kreeg ik inzicht in wat wij mensen met de aarde doen. Willen we het hier nog even uithouden dan moet er iets veranderen. Dat is geen nieuwe opvatting. Veel mensen denken er zo over. Maar er zijn er maar weinig die ook écht iets doen. Met Gys wil ik ook laten zien dat het kan: een bedrijf runnen waar alles duurzaam is – van de verf op de muur tot aan de hamburgers –  en toch winst maken.”

Project CV
Gys

Gijs Werschkull opende in 2014 biologisch restaurant Gys op de Utrechtse Voorstraat. Een plek waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren met streekproducten. Biologisch en zoveel mogelijk vegetarisch en veganistisch. Werschkull koopt slim in om de prijs zo laag mogelijk te houden. Dit concept werd zo’n succes dat er in 2015 een vestiging op de Amsterdamsestraatweg werd geopend, ook in Utrecht. En sinds vorig jaar is Gys ook in Rotterdam te vinden aan de Nieuwe Binnenweg. Dit restaurant wordt door Triodos Bank gefinancierd. WWW.GYSROTTERDAM.NL

Ook in sociale zin wil Werschkull duurzaam zijn. “We gaan uit van een eenvoudig principe: behandel een ander zoals jezelf ook graag behandeld wil worden.” Vanuit dat oogpunt richtte hij vorig jaar met behulp van crowdfunding nog een ander restaurant op: SYR. Daar werken voornamelijk Syrische vluchtelingen. De winst wordt gebruikt om vluchtelingen van te laten studeren.

restaurant Gys Rotterdam

Gijs Werkschull van biologisch restaurant Gys

Kapsalon met boerenkool

De eerste gasten druppelen het restaurant binnen. De Rotterdammers hebben zo hun eigen voorkeuren. De ‘kapsalon’ is favoriet. De van oorsprong Rotterdamse snackbarhap met friet, shoarma en sla wordt bij Gys gemaakt met zoete aardappel, tempeh en boerenkool. Inmiddels is het gerecht ook in Utrecht op de kaart gezet. Werschkull: “Het lijkt me leuk om ook een echte snackbar op te zetten. Eentje waar je na het stappen nog terecht kan voor een biologische snelle hap.” Er zijn nog meer dromen. Nog een nieuwe vestiging van Gys, iets met zonnepanelen, SYR uitbreiden… Werschkull zucht. “Jammer dat ik niet alles tegelijk kan doen.” Na twee jaar onafgebroken werken aan vier verschillende restaurants neemt hij heel even vrij. Wandelen door de Pyreneeën, met een rugzak en verder niets. Alhoewel, zijn ideeën over duurzaamheid neemt hij mee, waar hij ook gaat.

Triodos Bank financiert de hele biologische voedselketen, van producenten en verwerkers tot detailhandelaren en restaurants. Wil je weten welke ondernemers dit zijn? Bekijk ze op Mijn Geld Gaat Goed.

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Jan de Groen, Gys

Wat vind je van "Hoe Gys biologisch uit eten betaalbaar maakt"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 24 reacties

Anja 4 maanden geleden

Geweldig! Ik ga snel eens eten bij Gys Rotterdam. Met mijn Triodos pas

Simone 4 maanden geleden

Wat super! Hier word ik altijd een beetje meelijwekkend uitgelachen en niet serieus genomen als ik zeg dat ik dat wil. Het ontmoedigt me telkens weer, maar wat er in zit blijft he. Dus ik wil t nog steeds en ga volhouden hier in t sauerland.
Bedankt voor het motiverende verhaal!

Anne 5 maanden geleden

Geweldig! Zo wordt het steeds bereikbaarder voor iedereen.
Laat je zien dat je ergens voor staat, dat moet aanstekelijk werken.
Als ik in Rotterdam of Utrecht kom ga ik er eten.

CorriGoossens 5 maanden geleden

Het is een prachtig voorbeeld voor anderen !Wil er graag voor naarRotterdam of Utrecht gaan.
Waar kan ik het adres vinden?

Reactie op CorriGoossens
Triodos Bank Nederland 5 maanden geleden

Goedemorgen!

Wat leuk dat je de restaurants een keer gaat bezoeken! Je kunt Gys vinden op de volgende locaties:
-Nieuwe Binnenweg 182 te Rotterdam.
-Amsterdamsestraatweg 113 te Utrecht
-Voorstraat 77 te Utrecht

Kijk voor meer informatie ook eens op de websites van Gys:
-http://gysutrecht.nl/
-http://gysrotterdam.nl/

Als je verder nog vragen hebt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Fijne dag toegewenst!

Groet,
Lindsey

h.rijk 5 maanden geleden

helemaal fantastisch nu alleen nog piratenpartij stemmen en/of lid worden
voor behoud van degelijke ideeen voor iedereen en niet alleen voor hebbbe hebbe hebbe klantjes

Annette 5 maanden geleden

Helemaal goed! Veel succes!

Ilze 5 maanden geleden

Helemaal geweldig! Ik weet nog wel dat er ooit een restaurantje was het hette de pannenkoek
Waar je goed biologisch betaalbaar kon eten, op een kussen met een lepel en rrn nap, had je speciale vragen dan kon je de keuken inlopen om aan de kok te vertellen wat je wel of niet mocht.. lang geleden! Ge wel dig! Dit was 1978-1980 ik vind naast bla bla dit het eerste nieuwe eet super initiatief in rotterdam! Er zal zeker meer, zijn hoor, maar dit klinkt echt weer als van ouds! Heerlijk!

Gerrie Weerts 5 maanden geleden

Wat een mooi nieuwsbericht, biologisch en betaalbaar voor meer mensen mogelijk maken.
Dit is toch de weg die we op willen ? Dankjewel Gys voor dit super initiatief.

m c d van Veen 5 maanden geleden

fantastisch, ik ben van mening de subsidie bij de land_ en veeteelt stoppen en een goede prijs voor gezond vlees en voeding,

Viviane 5 maanden geleden

Een keer gegeten in Utrecht. Wat super lekker, luxe, voor zo een prijs! Kan ik tenminste ook eens uit lunchen! Helaas woon ik niet in de buurt en waar ik woon is heel weinig veganistische opties helaas.

Petra 5 maanden geleden

Kunnen er alsjeblieft meer Gys-sen komen ? boven het Noordzee kanaal alsjeblieft. de”” Gyssen”” . mogen ook Piet of Janneke heten :-).

Merle 5 maanden geleden

Wat geweldig Gys!!! Dit is nou echt iets wat ik miste!

Rob 5 maanden geleden

Wanneer kom je naar Amsterdam? De stad met de meeste GroenLinksers.
Ik wil je helpen en Triodos wellicht ook.

Reageer

Elise Friebel 5 maanden geleden

1 een prima idee en een prima bank
2 Voor de oprichting van het restaurant is hij naar Rotterdam verhuist. Het woord verhuisd moet met d worden geschreven want het is verhuizen met een z

Reactie op Elise Friebel
Rob 5 maanden geleden

Goed gezien!

Reactie op Elise Friebel
Rob 5 maanden geleden

Hoi Gijs
Wanneer kom je naar Amsterdam? De stad met de meeste GroenLinksers.
Ik wil je helpen en Triodos wellicht ook.

Reactie op Rob
Gys 5 maanden geleden

Hi Rob

Leuk dat je zo enthousiast bent over Gys! Wij zitten inderdaad ook over Amsterdam na te denken. We zijn erg geinteresseerd om te horen wat je idee is. Zou je ons kunnen mailen op info@gysutrecht.nl? We kijken uit naar je reactie!

Gys

Reactie op Elise Friebel
Triodos Bank Nederland 5 maanden geleden

Hoi Elise,

Wat scherp van je! We hebben het direct aangepast.

Als je verder nog vragen of opmerkingen hebt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Fijne middag toegewenst!

Groet,
Lindsey

Bianca de Bree 5 maanden geleden

Moeder aarde zal verheugd zijn. Ik sta te trappelen om te gaan eten bij een restaurant van Gys…..

Reactie op Bianca de Bree
Ilze 5 maanden geleden

Ja ik ook!

Een buur van om de hoek 5 maanden geleden

Lekkere hamburgers voor een tientje! Dus ook voor niet-vegetariërs.

Jeanette 5 maanden geleden

Fantastisch!

J.den Dulk 5 maanden geleden

Geweldig ! Moeten meer mensen doen.


+ Toon alle 24 reacties