Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Hoe Willem&Drees de voedselketen grondig wil hervormen

Biologisch, lokaal, en eten wat in het seizoen is. Het zijn de eenvoudige principes van een duurzame voedselketen. Toch blijkt het lastig te realiseren. Willem&Drees wil de voedselketen grondig hervormen. En dit kan alleen als er weer een een-op-eenrelatie tussen boer en consument komt.

Een bloemkool van Willem&Drees is niet per definitie lekkerder, of gezonder dan de biologische bloemkool uit de supermarkt. Toch is er een wereld van verschil. Willem&Drees is samen met biologische boeren en betrokken consumenten onderdeel van een coöperatie die probeert een alternatieve voedselketen vorm te geven.

“We geven de boeren weer een gezicht en delen hun verhalen. Zo weet de consument waar zijn eten vandaan komt”

Drees Peter van den Bosch, directeur Willem&Drees

Directeur Drees Peter van den Bosch: “We geven de boeren weer een gezicht en delen hun verhalen. Zo weet de consument waar zijn eten vandaan komt. Begrip en vertrouwen is nodig om de keten te hervormen.” Met hun biologische maaltijdbox bezorgen ze nu ook aan huis. De maaltijden worden afgestemd op het aanbod van de boeren, en zijn altijd gevarieerd, biologisch en gezond.

Willem Peter van den Bosch, directeur Willem&Drees

Drees Peter van den Bosch, directeur van Willem&Drees. “Ik heb zelf ook geen tijd om iedere zaterdag langs verschillende biologische boeren in de omgeving te rijden om mijn groente en fruit te halen.”

Veranderende voedselketen

De afgelopen twintig jaar is onze voedselketen sterk veranderd. Directeur Drees Peter van den Bosch zag het van dichtbij. Zijn ouders hadden een klein melkveebedrijf in Overijssel met zo’n zestig koeien. “We waren heel trots op onze boerderij. Op onze dieren en op het product. Inmiddels bestaan er bijna geen kleine boerenbedrijven meer.”

In de landbouw is sprake van een enorme schaalvergroting. Het CBS heeft in 2016 berekend dat in 1950 een doorsnee bedrijf 5,7 hectare grond had, inmiddels is dit 32,4 hectare. Ook het aantal dieren per bedrijf steeg in een rap tempo. Een doorsnee varkenshouder had in 1950 nog 7 varkens, tegenwoordig zijn er op een bedrijf met vleesvarkens gemiddeld 1.600 varkens.

Rendement

“Dit levert veel rendement op, ook voor de consument. Producten zijn betaalbaar en alles ligt vers in de supermarkt. Maar de vraag is of economisch rendement nog langer leidend kan zijn in de voedselindustrie. Schaalvergroting gaat ten koste van de diversiteit van ons eten en daarmee de weerbaarheid van gewassen.

Kijk bijvoorbeeld naar de bananenteelt, hier is één ras de standaard geworden. Toen daar een schimmel uitbrak, had dit meteen grote gevolgen. Daarnaast is er ook iets verloren gegaan in ons eten. Een soort nabijheid, dat je weet waar je eten vandaan komt. Het tegenstrijdige is: om kleinschaligheid te bereiken, hebben we meer volume nodig. Een coöperatie kan hiervoor uitkomst bieden.”

Van den Bosch ziet twee belangrijke ontwikkelingen: we weten beter wat de invloed van eten op onze gezondheid is. En ook de impact van de voedselproductie op het milieu wordt steeds duidelijker. “Veel mensen zien in dat we niet nog vijftig jaar zo door kunnen razen. Maar hoe keer je deze ontwikkeling? Ik heb zelf ook geen tijd om iedere zaterdag langs verschillende biologische boeren in de omgeving te rijden om mijn groente en fruit te halen. Vanuit deze gedachte heb ik in 2009 samen met Willem Treep Willem&Drees opgericht.”

Project CV
Willem&Drees

Drees Peter van den Bosch besloot in 2009 zijn baan bij Unilever op te zeggen. Hij wilde weer weten waar zijn eten vandaan kwam, en op een eenvoudige manier lokale en biologische producten kunnen kopen. Dit was het begin van Willem&Drees. Vorig jaar fuseerde Willem&Drees met Beebox, een biologische maaltijdbox met een EKO-keurmerk en werden ze onderdeel van een coöperatie van bedrijven, biologische boeren én consumenten. “Door samen verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we de voedselketen veranderen.”

WILLEMENDREES.NL

Verspilling

“Het moet in de eerste plaats makkelijker worden om biologische producten uit je eigen omgeving online te kopen. Maar wat we daarnaast ook graag willen is het contact tussen de boer en consument tot stand brengen. Je hebt deze relatie nodig om de voedselketen te hervormen.

Een voorbeeld. Een tijdje terug hadden we paksoi in een van onze maaltijdboxen, maar omdat de biologische boer geen verdelgingsmiddel mag gebruiken, kon een vliegje het blad aanvreten. We hadden deze hele oogst weg kunnen gooien. Maar in onze gerechten worden vaak alleen de stengels van de groente gebruikt. We hebben ervoor gekozen om toch te leveren en onze klanten te informeren over wat er gebeurd is.

We maken boeren en telers weer zichtbaar, we vertellen hun verhalen zodat klanten begrijpen wat er bij komt kijken om biologisch te produceren. Je zorgt zo dat het begrip en vertrouwen weer terugkomt. En je gaat bijvoorbeeld verspilling van voedsel en inkomstenderving voor de boer tegen. Tegelijkertijd, als de boer weer contact met de consument heeft, krijgt hij weer eer van z’n werk. We merken dat de boeren niets liever willen dan producten leveren waar ze trots op kunnen zijn.”

“We merken dat de boeren niets liever willen dan producten leveren waar ze trots op kunnen zijn”

Drees Peter van den Bosch

Biologische maaltijdbox

Willem&Drees leverde zeven jaar aan supermarkten. In de schappen van de Jumbo bijvoorbeeld, daar lag groente en fruit uit de buurt. Altijd herkenbaar met een persoonlijke boodschap van die boer. Vorig jaar stopte Willem&Drees hiermee. De onderneming fuseerde met Beebox, een onderneming die biologische maaltijdboxen aan huis bezorgen.

Boer plukt groenten voor Beebox

In 1950 had een doorsnee landbouwbedrijf 5,7 hectare grond. Nu is dit 32,4 hectare.

Dit biedt nieuwe mogelijkheden om die directe relatie met consumenten aan te gaan. Van den Bosch: “In de supermarkten bleven we toch een beetje het spiegeltje aan de wand. We werden gevraagd om bijzondere producten neer te leggen, regenboogwortels of vergeten groente bijvoorbeeld. Maar als je verschil wilt maken dan moet je ervoor zorgen dat de grote stromen lokaal geproduceerd worden. Appels, aardappels, bloemkool, etc.”

Coöperatie

Samen met Beebox, biologische boeren die al aan Willem&Drees leverden en betrokken consumenten, willen ze dit nu waarmaken. “Beebox werkt al langer als een zogenaamde coöperatie. Voor boeren, burgers en wat wij noemen business. Dit vind ik een interessant model, want ook al heb je een groot gemeenschappelijk belang, het is best ingewikkeld om duurzame keuzes te maken. Soms hebben de verschillende partijen juist tegenstrijdige belangen. In de coöperatie gaan we daarover met elkaar in gesprek. Zo creëer je meer begrip en een gedeelde verantwoordelijkheid. Voor Willem&Drees is de basis alvast duidelijk: “Eet lokaal en met de seizoenen mee, dan zit je altijd goed.”


> Triodos Bank financiert Willem&Drees. Bekijk wat wij nog meer financieren op het gebied van biologische landbouw en voeding op Mijn Geld Gaat Goed.

Tekst: Daphne Rieken

Wat vind je van "Hoe Willem&Drees de voedselketen grondig wil hervormen"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 22 reacties

E.U. Valeton-Kiekens 3 maanden geleden

Geweldig helemaal grondig mee eens

Maria Buitenkamp 4 maanden geleden

Ik ben als bioteler een beetje sceptisch over dit soort mooie verhalen. In de begintijd van Willem en Drees stelde ik ons Nederlandse biologische product aan ze voor, dat ze mogelijk interessant vonden voor hun assortiment. Ik vernam niets meer, maar een paar jaar later namen ze dat product af van een gangbare collega. Tja…

Reactie op Maria Buitenkamp
Drees Peter van den Bosch 4 maanden geleden

Dag Maria, bij de start van Willem&Drees in 2009 richtten we ons op het verkorten van de voedselketen door het opzetten van transparante, lokale voedselketens. Biologisch was daarbij geen ‘harde’ voorwaarde, omdat wij ook veel mogelijkheden zagen in het verduurzamen van gangbare ketens. Na het samengaan met Beebox hebben we hier opnieuw naar gekeken en dit aangescherpt. Al onze boxen zijn EKO gecertificeerd.

Peter 4 maanden geleden

Vlees en vis zien niet duurzaam, daar weegt biologisch en van het seizoen niet tegen op. Penny wise and pound foolish. Voor de rest fantastisch project….

Reactie op Peter
Peter 4 maanden geleden

correctie: Vlees en vis zijn niet duurzaam.

Reactie op Peter
Drees Peter van den Bosch 4 maanden geleden

Dat klopt,Peter. Aan de andere kant geloven wij niet dat we iedereen van de ene op de andere dag helemaal van het vlees af krijgen. Naast onze vegetarische boxen, bevatten de andere boxen daarom altijd minimaal 1 vegetarische maaltijd (van de 3).

Ellen Arnoldus 4 maanden geleden

Hoe gaan ze dat doen? Mag het dan ook ietsje minder economie? Ik ben erg benieuwd hoe ze dat gaan doen, dit is voor het eerst dat ik er iets over lees.

wilbrord braakman 4 maanden geleden

We zijn op terugweg van een maandje Ireland en UK. Veel gezien van het immense groen in deze landen. Mensen gesproken, markten, musea, kerken en boeren bezocht.
Terwijl ik dit schrijf eet ik een bio wortel uit Nederland. En bij een bio marktverkoper zie ik babycarrots van een tuinder 10 kilometer ver van waar we in Nederland wonen. De kracht van de Nederlandse tuinders is hun efficiente werkwijze. Met perfecte en ordelijke verzorging van het land zou er ( in het buitenland) veel meer zelf, aldaar locaal kunnen worden geteeld. Ik kijk niet alleen naar een eenzijdig belang. Maar hoe we met de schaarse nuttige aarde omgaan en de kostprijs en vervuilingsgraden zo laag mogelijk kunnen houden.
Enige winst is er bereikt: Biologisch voedsel, zaden en bloembollen worden hoog gewaardeerd.
Met de werkelijke kostprijs en reële marge van gangbaar voedsel in rekening brengen en de consument doen laten betalen; daar kan een biologische boer en tuinder in binnen en buitenland best mee concureren. Hoe snel, of langzaam zal dit proces bij burger en politici nog duren? Nog meer laten zien, toelichten, bespreken en publiceren over wat wel kan lijkt mij nog hard nodig vinden. Goed dat jullie Willem en Drees deze slowlijn met een vruchtbaar en gezond alternatief helpen de goede richting te helpen proeven.

Lucien Knol 4 maanden geleden

ons gezin van 4 personen eet voor 15 euro per dag biologisch (3 maaltijden en fruit tussendoor) dan is zo’n pakket van 59 euro voor 3x maaltijden best heel veel duurder . Zelfs met de korting nog steeds ruim 3x p/p duurder. Dus toch maar niet.

Herman 4 maanden geleden

Ik begrijp dat ik een abonnement moet nemen.
Maar ik zou eerst wel eens 1 of 2 x willlen proberen voor ik dat doe maar die mogelijkheid is er kennelijk niet. Overigens kan ik ook geen contactmogelijkheid vinden om deze vraag te stellen.
Dus…………? Wat nu?

Reactie op Herman
Huub | Willem&Drees 4 maanden geleden

Dag Herman,

Bedankt voor je reactie! Een abonnement bij Willem&Drees is flexibel. Je start bij ons altijd met 2 boxen, daarna is je box wekelijks opzegbaar. Voel je vrij dus om het gewoon een paar keer te proberen om te kijken of het wat voor je is. Bij Willem&Drees werken we met ondernemers die ons in verschillende regio’s vertegenwoordigen, zij zijn daar het gezicht en aanspreekpunt van Willem&Drees. Mocht je nog meer vragen hebben voel je dan vrij om contact met jouw ondernemer op te nemen, je kan hem/haar op deze pagina vinden: https://willemendrees.nl/accounts/beeboxers/

Met vriendelijke groet,
Huub | Willem&Drees

Marguerite 4 maanden geleden

Super idee, maar toen ze bij mij ad deur kwamen en ik om koolhydraatarme boxen vroeg, hebben de mannen gezellig een biertje gedronken. Geen oplossing helaas …

Reactie op Marguerite
Huub | Willem&Drees 4 maanden geleden

Dag Marguerite,

Bedankt voor je reactie. In ons assortiment hebben we een Koolhydraatarme box. Heb je deze al eens gezien? Je kan hem hier bekijken: https://willemendrees.nl/boxen/koolhydraatarm/

Met vriendelijke groet,
Huub | Willem&Drees

Cora 4 maanden geleden

Jammer dat er geen aanbod voor veganisten bij zit. Eenvoud ik kennelijk niet goed genoeg?

Reactie op Cora
Huub | Willem&Drees 4 maanden geleden

Dag Cora,

Bedankt voor je reactie. Onze Groente & Fruitbox is geschikt voor Veganisten. Mocht je een blik willen werpen, dan kan je de box op deze pagina bekijken: https://willemendrees.nl/boxen/groente-fruit-beebox/

Met vriendelijke groet,
Huub | Willem&Drees

Neeltje Smit 4 maanden geleden

Belangrijke uitgangspunten hebben zij. Het is van groot belang dat er meer inzicht komt in hoe voedsel op een natuurlijke wijze ontstaat en wat de seizoenen ons te bieden hebben! Wat ik mis in de berichtgeving hoe het vervoer gaat: is dit klimaatneutraal? Voor mij zou dit een belangrijke afweging zijn om wel of niet gebruik te willen maken van hun aanbod.

Reactie op Neeltje Smit
TriodosNL 4 maanden geleden

Hoi Neeltje,

Mooi om te lezen dat je je in de uitgangspunten van Willem & Drees kunt vinden. Ik zal na het weekend de heren voor je bevragen over hoe zij het vervoer geregeld hebben.

Hartelijke groet,

Dominique

ansje 4 maanden geleden

fantastisch initiatief

Raymond 4 maanden geleden

Draai het om. Biologisch wordt/is de standaard. Voedsel op een andere manier geproduceerd is slecht voor je. Zie deze stelling als waarheid in het bewustzijn te krijgen en op een dusdanige wijze dat iedereen er voordeel bij heeft. Ik ben voor.

Daan 4 maanden geleden

Verandering begint met de dingen bij de juiste naam noemen.
voed·sel·ke·ten (de; v(m)) 1(biologie) reeks van organismen waarin elk organisme tot voedsel dient voor het volgende in de reeks.

Frank van Laar 4 maanden geleden

Voor de zoveelste keer deze afgelopen weken kotsmisselijk geworden van de berichten over 20000 levend verbrande varkens en van besmette eieren omdat enkele uitsluitend op grove winst-beluste ondernemers het dierenwelzijn en passant volledig uit het oog verloren zijn. Het moet helemaal anders en onder meer heb ik daarom voor bee-box en dus Willem en Drees gekozen. En kies dus voor de Nederlandse boeren die wel op een verantwoorde wijze hun vak uitoefenen!

Niels Cordialis 4 maanden geleden

Een gezonde aarde voor natuurlijke voeding voor gezonde mensen die in harmonie leven met de natuur en de dieren noemen we in Noorwegen Ecosofy. Deep ecosofy is de balans terug te brengen op aarde, en daar is geen geld meer voor nodig en rendement menswaardig.


+ Toon alle 22 reacties