Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Hoe Mr. & Mrs. Watson met veganistisch eten de wereld wil veranderen

Wij interviewden oprichter Kirsi Rautiainen

Wij interviewden oprichter Kirsi Rautiainen

Met lekker eten de wereld veranderen, dat is het motto van Mr. & Mrs. Watson, een veganistisch restaurant in Amsterdam. Met hun nu-al-legendarische kaasplankje bewijzen ze dat het ook echt kán.

Een doordeweekse middag bij food bar Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam-Oost. In een hoekje deelt een Frans stelletje een kaasplankje, twee studentes bestellen chocolademelk met een punt cheesecake. Een man aan de bar luncht met een snelle kroket. Gewoon, een gezellig restaurant zoals er zoveel van zijn in Amsterdam.

(Geen) boter, kaas en eieren

Maar toch niet helemaal. Bij Mr. & Mrs. Watson is alles ‘plant-based’, oftewel: veganistisch. In geen enkel gerecht op de kaart worden dierlijke producten gebruikt. Geen vlees, geen eieren, geen boter, geen melk, geen honing, geen kaas. De kroketten zitten vol groenten, de chocolademelk wordt met havermelk gemaakt, de cheesecake met cashewnoten. Maar dat plankje vol brie, roquefort en roomkaas dan?

“Ook veganistisch”, zegt Kirsi Rautiainen (1984) die samen met Aleid Koopal Mr. & Mrs. Watson oprichtte. De kazen worden door henzelf gemaakt van onder andere amandelen, maar toch zijn ze niet van echte kaas te onderscheiden. “Hier kun je mensen echt mee voor de gek houden”, lacht Rautiainen.

“We willen laten zien dat je heerlijke gerechten kunt maken zonder dierlijke producten te gebruiken”

Zelf was zij jarenlang vegetariër. Toen ze een kind kreeg, besloot ze helemaal geen dierlijke producten meer te eten. “Ik ging nadenken over de planeet waarop mijn zoon zal opgroeien. We putten de aarde ontzettend uit met het produceren van dingen als vlees, kaas en melk. En vergeet het dierenleed niet. Ook in de zuivelindustrie leven dieren onder erbarmelijke omstandigheden en worden ze gedood.”

Milieu-impact
Dierlijk versus plantaardig

Dierlijke producten belasten het milieu veel meer dan plantaardige producten. Volgens het voedingscentrum kan de uitstoot van broeikasgassen tot wel 60 keer meer zijn, wordt er voor dierlijke producten tot tien keer meer land en energie gebruikt en tot 40 keer meer zoet water. Ook is er meer vervuiling in de vorm van bestrijdingsmiddelen, zware metalen en antibiotica.

> Bekijk wat het effect van geen of minder vlees op jouw voedselafdruk

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Eén op de duizend

Maar van een stichtelijk toontje wil Rautiainen zich ver houden. De missie van Mr. & Mrs. Watson is ‘met lekker eten de wereld veranderen’. “Met de nadruk op lekker eten”, stelt Rautiainen. “We willen vooral laten zien dat je heerlijke gerechten kunt maken zonder dierlijke producten te gebruiken.”

Dat daar een markt voor is besefte Rautiainen toen ze in verschillende Europese steden, zoals Berlijn, in bijna elke straat wel een drukbezocht veganistisch restaurant aantrof. Amsterdam bleef wat haar betreft een beetje achter. Op duizend veganisten was er slechts één veganistisch restaurant te vinden, rekende ze uit.

Kirsi Rautiainen, mede-oprichter Mr. & Mrs. Watson

Project CV
Mr. & Mrs. Watson

De plant-based food bar Mr. & Mrs. Watson werd in augustus 2017 geopend in Amsterdam door Kirsi Rautiainen en Aleid Koopal. Alles is er veganistisch, van de gerechten op de kaart tot de schoenen van het personeel. Triodos Bank financierde de verbouwing en inventaris van de zaak. WATSON.BAR

En dat terwijl het aantal veganisten in Nederland de afgelopen jaren behoorlijk is gestegen. Hingen twintig jaar geleden nog maar 16.000 mensen de veganistische levensstijl aan, inmiddels zijn dat er volgens een schatting van de Nederlandse Vereniging van Veganisten zo’n 82.000. Ook het aantal flexitariërs en vegetariërs stijgt snel.

Pioniers en vleeseters

In de vorige eeuw werden Donald en Dorothy Watson – een Engels echtpaar – gezien als pioniers op het gebied van veganisme. Een mooi stel om je restaurant naar te noemen. De Amsterdamse Mr. & Mrs Watson bleken een welkome aanvulling op het horecawezen in de stad. Sinds de opening in augustus 2017 zit het bijna elke avond vol.

En niet alleen met veganisten. Rautiainen: “Dit moet een plek zijn waar iedereen goed kan eten, ook de echte vleeseter. Onze overbuurman bezwoer ons dat hij niet zonder zijn stukje vlees kan, maar inmiddels is hij al drie keer komen dineren en heeft hij net gereserveerd voor twaalf man. Zoiets is geweldig.”

Wegzwijmelen met positieve invloed

In de horeca moet een cultuuromslag plaats vinden, vinden ze bij Mr. & Mrs. Watson. In de traditionele sector draait het vaak toch nog om vlees. “Dat zie je al bij de koksopleidingen, daar wordt nauwelijks aandacht aan veganisme besteed. Al onze chefs zijn autodidact als het gaat om plantaardig koken.”

“Onze overbuurman bezwoer ons dat hij niet zonder zijn stukje vlees kan, maar inmiddels is hij al drie keer komen dineren”

Restaurants zouden niet bang moeten zijn veganistische gerechten op de kaart te zetten.“Vegan is allang niet meer iets uit de geitenwollensokkenhoek maar een trend die in de komende jaren alleen maar sterker zal worden”, aldus Rautiainen. “We ontdekken steeds meer dat dit een gemakkelijke, effectieve en vooral lekkere manier is om een positieve invloed te hebben op onze omgeving.”

Daar zou ze weleens gelijk in kunnen hebben. Het Franse stel zwijmelt alvast compleet weg bij hun kaasplankje: “Het smaakt nóg beter omdat je weet dat er geen dieren voor hebben geleden.”

Eat the Change bij Mr. & Mrs. WatsonBuy the Change
Met geld kun je de wereld veranderen

Mr. & Mrs. Watson is één van de ondernemingen die meedoet met Buy the Change. Een nieuw platform van Triodos Bank dat duurzame ondernemers en bewuste consumenten met elkaar verbindt. Doe je mee? Of wil je weten bij welke andere ondernemers je de verandering kunt kopen? Ga naar buythechange.nl

Fotografie: Pieter van den Boogert
Tekst: Bo van Houwelingen

Wat vind je van "Hoe Mr. & Mrs. Watson met veganistisch eten de wereld wil veranderen"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 54 reacties

m van dam 5 maanden geleden

Een gezond blosje op de wangen van deze mooi dame, zou overtuigender staan. Ze mag wel eens abrikozen gaan gebruiken daarvoor. Ze ziet mij te witjes. Heeft ze misschien enige bloedarmoede? Zou ik als geneeskundige
zelf bestrijden met abrikozen.

Monique Hugen 5 maanden geleden

Super. Ben zelf nu bijna een jaar veganist, na 30 jaar vegetariër te zijn geweest. Hoopvol dat jonge mensen bezig zijn met deze gezonde omslag. En oh ja, het is zóóó lekker!!

Ger Poldervaart 6 maanden geleden

Heel goed, ze mogen trots zijn op wat ze doen.

Oscar 6 maanden geleden

Gezien de blik van de oprichter kies ik er niet voor. Het is vrij ongezond om vegetarisch of veganistisch te worden, Op den duur krijg je tekorten, de mens heeft altijd een dieet gehad van jagers en verzamelaard met groente fruit, noten zaden peulen, vis en vlees. Lijkt me een goede zaak dit aan te houden

Reactie op Oscar
B ten Hoopen 6 maanden geleden

Hallo Oscar
Het is vrij ongezond om vegetarisch te worden ??
Mijn moeder is gezond 101 jaar geworden en was sinds haar 18e jaar vegetarier.
Zelf ben ik 77 jaar en nog altijd gezond en vegetarier. Bij veganisme moet je inderdaad oppassen voor bepaalde tekorten. Overigens is het niet waar dat de mens altijd vlees en vis heeft gegeten. Uit de statistieken blijkt dat mensen die vegetarisch eten gemiddeld ouder worden.
Iedereen moet maar doen wat voor hem of haar past.

Reactie op B ten Hoopen
Oscar 5 maanden geleden

tja het is wel duidelijk dat je geen verstand van statistiek heb, mijn op rookte en werd toch honderd, dus niks mis met roken ? Klopt niet echt dus. Ik blijf erbij dat ons spijsverteringsstelsel is ingesteld op het dieet van de jagers en verzamelaars en daar hoort (voor een klein deel weliswaar) ook vlees bij. Uiteraard is consumptie van vlees in beperkte mate goed, het teveel leidt wel tot de problemen die B ten Hoopen schetst

Reactie op Oscar
martine van Dam 5 maanden geleden

ONzin Oscar. Er zijn hele volkeren in heden en verleden die geen vlees eten.Ik heb er een flinke studie over gemaakt. Je hebt de klok horen luiden en weet niet waar de klepel hangt, wantwij mensen hebben net als
de planteneters een lange darm, twerijl vleeseters een korte darm hebben. Verdiep je er maar eens in.
Verder is het zo dat de mens evolueert en onze geweten ook. Er zijn vele afschuwelijke plaatsen op de wereld en het slachthuis is er één van. het lijden der dieren is niet gerechtvaardigd voor vreetzakkerij.
En wat je Opa betreft die 100 werd en rookte. Zeker dat komt voor, maar Opa woonden en werkte
in een totaal ander milieu waarin veel minder lucht en andere vervuiling een rol speelde en veel minder stress en andere kwalijke invloeden. Een kwestie van goed nadenken Oscar voordat je de versleten sloffen aantrekt.
de planteneters een lange darm en ons spijsverteringskanaal is niet als van bv de kat of de hond, die
vlees snel moetn kunnen verteren, lees er eerst iets over.

Onzin Oscar, er zijn vele volkeren die nooit vlees eten tot op heden (of een uiterst minumum) Daar heb ik een speciale van gemaakt.

Ida 6 maanden geleden

Is al het eten ook biologisch of biologisch dynamisch?
(Ik vind dat essentieel om de aarde te veranderen , ipv overal gif op te spuiten en het leven in de grond te vernietigen)

Reactie op Ida
Triodos Bank NV 6 maanden geleden

Hoi Ida,

Wij hebben het nagevraagd bij Kirsi en zij zei hierover het volgende:

“Wij kopen waar mogelijk gecertificeerd biologisch in en zitten in het proces voor de aanvraag van het EKO-keurmerk.”

Hartelijke groet,

Lidewij

Carla Hendriks 6 maanden geleden

Dit klinkt heel goed! Het zou fijn zijn als we in Rotterdam ook zo’n restaurant krijgen!

Reactie op Carla Hendriks
Clara 5 maanden geleden

Volgens mij is er zo’n restaurant. Ik ben een keer meegenomen naar Bla-Bla, ergens in Delfshaven. Verrassend, heeerlijk en creatief. Ik vermoed veganistisch.

Elise van der Grift 6 maanden geleden

Veganisme heeft de toekomst, dus top!

Mevr. J.B. van der Klaauw 6 maanden geleden

Helemaal geweldig , fijn om te weten dat er zoveel kan veranderen met voeding.

Lily Weve 6 maanden geleden

Een hoopvol en bijzonder gewild restaurant. Amsterdam-Oost ligt niet in mijn buurt maar heb r meteen naar mijn dochters doorgestuurd waarvan de jongste – Fransje – gisteren nog zei dat ze al wel lang vegetarisch eet, ze toch met haar dagelijkse porties kaas, yoghurt en melk ook figuurlijk in haar maag zit. Maar ze woont in Deventer.

Bjorn 6 maanden geleden

wat een leuk initiatief! ik ben zelf ook al jaren veganist zowel vauit gezondheids- als milleu oogpunt. Ik loop zelf ook al een geruime tijd met het idee een dergelijk concept in Eindhoven te starten. Er is zeker ruimte binnen het bestaande aanbod, ook buiten het hippe Amsterdam en booming Eindhoven. Ik vind het knap hoe ze het voor een breed publiek toegankelijke hebben gemaakt.

Josephine 6 maanden geleden

Super initiatief! Laten zien (en proeven) dat je lekker kunt eten zonder dierlijke producten te gebruiken is een mooie manier om mensen te beïnvloeden. Ik ben dol op lekker eten (en op dieren, daarom eet ik ze niet op) dus ik ga zeker binnenkort een bezoekje brengen aan Mr. & Mrs. Watson!

Mary Ritsema 6 maanden geleden

Geweldig, we zitten in het noorden van het land, kunnen we ook eten bestellen en thuis proberen, het ontbreekt ons aan goed ideeën, terwijl wel graag mee willen doen aan deze levensstijl.

W.van Uden 6 maanden geleden

Al jaren eet ik vegetarisch, dat spreekt toch vanzelf als je weet wat in de wereld van de voedselindustrie gebeurt.

Jan 6 maanden geleden

Als je veganistisch wilt leven moet niet net doen af je wel van dierlijke producten houdt.
zelfs voedsel dat op dierlijk lijkt zou je verafschuwen. Dat geldt ook voor mij als vegetariër. Ik wens geen vleesloze speklapjes. Ik wil er niet aan herinnerd worden. Volgens mij moet je trots zijn op de niet dierlijke voedselbronnen en deze zo ze zijn gebruiken. Gewoon als eiwitbron geen vlees maar bv. een soja product waarom niet gewoon soja bereiden met een lekkere saus.

Reactie op Jan
Truuz 6 maanden geleden

Ligt eraan waar je prioriteiten liggen…de grote vraag naar soja zorgt er n.l. voor dat grote voedselcorporaties (vaak uit de V.S.) in Zuid-Amerika grote delen regenwoud kappen en kleinere boeren verdrijven om grote sojaplantages aan te leggen………………..

Alexandra 6 maanden geleden

By the way, not American but English:
Donald Watson (2 September 1910 – 16 November 2005) was an English animal rights advocate who coined the word vegan and founded the Vegan Society.

Reactie op Alexandra
Triodos Bank NV 6 maanden geleden

Hi Alexandra,

Thank you for noticing! We have corrected our text 🙂

Regards, Lidewij

joop boer 6 maanden geleden

Nu nog 100% biologisch [geen woord daarover…] en we zijn op de toekomst voorbereid!

Bokkenpruik 6 maanden geleden

Het allerbeste wat je voor het milieu kunt doen, is niet geboren worden. Echt waar. Dan blijft er sowieso meer ruimte voor al die dieren over.

Leo Huijsen, arts, n.p. 6 maanden geleden

Geweldig initiatief! Jammer dat ik zo ver van Amsterdam woon! Ik draag mijn steentje bij door al 42 jaar vegetarier te zijn en sojamelk en -vla te gebruiken

Reinske Beunder 6 maanden geleden

Geweldig initiatief. Helaas zijn de veganistische produkten ongeschikt vor mensen met amandelallergie.
Ik gebruik overigens uit principe al heel lang geen melkproducten.

Joke de Korte-Gravendeel. 6 maanden geleden

Dat vind ik fantastisch . Ik ben zelf al jaren vegetariër.

B. ten Hoopen 6 maanden geleden

Heel fijn dat er mensen zijn die dit initiatief nemen. De basis ligt echter (en dit geldt op IEDER gebied) bij een bewustzijnsverandering van de persoon. Naar mate het bewustzijnsniveau van iemand hoger wordt dringt het besef door dat hij of zij de levensstijl moet veranderen. Niet omdat een ander of de omgeving het zegt , maar van binnen uit, uit het hart. Het is dan een verandering die geen stress oplevert maar een vanzelfsprekend gebeuren. Iemand gaat dan anders naar de wereld kijken en wordt dan bv vegetarier of mogelijk zelfs veganist. Ik wens iedereen die dit leest
een grote bewustzijnsgroei toe, de wereld heeft dit hard nodig. Jay Guru Dev.

Reactie op B. ten Hoopen
Reinske Beunder 6 maanden geleden

Ik ben het helemaal met je eens!

Reactie op B. ten Hoopen
Anne 6 maanden geleden

Ben ik met je eens. Maar dit is kuist voor hen bedoeld die die bewustzijnsverandering dus hebben doorgemaakt en eens lekker uit eten willen zonder gedoe. Ik vind t een geweldig initiatief.

Reactie op B. ten Hoopen
leefbarewereld 6 maanden geleden

De meeste mensen hebben hun omgeving, inspirerende mensen, nodig om te kunnen veranderen. Ik zelf zou geen veganist zijn, als al die bewustzijnsprikkeltjes er niet waren geweest. We leven alsof we meerdere aardes hebben, vlees en zuivel [ja, ik spreek ook de vegetariër aan], leggen een veel te groot beslag op onze voetafdruk. Met al die miljoenen mensen ontkomen we niet aan een duurzaam eetpatroon en dat patroon is biologisch en plantaardig, mooier kan het niet worden en nu nog even de weerstand oplossen ;-P. En wachtend op dat bewustzijnsniveau brokkelt die prachtige aarde, met zoveel meer levensvormen dan de mens, onder onze voeten weg. Bereken uw voetafdruk en aan de slag!
leefbarewereld.nl

Elly Heideman 6 maanden geleden

In een woord SUPER!!! Jammer dat ik in Groningen woon.

Marianne Diederiks 6 maanden geleden

Mooi initiatief . Een receptenboek?

Ingeborg 6 maanden geleden

Ik kende ze al, want zelf inmiddels overtuigd veganist. En ik word zoooo ontzettend blij van dit soort initiatieven!
Ik zeg, open vooral nog een vestiging. En dan het liefst in Rotterdam

Reactie op Ingeborg
Jasperina van Gelder 6 maanden geleden

Ja en dan ook graag in Den Haag!!!!

Reactie op Ingeborg
Mary Ritsema 6 maanden geleden

Doe er dan ook eentje in het noorden, Assen bijvoorbeeld, zij willen de duurzaamste stad van het Noorden worden, dan hoort een dergelijk restaurant daar ook thuis. En dan vóór 25 september 2019, kunnen we ons 50 jarig huwelijk daar mooi vieren, helemaal leuk!

H.M. Lubach 6 maanden geleden

GEWELDIG!!!!

C.T.M van Marrewijk 6 maanden geleden

geweldig

Lucie Van de Leur 6 maanden geleden

Fantastisch, ik zelf ben al vegetarisch en eet veel van de vegetarische slager.

Maar ik zo erg graag dienaar soorten willen
Zijn die ook al ergens te bestellen en niet alleen in het restaurant

Sjors 6 maanden geleden

Wat zou ik graag deze Franse “kaas” willen proeven. Of willen kopen ziet er echt goed uit.

Ps pas maar op om het kaas te noemen, anders begint de CDA weer te klagen dat dit geen kaas is. Zoals bij de vegaslager gehackt gehakt of kip stuckjes.

Jaap van der Most 6 maanden geleden

Zijn de grondstoffen ook biologisch?

Reactie op Jaap van der Most
Anne 6 maanden geleden

Goeie vraag!

Reactie op Anne
Alexandra 6 maanden geleden

Gemiste kans ja. Toch maar weer naar Spirit [wat een straf ;-P]

Reactie op Jaap van der Most
Triodos Bank NV 6 maanden geleden

Hi Jaap,

Deze vraag zijn wij even nagegaan bij Kirsi en zij geeft aan dat ze waar mogelijk gecertificeerd biologisch inkopen en in het proces zitten voor de aanvraag van het EKO-keurmerk.

Groet Lidewij

Sjors 6 maanden geleden

Wij komen zeker een keer naar Amsterdam, om bij jullie te komen proeven. We komen dan met de Trein vanuit Tilburg. Wat een goed initiatief. Ik ga even uit dat deze trend gezond voedsel zonder melk en dieren groot succes gaat worden.

Martine van Dam 6 maanden geleden

IK vind het fantastisch, maar als ze een gezond kleurtje hadden zou dat nog overtuigender zijn, Misschien ligt het aan de computer maar die dame ziet wel erg wit, dus beveel ik het eten van veel abrikozen aan!
Overigens moet je niet denigrerend over de geitenwollensokken-mensen praten. Dat waren nl wel je voorgangers:! de wegbereiders!!! voor een betere wereld!!!

Cees Venderbos 6 maanden geleden

Hier worden wij blij van, we gaan daar zeker iets eten als we in Amsterdam zijn.

Marie Anne de Rooij 6 maanden geleden

Prachtig. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Het zal zeker aanstekelijk werken.

Ruth Polak 6 maanden geleden

Geweldig,

Peter Boers 6 maanden geleden

Heel erg goed. Super dit soort initiatieven. Wel is het goed om te kijken of de ingrediënten van de veganistische producten wel voornamelijk lokaal gemaakt worden en niet per ongeluk met het vliegtuig worden aangeleverd.

Olaus 6 maanden geleden

Super.
Wil er graag gaan eten.

Anika 7 maanden geleden

Super

Margo 7 maanden geleden

Ga er gauw een keer eten!

Reactie op Margo
Johanna 6 maanden geleden

fantastisch!


+ Toon alle 54 reacties