Twee collecties per jaar? Dat is toch vrij ongebruikelijk in de kledingindustrie?

Maaike-Groen
Maaike Groen wil laten zien dat mode mooi én duurzaam kan zijn.

“Wij kiezen bewust voor twee collecties. De werkdruk in de modewereld ligt vrij hoog. Niet alleen bij ons op kantoor, maar ook in de naaiateliers waar we mee samenwerken. Dat moet anders. Mode verandert snel. Maar dat betekent niet dat je elk seizoen je hele garderobe moet vervangen. Daarom maken we tijdloze basics, aangevuld met bijzondere items die ook nog eens lang meegaan.”

CV
MAAIKE GROEN
Maaike Groen heeft geen mode-achtergrond maar studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Met Miss Green wil ze laten zien dat mode mooi én duurzaam kan zijn. In haar collecties ligt de nadruk op kledingstukken die je vaak aan kan en die lang mee gaan. Inmiddels is haar kleding ook verkrijgbaar in meer dan honderd winkels door heel Europa

Hoe kwam je bij het idee voor Miss Green?

“Het begon bij mijn eigen behoefte aan duurzame kleding. Ik leefde altijd al bewust. Maar na de geboorte van mijn zoontje besefte ik nog sterker: we borrow the world from our children.

Ik wist dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Op een dag stond ik voor mijn kledingkast en dacht, als je nu je de basics zoals T-shirts en mooi comfortabele broeken en jurkjes duurzaam zou kunnen kopen? Dan zijn we al heel goed op weg. Dat was het begin van Miss Green.”

De kledingproductie is erg onoverzichtelijk. Hoe verzeker je jezelf dat de collectie van Miss Green eerlijk en duurzaam geproduceerd wordt?

“Het productieproces is inderdaad complex. Het is erg arbeidsintensief om als afnemer al je producten afzonderlijk te controleren. Wij werken daarom alléén met gecertificeerde producenten.

Als wij groeien betekent dat minder schade voor het milieu en meer ruimte om te investeren in eerlijk geproduceerde kleding en innovatie

Maar er zijn veel verschillende keurmerken. Bij Miss Green kozen we voor GOTS (Global Organic Textile Standard – red.), omdat zij hele strenge criteria hanteren voor duurzaam textiel en goede controles doen. Ze kijken ook naar arbeidsomstandigheden. Maar daar ligt niet hun focus. We willen het komend jaar ook een keurmerk voor eerlijke kleding aanvragen voor de naaiateliers waar we mee samenwerken.”

Hoe zie je de toekomst van Miss Green?

“We zijn van een kleine webshop uitgegroeid tot een modemerk met meer dan honderd verkooppunten. Groei mag nooit een doel op zich zijn. Maar we willen graag groeien om onze impact te vergroten. Als wij groeien dan betekent dat minder schade voor het milieu en meer ruimte om te investeren in eerlijk geproduceerde kleding en innovatie.”

Wat kunnen we nog meer doen om duurzamer met kleding om te gaan?

“Er valt nog veel winst te behalen in hoe we met kleding omgaan. Je kleding uithangen in plaats van wassen bijvoorbeeld. Of minder wasmiddel gebruiken om slijtage tegen te gaan. Als je goed zorgt voor je kleding dan stijgt het gevoelsmatig in waarde. Ik herinner me dat ik als kind mijn nieuwe schoenen op mijn nachtkastje zette. Dat gevoel wil ik met Miss Green weer terugbrengen.”

> Benieuwd naar meer tips? Met deze zes tips ‘shop’ je eerlijk en duurzaam

Tekst: Daphne Rieken